Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Vrouwelijke kankers: is preventie mogelijk?

Vrouwelijke kankers: is preventie mogelijk?De typisch vrouwelijke kankers (borstkanker, baarmoederhalskanker …) zijn ook de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Gelukkig is er preventie mogelijk om het risico op die kankers te verlagen. En er bestaan ook enkele hulpmiddelen om er tijdig iets aan te doen ..

9 tot 14 jaar: vaccin tegen baarmoederhalskanker

Een infectie door HPV (het humaan papillomavirus) is een veel voorkomende seksueel overdraagbare infectie. De meeste papillomavirussen zijn onschadelijk, maar sommige stammen kunnen wondjes maken in de baarmoederhals. Die wondjes veroorzaken in sommige gevallen en als ze niet verzorgd worden, op termijn, baarmoederhalskanker. Gelukkig werd er een vaccin tegen HPV ontwikkeld. Het vaccin beschermt niet tegen alle HPV’s, maar wel tegen de vaakst voorkomende en de gevaarlijkste, die verantwoordelijk zijn voor kanker. Het vaccin is doeltreffender als het vóór de eerste seksuele contacten wordt toegediend. Daarom wordt aangeraden om het te plaatsen tussen de leeftijd van 9 en 14 jaar.

Vanaf 25 jaar: het cervicovaginale uitstrijkje

De vaccinatie tegen HPV beschermt niet tegen alle papillomavirussen. Daarom wordt aanbevolen om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen om eventuele afwijkingen van de baarmoederhalscellen op te sporen, voordat een kanker kan opduiken. Het eerste uitstrijkje vindt idealiter plaats rond de leeftijd van 25 jaar. Daarna wordt het minstens om de twee jaar, tot 65 jaar, herhaald. Voorbij die leeftijd, en als er geen enkele afwijking is vastgesteld door de jaren heen, is het risico op baarmoederhalskanker miniem.

Vanaf 50 jaar: mammografie

Dankzij mammografie (een radiologisch borstonderzoek) wordt de helft van de gevallen van borstkanker vastgesteld in een vroegtijdig stadium. Dat betekent meteen dat de kans op genezing groter is! Drie vierde van de gevallen van borstkanker komt voor bij vrouwen boven de vijftig jaar. Daarom wordt aangeraden dat vrouwen van 50 tot 69 jaar minstens een keer om de twee jaar een mammografie laten uitvoeren. Indien nodig wordt de mammografie aangevuld met andere onderzoeken, zoals een echografie.

Op elke leeftijd: jaarlijks bezoek aan de gynaecoloog

Al vanaf de puberteit wordt elke vrouw aanbevolen om jaarlijks een gynaecoloog te raadplegen. Dan wordt gespeurd naar bepaalde seksueel overdraagbare infecties (HPV, herpes, chlamydia …), een aantal hormonale problemen en eventuele afwijkingen aan de borsten die op kanker kunnen wijzen. Borstkanker komt wel degelijk ook voor bij jongeren, maar minder frequent! Deze consultatie is overigens de ideale gelegenheid om eventuele zorgen te uiten, bv. over erg pijnlijke of abnormale regels, over een andere soort anticonceptie (bv. omdat je de pil vaak vergeet te nemen), over (pre)menopauzesymptomen of over je kinderwens!

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België