Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Impetigo: welke oplossingen bestaan er?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw45f0f4c9/impetigo-behandelen.jpg?sw=768&sfrm=jpg
Impetigo manifesteert zich door huidlaesies, vaak bij kinderen, maar kan iedereen raken, ongeacht de leeftijd. Hoewel het vanzelf kan genezen, is een adequate behandeling cruciaal om complicaties te voorkomen en besmetting te beperken. De keuze van de behandeling hangt af van de omvang van de infectie. Impetigo is een veel voorkomende huidziekte bij kinderen. Ze is niet bepaald gevaarlijk, maar wel vervelend en zeer besmettelijk. Hoe bestrijd je deze ziekte?

Impetigo herkennen en dan aanpakken

Aangezien impetigo zich razendsnel verspreidt, is het zeer belangrijk om de infectie zo snel mogelijk de impetigo symptomen en de impetigo behandelingen te herkennen voordat ze anderen besmet. Raadpleeg meteen een arts als je de volgende signalen waarneemt:

  • Letsels in de vorm van bultjes (blaasjes) verschijnen in groep (zogenaamde ‘trosjes’) rond de mond of andere natuurlijke lichaamsopeningen (neus, oren, enz.).
  • Die letsels gaan snel open, en lekken vocht.
  • Er vormen zich geelbruine korstjes.
Hoe jonger het kind, hoe sneller je in actie moet schieten. Impetigo is zeldzaam bij baby's, maar vaak een stuk ernstiger.

Impetigo: doeltreffende behandelingen

Impetigo is een bacteriële infectie van de hoornlaag, anders gezegd de buitenste laag van de huid. Ze wordt meestal veroorzaakt door streptokokken of gouden stafylokokken die de huid aantasten als gevolg van een beschadiging of een kleine wonde. Daardoor ontstaan er trosjes van enkele millimeters grote blaasjes, die vervolgens snel opengaan en daarbij vocht afgeven, waarna zich geelbruine korstjes vormen. Soms glanst de huid. De letsels verschijnen vooral rond de neus en de mond. Maar soms verspreiden ze zich ook elders over het gezicht en het lichaam, omdat de patiënten zich krabben en zo de bacteriën verplaatsen naar andere plekken.

Wie loopt het meeste risico op impetigo?

Als de arts vaststelt dat het impetigo is, zal hij een impetigo behandeling met antibiotica opstarten om de snelle verspreiding van de bacteriën in te dijken. De behandeling hangt af van de ernst van de opstoot en van de ziektekiem in kwestie. Doorgaans is die impetigo behandeling lokaal: men brengt een crème, gel of zalf rechtstreeks op de getroffen huidzones aan. Voor een meer doeltreffende werking is het een goed idee om de korstjes eerst voorzichtig te verwijderen, bijvoorbeeld met een wattenschijfje dat gedrenkt is in fysiologisch serum. Breng pas daarna het geneesmiddel aan. Bovendien ontsmet je best de binnenkant van de neus, want die is vaak een natuurlijke haard van gouden stafylokokken, bacteriën die een rol spelen bij impetigo. Dat kan met antibacteriële crème die je aanbrengt op het slijmvlies van de neus. Als de impetigo zich niet te sterk heeft uitgebreid, is een dergelijke behandeling doeltreffender dan een orale antibioticakuur met tabletten. Bij talrijke letsels of indien de impetigo de lichaamsopeningen aangetast heeft (zoals de navel), is een orale antibioticakuur de beste keuze. In het algemeen werkt de behandeling na 24 à 48 uur: de letsels zijn dan opgedroogd en het kind is niet langer besmettelijk. Maar om de ziekte helemaal weg te krijgen, moet je de behandeling gedurende 8 à 10 dagen aanhouden. Bij recidiverende impetigo is het nodig om een kweek te laten maken. Zo kan de arts de specifieke bacterie identificeren en de behandeling daarop afstemmen. 

Impetigo effectief behandelen door reiniging

Het reinigen van de laesies met water en milde zeep, een of twee keer per dag, is essentieel. Deze eenvoudige maar cruciale stap helpt de verspreiding van de infectie te beperken en bereidt de huid voor op andere impetigo behandelingen. Na het reinigen is een grondige spoeling nodig.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw66e8a514/urticaire-7.jpg?sw=768&sfrm=png

Het belang van hygiënemaatregelen

Hygiënemaatregelen zijn fundamenteel in de behandeling van impetigo. Het wordt aangeraden om regelmatig de handen te wassen, de nagels kort te houden en dagelijks de kleding die in aanraking is gekomen met de laesies te verwisselen. Deze eenvoudige handelingen helpen de verspreiding van de infectie te voorkomen.

Kan je impetigo voorkomen?

Aangezien impetigo bijzonder besmettelijk is en je er niet immuun voor kan worden, is het moeilijk om het te voorkomen. Als je de ziekte al eens gehad hebt, kan je ze toch nog eens krijgen. Wie besmet is, houdt men dan ook best weg van plekken waar kinderen in groep vertoeven, zoals crèches en scholen, om te voorkomen dat er een epidemie uitbreekt. Wacht tot de behandeling effectief aanslaat. Ontsmet alle letsels, hoe klein ze ook zijn, en breng vervolgens een pleister aan die beschermt tegen de bacteriën.

Impetigo behandelen met zalven 

De toepassing van zalven, zoals vaseline of een lokale antibioticum, speelt een sleutelrol in de impetigo behandeling. Deze producten helpen om de korsten te verzachten en hun verwijdering zonder krabben te vergemakkelijken, waardoor het risico op littekens en secundaire infecties wordt verminderd.

Specifieke zorg voor bulleuze impetigo

In gevallen van bulleuze impetigo kan specifieke zorg nodig zijn, zoals het steriliseren van de blaren om de vloeistof te verwijderen voordat deze wordt gedesinfecteerd. Deze aanpak helpt het genezingsproces te versnellen terwijl de besmettelijkheid wordt beperkt.

Impetigo en orale antibiotica: aanpak bij uitbreiding

Als de infectie snel uitbreidt of gepaard gaat met koorts, kan het noodzakelijk zijn om orale antibiotica in te nemen. Deze behandelingen, meestal voorgeschreven voor een duur van 7 dagen, zijn aanvullend op de lokale verzorging en hygiënemaatregelen.

De behandeling van impetigo, hoewel ogenschijnlijk eenvoudig, vereist gedetailleerde aandacht voor de zorgroutine en hygiëne. Door deze adviezen te volgen, kunnen patiënten een snelle en volledige genezing verwachten, terwijl de risico's op verspreiding van deze huidaandoening worden geminimaliseerd. Zoals altijd is medisch advies essentieel om de meest geschikte behandeling voor elk geval te kiezen.

Andere vragen over netelroos? Bekijk onze andere artikels:

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België