Gratis levering Naar onze apotheken of vanaf €55

Hoe versterk je tijdens de winter de immuniteit van kinderen & volwassenen?

Heeft jouw kleintje sinds het begin van het schooljaar de ene verkoudheid na de andere of allerlei buikprobleempjes? Heb je het gevoel dat je alle virussen aantrekt die deze winter de ronde doen? Wij leggen uit hoe je de immuniteit kunt versterken met vitamines en natuurlijke producten.

Waarom is ons immuunsysteem minder efficiënt tijdens de winter?

Rond deze tijd van het jaar zijn we vaker ziek, gewoon omdat er meer virussen zijn in de winter. Virussen zijn namelijk beter bestand tegen de kou dan tegen de hitte van de zomer. En omdat we onze huizen minder ventileren als het koud is, circuleren virussen gemakkelijker van de ene persoon naar de andere. Ons immuunsysteem moet veel doen om allerlei virussen en bacteriën tegen te houden. Helaas doen vermoeidheid, gebrek aan energie en het winterweer ons verlangen naar comfort food (vet en zoet) ten koste van vitaminerijke groenten en fruit. Dit alles leidt ertoe dat onze immuniteit onder druk staat.

Welke vitamines stimuleren ons immuunsysteem?

Een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en vitamines levert de energie die ons immuunsysteem nodig heeft om goed te functioneren. Zo hebben lymfocyten (witte bloedcellen) vitamines nodig om de productie te activeren van antilichamen tegen uitwendige externe agressies. Bij een tekort kan het helpen om extra vitamine supplementen in te nemen. 
Vooraleer je hierover met jouw apotheker praat, laat je best een bloedanalyse doen bij je huisarts.

De vitamines B6, B9 en B12

Deze vitamines spelen een essentiële rol in de goede werking van ons immuunsysteem. In combinatie met de vitamines B9 en B12 werkt vitamine B6 (orgaanvlees, vette vis, granen, aardappelen) mee bij de synthese van rode bloedcellen en de vorming van hemoglobine. Vitamine B9 (orgaanvlees, noten, groene groenten, kaas) bevordert de celgroei. Het wordt ook wel foliumzuur genoemd. Vitamine B12 (vlees, vis, orgaanvlees, eieren) draagt bij tot celvernieuwing.

Vitamine CVitamine C is de ster van de antioxidanten! Vitamine C versterkt de immuniteit van kinderen en volwassenen in de winter. Enerzijds beschermt het de witte bloedcellen tegen vrije radicalen, anderzijds activeert het de productie van cytokines. Dat zijn moleculen die zorgen voor communicatie tussen de cellen van het immuunsysteem om beter te kunnen reageren op virale of bacteriële aanvallen. Vitamine C komt voor in citrusvruchten, maar vooral in rode vruchten (zwarte bessen, aardbeien), groenten (paprika's, broccoli, kool) en aromatische kruiden (peterselie, tijm). 

Vitamine DVitamine D wordt door ons lichaam geproduceerd en gesynthetiseerd via UV-stralen (na 20 minuten blootstelling aan de zon). Deze vitamine werkt op verschillende fronten. Vitamine D ondersteunt de goede vorming van botten en tanden bij kinderen. Maar Vitamine D stimuleert ‘s winters ook onze immuniteit door de activering van witte bloedcellen, die een belangrijke rol spelen in de immuunrespons, te stimuleren. In de winter heeft de meerderheid van de Belgen te weinig vitamine D door gebrek aan zonlicht. We kunnen vette vis eten, avoca- do's en champignons, ze zijn rijk aan vitamine D.

Planten en natuurlijke producten die onze immuniteit versterken

Onze voorouders wisten dit al en nu bevestigt de wetenschap hun kennis: bepaalde planten en natuurlijke producten zitten vol heilzame eigenschappen om het immuunsysteem van kinderen en volwassenen in de winter te versterken.

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea werd door Native Americans gebruikt om slangenbeten en aandoeningen van de luchtwegen te behandelen. Echinacea purpurea is een variëteit van echinacea die vaak wordt gebruikt in de hedendaagse kruidengeneeskunde vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Echinacea werkt preventief tegen verkoudheden, griep en oorontstekingen.

Propolis

Propolis wordt door bijen geproduceerd uit harsachtige stoffen. Het is een soort was die dient om de bijenkorf te beschermen tegen schimmel, bacteriën en andere parasieten. Propolis werd al in de Oudheid en door de Egyptenaren gebruikt als een natuurlijk ontstekingsremmend en antibacterieel middel. De samenstelling bevat een derde aan essentiële oliën.

Het advies van jouw Multipharma-apotheker

Met de virussen die in de crèche of op school circuleren, worden onze kinderen in de winter extra op de proef gesteld. Dit geldt des te meer omdat hun immuunsysteem nog in volle ontwikkeling is. Om hen te helpen beter weerstand te bieden, kan je advies vragen aan jouw apotheker. 
Sommige vitaminecomplexen zijn geschikt vanaf de geboorte, andere worden niet aanbevolen voor een bepaalde leeftijd.
Ontdek heel HIER ons aanbod vitamines en supplementen die de immuniteit en weerstand versterken.

Ons productadvies

Dit complex met echinacea purpurea en vitamine C versterkt het immuunsysteem en bevordert een sneller herstel na ziekte. Eén tablet bevat 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Propolis wordt gewoonlijk gebruikt om aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen en te behandelen. Deze formule van biologische oorsprong, sterk geconcentreerd in propolisextracten, ondersteunt het welzijn en de immuniteit. Vanaf 6 jaar.

Dit hooggeconcentreerd omega 3 voedingssupplement draagt bij tot een normale hartfunctie, het behoud van een normaal triglyceridengehalte in het bloed, een normale bloeddruk, gezichtsvermogen en hersenfunctie.