Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe herken en behandel je een insectenbeet?

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw9f304268/Home/blog/E-zines/2021/multiflash10-08-2021-piqures.png

Met buitenactiviteiten, picknicks en zomerse barbecues moet je uitkijken voor insecten! Multipharma helpt je om insectenbeten te herkennen en legt uit hoe je ze moet behandelen in geval van een plaatselijke, toxische of allergische reactie.

"Bijna 5% van de Belgische bevolking is allergisch voor bijen of wespen."

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm jezelf tegen insectenbeten met onze 10 tips:

 • Gebruik een muggenafweermiddel.
 • Vermijd bloemige en zoete parfums, die trekken insecten aan!
 • Vermijd felgekleurde kleding die op bloemen kan lijken.
 • Vermijd suikerhoudende dranken en voeding; dit trekt voedselzoekende insecten aan.
 • Drink niet uit een reeds geopend blikje.
 • Een verdacht zoemend geluid? Blijf stil zitten, sluit je ogen en mond.
 • Loop niet blootsvoets in het gras.
 • Droog je onmiddellijk af na het zwemmen, paardenvliegen houden bijvoorbeeld van vochtigheid.
 • Blijf uit de buurt van bronnen met stilstaand water, zoals bloembakken of waterreservoirs.
 • Waarschuw je omgeving indien je allergisch bent en neem altijd een noodpakket mee, voorgeschreven door je arts. Deze bevat een adrenalinepen-injector, een antihistaminicum en een corticoïde.

Behandelen en verlichten

Ben je gestoken? Dan kan je best de irritatie verlichten en de zwelling proberen kalmeren.

insectenbeten

Beten

Wanneer je gestoken bent en de angel zijn gif verspreidt, verwijder die dan onmiddellijk met een vingernagel, een watje of de hoek van een bankpasje. Vermijd het gebruik van een pincet zodat de angel niet kan afbreken en een deel in de huid achterblijft. Bovendien kan een pincet de gifklier aan het uiteinde van de angel afbreken, waardoor meer gif vrijkomt. Ontsmet de steek om te voorkomen dat de ziektekiemen zich verspreiden en breng een verzachtende crème aan. Neem een pijnstiller bij hevige pijn.

jeuk

Jeuk

Je kunt ontsmettende en verzachtende essentiële oliën zoals tea tree, spijklavendel, pepermunt en kamille gebruiken om de jeuk van muggenbeten te verzachten en dwangmatig krabben te voorkomen. Sommige merken bieden een combinatie van essentiële oliën voor een algemene werking. Vraag je apotheker om advies, want sommige formules zijn niet geschikt voor peuters of zwangere vrouwen.

Gebruik warmte in plaats van koude om de pijn van de steek te verzachten. Warmte neutraliseert het gif, terwijl koude de werking verlengt.

Drie types reacties

Hoewel insectenbeten in onze regio’s meestal niet gevaarlijk zijn, moet er soms toch een dokter aan te pas komen, afhankelijk van de veroorzaakte reactie. Er zijn drie soorten reacties:

 • De meest voorkomende, de plaatselijke reactie, is onschadelijk en gaat vanzelf over. Je kunt de irritatie verlichten met producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn.
 • De toxische reactie hangt af van de geïnjecteerde dosis gif en de getroffen plaats (slijmvliezen, oog). Het kan braken, hoofdpijn, diarree en een daling van de bloeddruk veroorzaken.
 • De allergische reactie kan al na één steek optreden. Dit kan angio-oedeem of een fatale anafylactische shock veroorzaken. Angio-oedeem veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden, stemveranderingen en misselijkheid. De symptomen van een anafylactische shock zijn zweten, rillingen, algemene netelroos, astma-aanvallen, daling van de bloeddruk, braken, bewustzijnsverlies en hartstilstand.

Als je een toxische of allergische reactie krijgt, ga dan onmiddellijk naar de spoeddienst.

Ontdek ons assortiment
Anti-insecten
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwfe01c19e/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2022-2-Sun/anti-moustique-shutterstock_1777559918.jpg?sw=768&sfrm=png

Ontdek onze reisapotheek

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw935a2d79/Home/Category%20Landing%20Pages/Reisapotheek/header-800x340-pharma-voyage-v2.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België