Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe kom je comfortabel de menopauze door?

Hoe kom je comfortabel de menopauze door?De meeste vrouwen brengen bijna een derde van hun bestaan in de menopauze door. De menopauze staat dus absoluut niet gelijk aan het einde van hun leven! Hoe verlicht je vervelende symptomen? Hoe beperk je de risico’s op lange termijn en hoe ga je aangenaam verder met je leven? Op die vragen vind je hier het antwoord.

Hormonale behandeling van de menopauze: voor wie weggelegd?

Er bestaat een hormonale behandeling die oestrogeen en progesteron met elkaar combineert en tijdens de menopauze kan worden toegediend. Met die behandeling verlicht je de hinderlijke symptomen van de overgangsfase (bv. opvliegers of vaginale droogte) en vertraag je de afname van de botdichtheid. Toch krijgt niet iedereen zomaar een voorschrift …

  • Als je geen last hebt van hinderlijke symptomen, als je een normale botdichtheid hebt en als je een gezond leven leidt, is deze behandeling niet nodig.
  • Als je last hebt van hinderlijke symptomen of je loopt risico op osteoporose, dan zal je arts samen met jou onderzoeken of deze behandeling soelaas biedt. Als je geen specifieke risicofactoren vertoont, zal je veelal een behandeling krijgen. Indien je risicofactoren vertoont, is de behandeling vaak af te raden. In dat geval stelt de arts andere opties voor.
  • Als je een vroegtijdige menopauze hebt, is een hormonale behandeling aangeraden tot aan de leeftijd waarop de menopauze normaal gezien begint.

Prioriteit tijdens de menopauze: een gezonde levensstijl

Tijdens de menopauze verliezen vrouwen het beschermende effect dat oestrogeen hen op cardiovasculair vlak bood. En het risico op osteoporose wordt plots veel groter. Daarom is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen – of je nu een hormonale behandeling krijgt of niet – en de risico’s te verkleinen. Die levensstijl heeft een grote impact op de levenskwaliteit voor jouw volgende dertig jaar …

Zijn daarbij essentieel:

Een bloeiend intiem leven behouden

De menopauze kan vaginale droogte veroorzaken, wat het vrijen mogelijk pijnlijk maakt. Je hoeft je echter niet neer te leggen bij de situatie …

  • Er bestaan lokale hormonale behandelingen in de vorm van een vaginale gel of ovule (soort van vaginale zetpil, 2 à 3 keer per week) die de smering van de vagina verhogen. Dit is een goed alternatief om te bespreken met de arts als je geen hormonale behandeling krijgt.
  • Je kan een glijmiddel gebruiken in bed. Communicatie met je partner is bovendien even belangrijk!

Op je lijn letten

Het tekort aan oestrogeen zorgt voor een gewichtstoename. Ook de vetverdeling verandert erdoor: het vet hoopt zich op rond de buik en de heupen. Geen paniek, dat is niet onvermijdelijk! Vanaf 40 jaar moet je wel op je hoede blijven. Vanaf die leeftijd let je beter op je voeding en doe je er goed aan te sporten. Want als je nu overdrijft, word je later zwaar gestraft …

Besef ook dat een hormonale behandeling geen wondermiddel is! Als je niet oppast, kan je gewicht toenemen, ondanks de behandeling ... En omgekeerd!  

Een mooie huid behouden na de menopauze

Bovenop het natuurlijke effect van een hogere leeftijd, kan de uitval van oestrogenen tijdens de menopauze de huid droger en minder elastisch maken, wat rimpels bevordert. Daarom is het belangrijker dan ooit dat je je huid verzorgt. Dat betekent: goed hydrateren, niet te veel in de zon zitten en gezond eten.


Wil je de menopauze beter begrijpen? Lees dan snel ons artikel!

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België