2+1 gratis* op onze e-shop t.e.m. 23/05! Promo code: HOLIDAY ðŸŒž

Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55

Mijn aromatherapie zomerkit

Insectenbeten, reisziekte, reizigersdiarree, vliegangst... Meer dan ooit zijn essentiële oliën onze bondgenoten tegen de kleine kwaaltjes van de zomer. Onze apothekers leggen uit hoe je ze moet gebruiken en hoe je dat efficiënt en veilig doet.

aromatherapie

Aroma expertise


De aromatherapie, die voortkomt uit de fytotherapie, verzorgt het lichaam en kalmeert de geest met essentiële oliën die uit planten worden gewonnen. Het therapeutische veld van essentiële oliën is, met meer dan 10.000 aromatische bestanddelen, breed en gevarieerd. Essentiële oliën zijn krachtig en dus moet je ze nauwkeurig en op de juiste manier gebruiken.

Hoe type gebruik je essentiële oliën?

Er zijn verschillende manieren om essentiële oliën te gebruiken: je kan ze inademen, oraal innemen of op de huid aanbrengen. Elke manier heeft specifieke kenmerken:

Inademen

Etherische oliën worden geabsorbeerd door de slijmvliezen van de luchtwegen en ze stimuleren ook de olfactorische receptoren. Deze zenden informatie naar het limbisch systeem, het gebied van de hersenen dat emoties regelt. Het effect is dus zowel fysiek als psychologisch. De oliën kunnen worden verspreid via een aangepaste verstuiver, spray, badwater of een geïmpregneerde doek.

Oraal

Als je essentiële oliën oraal inneemt, kan je ze nauwkeurig doseren, maar je moet het wel juist doen. Neem nooit een pure etherische olie in, want deze kan je slijmvliezen verbranden. Giet in plaats daarvan een paar druppels op een suikerklontje, een lepeltje honing of plantaardige olie. Bij je apotheek kan je ook neutrale tabletten kopen om te gebruiken met essentiële oliën.

Via de huid

Etherische oliën zijn in staat om door de verschillende lagen van de huid te gaan voordat ze in het bloed doordringen. Afhankelijk van de aanbevolen dosering kan je de olie puur aanbrengen of gemengd met een plantaardige olie. Je kan dat doen op strategische punten (plexus, polsen) en specifieke zones (waar je krampen hebt), bij lichaamsmassages of in het badwater.

Advies van onze apotheker

Voor je een etherische olie inneemt of op de huid aanbrengt, moet je steeds de gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen. Afhankelijk van de wijze van toediening zijn sommige etherische oliën giftig of irriterend, of ze veroorzaken brandwonden.

Vijf gouden regels


  1. Respecteer de dosering, de duur van de behandeling en de wijze van toediening.
  2. Ook al lijken hun namen op elkaar, vervang de ene etherische olie niet door de andere. Echte lavendel en spijklavendel, bijvoorbeeld, hebben verschillende eigenschappen.
  3. Was altijd je handen na het gebruik van een etherische olie.
  4. Gebruik bij voorkeur een koude vernevelaar, een zachte warmtediffuser of een verstuiver. Hitte verandert de eigenschappen van essentiële oliën.
  5. Meerdere etherische oliën mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Ook wie nier- of leverproblemen heeft, astma, epilepsie, een medische behandeling ondergaat of langdurig ziek is, kan tal van oliën niet gebruiken. Sommige essentiële oliën worden afgeraden voor de leeftijd van 7 jaar.
    Vraag bij twijfel altijd jouw apotheker om advies.

Mijn zomerkit

Het voordeel van etherische oliën is dat ze geen ruimte innemen in je koffer! Hier vind je de ideale zomerkit om reis- en vakantiekwaaltjes aan te pakken.

Tegen insectenbeten


Om muggenbeten en beten van andere insecten af te weren en te verzachten, kan je Java citronella en geurige geranium gebruiken. Verstuif in de lucht of op kleding voor een afwerend effect. Voor een kalmerend effect, breng een druppel direct op de beet aan.

Tegen
reisziekte


Verse gember en pepermunt verlichten misselijkheid veroorzaakt door reisziekte. Zoete sinaasappel helpt je sneller te herstellen van de jetlag. Neem 1 druppel oraal in op een neutrale tablet.

Tegen reizigersdiarree


Etherische olie van kruidnagel helpt bij alle soorten diarree, ook parasitaire. Deze olie werkt eveneens tegen tandaandoeningen zoals mondzweren, gingivitis of abcessen. Dosering: 1 druppel (verdund in een neutrale tablet of plantaardige olie), 3 maal per dag.

Tegen
stress


Als je vliegangst hebt of als examens jou stresseren, kunnen echte lavendel, Roomse kamille, marjolein en petit grain bigarade (bittere sinaasappel) jou kalmeren. Masseer aan de binnenkant van de polsen en adem in zodra je de behoefte voelt. Je kunt de essentiële olie ook op de zonnevlecht (plexus solaris) aanbrengen.

Tegen zware benen


Om de doorbloeding van zware benen te verbeteren, masseer je jezelf van onderen naar boven met essentiële olie van cipres of mastiekboom, vermengd met plantaardige olie.

Tegen pijntjes en kwaaltjes


Wintergreen (Gaultheria Procubens) en kamfer rozemarijn verlichten krampen en pijn in de gewrichten en spieren. Te verdunnen in een plantaardige olie vooraleer je de pijnlijke plekken inmasseert.

Aanbevolen producten

aromapic


Aromapic Roller Insectenbeten- Pranarôm


En cas de piqûres, ce gel apaisant aux huiles essentielles calme immédiatement les démangeaisons. Sous forme de roller, il est pratique d’utilisation et facile à emporter partout. Appliquer 3 à 4 fois par jour sur la piqûre d’insecte.


pranarom


Essentiële olie Wintergreen - Pranarôm


Ses propriétés anti-inflammatoires en font une référence dans le domaine du sport. Pour soulager les articulations, masser quelques gouttes diluées dans une huile végétale en application locale. À répéter selon les besoins.


puressentiel


Verspreider met zachte warmte - Puressentiel


Son système de diffusion par chaleur douce préserve parfaitement les propriétés des huiles essentielles et ne les dénature pas. Il suffit de verser les huiles essentielles dans la cuve métallique prévue à cet effet.