Selecteer :
Ik heb een voorschrift
Vitamine D & A

voedingsbronnen en supplementen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwfe2a489c/Home/Health%20Issues%20/Vitamines/D&A/fiche-sante-4-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "Vitamine D & A".
In deze fiche bespreken we leggen uit waar deze vitamines vandaan komen en hoe en waarom je supplementen moet nemen als je een tekort hebt. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.
Introductie
Zoals we allemaal weten, zijn vitamines van essentieel belang. We moeten ze dus uit ons voedsel halen, maar niet alleen uit ons voedsel! Sommige essentiƫle vitamines moeten we als supplement innemen. Wees altijd voorzichtig met doseringen. Je hebt al snel te veel gedoseerd.

Vitamine D
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Met andere woorden, dankzij zijn structuur die lijkt op deze van voedingslipiden kan vitamine D dezelfde routes als bijvoorbeeld de lipiden in onze maaltijden gebruiken om ons lichaam binnen te komen en te verlaten. 

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en speelt dus een belangrijke rol. Daarom is het zeer belangrijk om de vitamine D-spiegels vanaf jonge leeftijd en gedurende het hele leven op peil te houden

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D?
  • Uv (zon) : Maar vergeet nooit bescherming tegen de zon.
  • Vis 
  • Eigeel 
  • Verrijkte voedingsmiddelen: bepaalde zuivel- en graanproducten of bepaalde bakvetten.
Wanneer supplementen innemen en wie?
Over het algemeen zorgt blootstelling aan uv-licht (zonlicht) voor voldoende vitamine D. Daarom zijn de winter en lente de meest risicovolle seizoenen. Tijdens deze periodes zijn supplementen noodzakelijk. De zomermaanden zijn zonniger en dekken onze behoeften dus beter.
Maar ook hier geldt dat wie het minst aan de zon wordt blootgesteld of heel jonge mensen het meeste risico lopen. Dit zijn onder andere kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen van wie de kleding het volledige lichaam bedekt. 
Omdat moedermelk niet voldoende vitamine D bevat, moeten kinderen vanaf de geboorte supplementen krijgen. Tot de leeftijd van 3 jaar moet deze aanvulling systematisch gebeuren. Als kinderen ouder worden, beslist de arts op basis van de resultaten van een bloedtest


Advies van jouw apotheker : Hoe vitamine D supplementen innemen?

  • De aanbevolen dagelijkse inname (in supplementen) van deze vitamine bedraagt 10 tot 15 Ī¼g voor volwassenen en 10 Ī¼g voor kinderen. Je moet weten dat 1 Ī¼g gelijk is aan 40 IE.
  • Er bestaan tal van supplementen die verschillende doses vitamine D bevatten. Afhankelijk van de vitamine D-spiegel in jouw bloed zal de arts een dosis voorschrijven die dagelijks, wekelijks of maandelijks kan worden ingenomen, afhankelijk van jouw voorkeuren en behoeften.
  • Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is vitamine D een vitamine waarvan de structuur lijkt op de lipiden in onze voeding. Daarom raden we aan om met het oog op de optimale absorptie en dus werkzaamheid vitamine D-supplementen bij de meest vette/volledige maaltijd in te nemen
  • LET OP: verhoogd risico op hypercalciĆ«mie bij overdosering van vitamine D.
Vitamine A
Net als vitamine D is vitamine A een in vet oplosbare vitamine. De term vitamine A dekt een groot aantal natuurlijke verbindingen met dezelfde functie als retinol. 

Vitamine A biedt tal van voordelen, niet in het minst voor het gezichtsvermogen. Daarom is hemeralopie of nachtblindheid (overmatig moeilijk zien bij weinig licht) vaak een van de eerste tekenen van een vitamine A-tekort. Vitamine A zorgt ook voor de integriteit van epitheelcellen (de buitenste laag van de huid en slijmvliezen) en vervult vele andere functies.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine A?

  • Lever van jonge dieren
  • Levertraan
  • Vette vis
  • Eigeel
  • Boter, volle melk

Wanneer supplementen innemen en wie?
Vitamine A-tekort komt niet zo vaak voor als vitamine D-tekort. Daarom moeten enkel jonge kinderen en mensen met een tekort als gevolg van absorptieproblemen systematisch supplementen innemen. Vitamine A-tekort wordt via een bloedtest vastgesteld die door een zorgverlener wordt uitgevoerd. 

Advies van jouw apotheker : hoe vitamine A supplementen innemen?

  • Vitamine A-supplementen worden meestal met een adviserend arts besproken op basis van de resultaten van een bloedonderzoek. Doseringen worden op basis van leeftijd bepaald en kunnen dagelijks of wekelijks worden toegediend en aangepast. 
  • Omdat vitamine A eveneens in vet oplosbaar is, raden we aan om deze tijdens de meest volledige maaltijd van de dag in te nemen.
  • De inname van vitamine A-supplementen moet door een zorgverlener worden opgevolgd en begeleid. Overdosering is namelijk niet zonder gevaar. 
  • LET OP: hypervitaminose A kan leiden tot intracraniĆ«le hypertensie, hyperostose (abnormale verdikking van een deel van een bot of een heel bot) en retinopathie.
Tot slot, wat moet je onthouden?
Onthoud dat vitamines een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van onze biologische en lichamelijke functies en dat het belangrijk is om vitaminespiegels in de gaten te houden. 

In BelgiĆ« hebben we door het weer en onze eetgewoonten meer kans op een vitamine D-tekort. Een tekort aan deze vitamine komt ook spontaan voor bij de geboorte. 

Let goed op bij kinderen en ouderen, alsook bij mensen van wie het lichaam altijd is bedekt en zwangere vrouwen. Wees altijd op je hoede voor overdosering. Het gezegde luidt niet voor niets 'het goede is de vijand van het goede'.  Aarzel niet om contact op te nemen met jouw Multipharma-apotheker of arts om een vitaminesupplement te vinden dat aan jouw behoeften voldoet. 


  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches
Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw92c1ccef/Home/Health%20Issues%20/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België