Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Groeimelk 1 jaar


Zoals dat geldt voor alle soorten babymelk beantwoordt ook groeimelk (1 jaar - 3 jaar) aan de voedingsbehoeften van een kind gedurende een specifieke periode van zijn/haar groei. In dit artikel geven we u meer uitleg.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5ed88055/Groeimelk%201%20jaar.jpg?sw=768&sfrm=png

Waarom groeimelk na 1 jaar geven?

De mate waarin een kind vooruitgang boekt tussen de leeftijd van 12 maanden en 3 jaar is verbazingwekkend: zowel op motorisch niveau als qua taal als qua sociale vaardigheden. Groeimelk, aanbevolen voor kinderen tussen 1 en 3 jaar, wordt meestal geproduceerd op basis van koemelk. Deze groeimelk wordt zodanig bewerkt dat ze voldoet aan de voedingsbehoeften van kleine kinderen.

Mag u volle koemelk geven in plaats van groeimelk 1 jaar?

Ja, dat is mogelijk. Toch is het belangrijk om te weten dat de samenstelling van volle koemelk minder geschikt is voor kleine kinderen dan deze van groeimelk en dat o.w.v. meerdere redenen:

  • Onbewerkte koemelk is afgestemd op de snelle groei van een kalf dat de volwassen leeftijd al na 2 jaar bereikt. Om deze snelle groei te bevorderen, moet de melk erg rijk zijn aan eiwitten. De groei van baby's en kleine kinderen daarentegen, verloopt veel meer geleidelijk tot op de leeftijd van 18 jaar. Bijgevolg hebben zij minder eiwitten nodig dan kalveren.
  • Koemelk bevat maar zeer weinig essentiële vetzuren en deze zijn nodig voor de ontwikkeling van de menselijke hersenen.
  • Ook de hoeveelheid ijzer aanwezig in koemelk is onvoldoende. Nochtans hebben kleine kinderen vaak te kampen met een tekort aan ijzer. Dit tekort is moeilijk aan te vullen met voeding, of dan toch met voeding die terzelfdertijd niet té eiwitrijk is.

Welke groeimelk moet u geven aan een kind van 1 jaar?

Om op de markt gebracht te kunnen worden, worden alle soorten babymelk, ook de verschillende soorten groeimelk, onderworpen aan een strikte regelgeving. De samenstelling van de verschillende soorten groeimelk (1 jaar - 3 jaar) is dus over het algemeen van gelijkaardige kwaliteit. Toch kunnen bepaalde nuances het verschil maken op het etiket. Wij raden u daarom aan om de voorkeur te geven aan groeimelk:

  • met een zo laag mogelijk eiwitgehalte. Dit gehalte varieert meestal van 1 gr/100 ml tot 2 gr/100 ml. Deze variatie kan dan wel verwaarloosbaar lijken, maar het gaat wel om het dubbele.
  • die geen smaakstoffen bevat (vanilline bijvoorbeeld), want zo loopt u het risico dat uw kind gewoon raakt aan gearomatiseerde smaken.
  • die geen toegevoegde suikers bevat, naast de suiker die van nature aanwezig is in de melk (lactose).

Welke hoeveelheid groeimelk mag u geven aan een eenjarig kind?

Een evenwichtige voeding is cruciaal voor de goede ontwikkeling en gezondheid van een kind. En precies daarom is het aanbevolen om 500 ml groeimelk (1 jaar tot 3 jaar) te geven. U kunt 's morgens 250 ml en 's avonds 250 ml geven of de 500 ml over meerdere maaltijden gedurende de dag verspreiden, dat heeft geen enkel belang.

Mag u een ander soort babymelk dan groeimelk (1 jaar) geven?

NEE. De verschillende soorten babymelk respecteren een chronologie die specifiek bepaald is om te beantwoorden aan de voedingsbehoeften van baby's en kleine kinderen volgens de groeifase waarin ze zich bevinden. Voor de voedseldiversificatie, tussen 0 en 4 of 6 maanden, is het de eerste leeftijdsmelk die perfect beantwoordt aan de voedingsbehoeften van de baby. Zodra de voedseldiversificatie begint, is het de beurt aan de opvolgmelk (tweede leeftijdsmelk) om het over te nemen. Deze melk zorgt voor het nodige vitaminen- en mineralensupplement en is afgestemd op de introductie van andere voedingsmiddelen, tot de leeftijd van 12 maanden. Ten slotte is het tijd om over te gaan op groeimelk (1 jaar) om uw kind van voldoende ijzer, calcium en essentiële vetzuren te voorzien voor zijn/haar ontwikkeling en dit telkens met een beperkte eiwitinname.

Welk soort groeimelk mag u geven op eenjarige leeftijd: vloeibare melk of poedermelk?

Aan u de keuze: of de melk nu vloeibaar is of in poedervorm is, dat verandert niets aan de kwaliteit van de groeimelk. Vloeibare melk is gebruikslaar en dus praktischer dan melk in poedervorm die gemengd moet worden met water voordat ze geconsumeerd kan worden. Aan de andere kant is het zo dat u vloeibare melk na opening slechts maximaal 2 dagen kunt bewaren in de koelkast terwijl poedermelk tot 3 weken na opening goed blijft. Dit echter wel op voorwaarde dat u de poedermelk bewaart op de juiste manier: op een propere plaats waar het niet vochtig en niet te warm is. (Ten slotte is er om het equivalent van 6 liter vloeibare melk te verkrijgen slechts één doos van 800 gr poeder nodig. En dat vertaalt zich in een behoorlijke ruimtebesparing.)


Andere gerelateerde artikelen:

Ons productadvies

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België