1 Vichy Minéral 89 gezichtsmasker (automatisch) CADEAU bij uw volgende aankoop 🛒

Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55

Zon en medicijnen:de risico's van lichtgevoeligheid

Antibiotica, anti-diabetica, ontstekingsremmers... De moleculen van bepaalde geneesmiddelen of etherische oliën reageren op zonlicht en kunnen lichtgevoeligheidsreacties veroorzaken. Als je medicijnen neemt, lees dan zeker verder.

Wat is lichtgevoeligheid?

Laten we beginnen bij het begin: wat is lichtgevoeligheid of fotosensitiviteit eigenlijk? Het is een overdreven reactie van de huid op zonlicht. Er zijn verschillende mogelijke reacties: roodheid of erytheem, blaasjes (kleine puistjes gevuld met vloeistof), jeuk, eczeem, hyperpigmentatie. Zo’n allergische of toxische reactie is het gevolg van een verandering in de structuur van molecules door contact met de zon.

Fototoxische reactie

Fototoxiciteit verhoogt de gevoeligheid van de huid voor de zon. Hoe gevoelig de huid reageert, hangt af van de dosis van het medicijn in of op de huid en van de intensiteit van het zonlicht. Zonnebrandachtige roodheid en blaren verschijnen meteen nadat je in de zon geweest bent. Dit wordt een onmiddellijke reactie genoemd. Dezelfde moleculen kunnen na de volgende blootstelling een fotoallergische reactie uitlokken.

Fotoallergische reactie

Een fotoallergische reactie ontstaat 24 tot 48 uur na blootstelling aan de zon en wordt daarom een vertraagde reactie genoemd. Het kan gaan om erytheem, blaasjes, netelroos of eczeem, op lichaamsdelen die zon kregen. Maar de symptomen kunnen zich verspreiden over de rest van het lichaam en veroorzaken soms pigmentvlekken waar je niet meer vanaf geraakt.

Welke medicijnen zijn fotosensibiliserend?

De lijst van fotosensibiliserende medicatie is lang. Het gaat van angstremmers, antidepressiva en antibiotica tot geneesmiddelen tegen acne, anti-diabetica, plaspillen, retinoïden en bepaalde essentiële oliën. Wanneer een geneesmiddel of product fotosensibiliserend is, moet de producent dat in de bijsluiter vermelden. Wie deze medicijnen neemt, weet dan meteen dat hij/zij de zon beter vermijdt en dat zonbescherming met een hoge SPF een must is.

Het advies van jouw Multipharma-apotheker

  • Als je nieuwe medicijnen neemt of een nieuwe behandeling volgt, lees dan zeker goed de bijsluiter en de instructies vooraleer je in de zon gaat zitten. Je kan ook altijd je Multipharma-apotheker om advies vragen. Hij/zij heeft toegang tot jouw medicatiegeschiedenis.
  • De beste preventie is om jezelf niet bloot te stellen aan de zon. Als dit niet mogelijk is, kies dan altijd voor de hoogste bescherming.