Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, rugpijn bij het einde van de zwangerschap, urineweginfecties... de lijst van veel voorkomende zwangerschaps- kwaaltjes is lang. Gelukkig is dit beperkt in tijd en bestaan er oplossingen. Onze deskundige apothekers zullen jou gedurende deze periode met raad en daad bijstaan.
Met alle hormonale omwentelingen in het begin van de zwangerschap is het niet verwonderlijk dat een zwangere vrouw vermoeider is dan gewoonlijk. Dit komt door de toename van het oestrogeenniveau .
Of en in welke mate je misselijk bent tijdens de zwangerschap, varieert sterk. Sommige vrouwen hebben er nauwelijks last van, anderen ervaren hun zwangerschap als een nachtmerrie. Hoofdoorzaak zijn hormonale veranderingen, vooral het HCG-hormoon dat door de placenta wordt aangemaakt.
Gelukkig verdwijnt misselijkheid tijdens de zwangerschap meestal na de derde maand. Om de misselijkheid te verlichten, is het een goed idee om 's morgens niet in één ruk op te staan en verder eet je beter kleine porties in de loop van de dag in plaats van drie hoofdmaaltijden. Wil je meer informatie? Lees ons artikel “Hoe stop je zwangerschapsmisselijkheid?”
Pijnlijke borsten is een van de meest voorkomende klachten bij zwangere vrouwen. Je voelt die pijn al in de eerste weken, soms zelfs voordat je weet dat je zwanger bent. Ook hier zijn de zwangerschapshormonen de oorzaak. Om gezwollen en pijnlijke borsten te verlichten, kies je een comfortabele beha die de borsten niet samendrukt. Tijdens het douchen een straal koud water op de borsten kan ook pijnlijke spanningen verlichten.
Na het 2e trimester van de zwangerschap begint je kleintje te wegen en ruimte in te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van alle zwangere vrouwen last heeft van lage rugpijn.
Door hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat de urinewegen minder goed samentrekken en doordat de baarmoeder aan het eind van de zwangerschap op de blaas drukt, kan de blaas minder gemakkelijk worden leeg gemaakt. Daardoor stagneert de urine en ontwikkelen zich bacteriën, wat leidt tot een urineweginfectie of blaasontsteking.
1. Laat een bloedanalyse doen bij je arts om na te gaan of je geen tekorten hebt aan essentiële vitaminen en voedingsstoffen. Als dat zo is, praat dan met jouw apotheker. Sommige voedingssupplementen zijn speciaal samengesteld voor zwangere vrouwen, andere mag je niet innemen.
2. Wist je dat gember tegen misselijkheid en braken werkt? Je vindt gember bij de apotheek, in de vorm van kruidenthee, tabletten of zuigtabletten. Je kan gember innemen tijdens je zwangerschap.
3. Als je vatbaar bent voor urineweginfecties, kun je die proberen te voorkomen met tabletten van cranberryextracten die verhinderen dat bacteriën zich vasthechten aan de binnenkant van de blaas. Probiotica stimuleren dan weer jouw immuniteit. Vraag jouw apotheker om advies.
Verzorg je huid en je haar tijdens je
|
Hoe stop
|
Mijn
|