Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Zonder taboes! Voeding en de gebruikelijke kwaaltjes bij zwangere vrouwen

Zoals elke vrouw die voor het eerst zwanger is, heb je een hoop vragen, en dat is heel normaal. Lees verder om meer te weten te komen over voeding en de gebruikelijke kwaaltjes van zwangere vrouwen.

De gouden regel inzake voeding voor zwangere vrouwen? Eet twee keer zo goed!

Zelfs als je al evenwichtig eet, moet je er rekening mee houden dat zwangere vrouwen een dubbele verantwoordelijkheid hebben.

  • In de eerste plaats levert de aanstaande mama alle eiwitten, koolhydraten, goede vetten, vitaminen en mineralen die nodig zijn voor de gezonde ontwikkeling van de baby.
  • Ten tweede zal je door beter te eten, minder snel moe en uitgeput zijn. Beperk daarom kant-en-klaarmaaltijden want deze bevatten te veel transvetten, snelle suikers en zout. Vermijd uiteraard alcohol en cafeïne.
  • Vermijd ook voedsel dat listeria of toxoplasmose kan overbrengen. Deze door voedsel overgedragen infecties kunnen leiden tot een miskraam, doodgeboorte of toekomstige gezondheidsproblemen bij de baby. Als je twijfelt over een voedingsmiddel, controleer dan of het geschikt is voor het dieet van een zwangere vrouw met bijvoorbeeld de zwangerschap app ZwangerHap. Dit is een van de gratis apps beschikbaar op Google Play of de App Store.

Verlichten van de kwaaltjes van de aanstaande mama

Vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, rugpijn bij het einde van de zwangerschap, urineweginfecties... de lijst van veel voorkomende zwangerschaps- kwaaltjes is lang. Gelukkig is dit beperkt in tijd en bestaan er oplossingen. Onze deskundige apothekers zullen jou gedurende deze periode met raad en daad bijstaan.

Vermoeidheid tijdens de eerste maanden van de zwangerschap

Met alle hormonale omwentelingen in het begin van de zwangerschap is het niet verwonderlijk dat een zwangere vrouw vermoeider is dan gewoonlijk. Dit komt door de toename van het oestrogeenniveau .

  • Als je je na de eerste drie maanden van je zwangerschap nog steeds moe voelt, kan je een tekort hebben aan ijzer of andere essentiële voedingsstoffen. Denk aan ijzersupplementen speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen, vooral als je vegetariër bent of weinig rood vlees eet.
  • Vergeet ook niet om voldoende water te drinken. Een gebrek aan hydratatie kan een invloed hebben op vermoeidheid. Als je kunt, doe dan overdag dutjes en slaap ook 's nachts langer.

Zwangere vrouwen en misselijkheid

Of en in welke mate je misselijk bent tijdens de zwangerschap, varieert sterk. Sommige vrouwen hebben er nauwelijks last van, anderen ervaren hun zwangerschap als een nachtmerrie. Hoofdoorzaak zijn hormonale veranderingen, vooral het HCG-hormoon dat door de placenta wordt aangemaakt.

Gelukkig verdwijnt misselijkheid tijdens de zwangerschap meestal na de derde maand. Om de misselijkheid te verlichten, is het een goed idee om 's morgens niet in één ruk op te staan en verder eet je beter kleine porties in de loop van de dag in plaats van drie hoofdmaaltijden. Wil je meer informatie? Lees ons artikel “Hoe stop je zwangerschapsmisselijkheid?”

Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten is een van de meest voorkomende klachten bij zwangere vrouwen. Je voelt die pijn al in de eerste weken, soms zelfs voordat je weet dat je zwanger bent. Ook hier zijn de zwangerschapshormonen de oorzaak. Om gezwollen en pijnlijke borsten te verlichten, kies je een comfortabele beha die de borsten niet samendrukt. Tijdens het douchen een straal koud water op de borsten kan ook pijnlijke spanningen verlichten.

Rugpijn bij aanstaande mama’s

Na het 2e trimester van de zwangerschap begint je kleintje te wegen en ruimte in te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van alle zwangere vrouwen last heeft van lage rugpijn.

  • Om rugpijn te voorkomen en te verlichten, kun je zachte fysieke oefeningen doen, zoals wandelen, zwemmen of yoga. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om soepelheid en beweeglijkheid te behouden, vooral in het kleine bekken, waar de bloedcirculatie minder efficiënt is.
  • Denk er ook aan om je houding te corrigeren door je onderrug niet te buigen en je rug recht te houden, schouders naar voor.
  • Slaap in de foetushouding, op je linkerzij, met je benen iets opgetrokken en een kussen tussen je benen om de rug te ontlasten. Op je linkerzij slapen bevordert de bloeddoorstroming naar de placenta en vermindert de kans op doodgeboorte.
  • Als de pijn aanhoudt, praat dan met je verloskundige of kinesist. Massages, stretching en oefeningen thuis zullen zeker helpen.

pregnant

Urineweginfecties bij zwangere vrouwen

Door hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat de urinewegen minder goed samentrekken en doordat de baarmoeder aan het eind van de zwangerschap op de blaas drukt, kan de blaas minder gemakkelijk worden leeg gemaakt. Daardoor stagneert de urine en ontwikkelen zich bacteriën, wat leidt tot een urineweginfectie of blaasontsteking.

  • Bij de eerste symptomen (aandrang om te plassen, branderig gevoel, pijn in de onderbuik), moet meteen een urineonderzoek worden verricht om de infectie zo snel mogelijk te behandelen en complicaties te voorkomen. Bij zwangere vrouwen kan een urineweginfectie weeën veroorzaken en leiden tot een risico op een vroegtijdige bevalling.
  • Aangezien voorkomen beter is dan genezen, drink 1,5 tot 2 liter water per dag, plas regelmatig en zorg voor een goede hygiëne bij het toiletgebruik.

pregnant

Het advies van jouw Multipharma-apotheker

1. Laat een bloedanalyse doen bij je arts om na te gaan of je geen tekorten hebt aan essentiële vitaminen en voedingsstoffen. Als dat zo is, praat dan met jouw apotheker. Sommige voedingssupplementen zijn speciaal samengesteld voor zwangere vrouwen, andere mag je niet innemen.

2. Wist je dat gember tegen misselijkheid en braken werkt? Je vindt gember bij de apotheek, in de vorm van kruidenthee, tabletten of zuigtabletten. Je kan gember innemen tijdens je zwangerschap.

3. Als je vatbaar bent voor urineweginfecties, kun je die proberen te voorkomen met tabletten van cranberryextracten die verhinderen dat bacteriën zich vasthechten aan de binnenkant van de blaas. Probiotica stimuleren dan weer jouw immuniteit. Vraag jouw apotheker om advies.

Lees meer over zwangerschap...

Dossier eerste stappen

Verzorg je huid en je haar tijdens je
zwangerschap

Dossier Baby vanaf 1 jaar

Hoe stop
je zwangerschaps-
misselijkheid?

Dossier mama & baby

Mijn
DOSSIER
Mama en Baby

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België