Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Wanneer je kapoen de wereld gaat verkennen, gebeurt dat meestal niet zonder slag of stoot. Hij valt regelmatig op de grond of stoot zich tegen een tafel. Bij zo'n klap hoopt het bloed zich op onder de huid. Dat geeft die typische kleur die van rood, blauw en paars verandert in groen en geel. Naarmate de bloeduitstorting wegtrekt, verschijnen immers de verschillende pigmenten van het bloed. We maken een onderscheid tussen gewone blauwe plekken en bloeduitstortingen die gepaard gaan met een lichte zwelling of een bult.
Hou meteen iets kouds op de plaats van de klap, gedurende 15 tot 20 minuten. Je kan ijsblokjes in een washandje steken, koud water laten lopen of een coldpack in een keukenhanddoek wikkelen. Zorg er wel voor dat het ijs niet rechtstreeks in contact komt met de huid, anders kan je bevriezingswonden veroorzaken. De koude doet de bloedvaten vernauwen, verzacht de pijn en gaat de zwelling tegen.
Gebruik daarna een zalf of gel op basis van arnica, een plant die ontstekingen tegengaat en de pijn verzacht. Let op: sommige crèmes bevatten menthol, dat wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 7. Vraag raad aan je apotheker.
Leg je kindje ook wat extra in de watten: knuffels en kusjes doen wonderen tegen de pijn.
Ben je fan van natuurlijke middelen, dan kan je ook homeopathische korrels geven met arnica (200 K): 10 korrels in een keer. Heeft je kindje last om ze door te slikken, plet de korrels dan en meng het poeder met een beetje water.
Blauwe plekken komen regelmatig voor en vaak zijn ze minder erg dan het lijkt. Met een eerstehulpkit ben je altijd klaar om je kindje te helpen.