Bij polymorfe lichteruptie ontwikkelen zich bobbeltjes (kleine, rode en ietwat oneffen puistjes) op de huid van het decolleté, de onderarmen, schouders, de bovenzijde van de rug, handruggen en de bovenkant van de voeten … Die huiduitslag, die gepaard gaat met intense jeuk, verschijnt vooral bij de eerste blootstelling aan de zon op alle lichaamsdelen die tijdens de winter bedekt waren. Het goede nieuws is dat het gelaat gewoonlijk gespaard blijft. De symptomen van polymorfe lichteruptie verschijnen enkele uren tot enkele dagen na de blootstelling aan het zonlicht. Bij de meeste mensen keert de huiduitslag terug na elke blootstelling, maar doorgaans verdwijnt hij geleidelijk in de loop van de zomer. En bij het eerste zonlicht van het daaropvolgende jaar zijn de bobbeltjes er opnieuw! En steeds op dezelfde zones. Bij sommige personen neemt de overgevoeligheid voor de zon gaandeweg af, en soms verdwijnt de ‘allergie’ helemaal.
Zonder behandeling blijven de symptomen van polymorfe lichteruptie ongeveer twee weken aanwezig. Langzaamaan vervagen ze en vervolgens is er spontane genezing zonder littekens achter te laten. Bij uitgebreide en/of aanhoudende huiduitslag helpen ontstekingsremmende crèmes of zalven op basis van corticosteroïden om de letsels te verzachten. Antihistaminica helpen dan weer tegen de jeuk en verminderen de intensiteit van de huiduitslag. Men kan die geneesmiddelen ook gebruiken om zonneallergie te voorkomen. Opgelet: stel de behandelde huid niet bloot aan de zon.
Wil je vermijden dat je zonneallergie je zomervakantie verpest? Dan is er slechts één oplossing: bereid je voor! Zodra de mooie dagen terugkeren, laat je je huid zachtjes wennen aan de zon …
Bepaalde voedingssupplementen helpen om de natuurlijke verdedigingsmechanismen van de huid te versterken, zoals vitamine PP, B3 of nicotinamide, of middelen met selenium of vitamine E. Vraag je apotheker of huisarts om advies! Als de letsels bijzonder hinderlijk zijn, bestaan er ook andere preventieve behandelingen, maar dan wel op medisch voorschrift (synthetische antimalariamiddelen, fototherapie, vitamine PP-tabletten ...). Overleg met je dermatoloog of huisarts.