Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Vervanger van moedermelk, flessenmelk, zuigelingenmelk, etc. Er bestaan zoveel benamingen voor babymelk. Babymelk is een product dat grotendeels wordt verkregen door het verwerken van koemelk en kan bedoeld zijn als:
Babymelk is speciaal ontworpen om te beantwoorden aan de specifieke voedingsbehoeften van baby's en kinderen tussen 0 en 3 jaar oud. Er bestaan verschillende soorten en categorieën babymelk, afgestemd op de behoeften van kleine kinderen en op hun leeftijd. Maar hier leest u later meer over. Deze melk komt voor in de vorm van poeder die u dient te mengen met geschikt flessenwater of in vloeibare vorm klaar voor consumptie. Fabrikanten van babymelk passen de samenstelling constant aan om de kwaliteit van de moedermelk zoveel mogelijk te benaderen.
Het antwoord is JA. De productie van babymelk wordt onderworpen aan strikte specificaties en voldoet aan strenge Belgische - en Europese productienormen. Wanneer een moeder geen borstvoeding kan geven of hier niet toe bereid is, gaat het gebruik van babymelk soms gepaard met een groot schuldgevoel. We kunnen u geruststellen. Met de beste babymelk heeft uw baby alles dat hij/zij nodig heeft om te kunnen groeien. De strikte regelgeving voor de productie van babymelk zorgt er tenslotte voor dat de kwaliteit ervan zo dicht mogelijk bij de kwaliteit van echte moedermelk ligt.
Onbewerkte koemelk is in geen geval geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar. Dat komt omdat de samenstelling van vitamines, voedingsstoffen en sporenelementen niet is afgestemd op hun groei, gezondheid of spijsverteringsstelsel: het eiwit caseïne is in te grote hoeveelheden aanwezig voor een baby, koemelk bevat te veel natrium, te weinig vitamine D, te weinig ijzer, te weinig meervoudige onverzadigde vetzuren, etc. Andere soorten "klassieke" melk (schapenmelk, geitenmelk, paardenmelk, etc.) alsook dranken op basis van plantensappen (rijst, amandelen, kastanjes, soja, hazelnoten, etc.), ook wel "plantaardige melk" genoemd, zijn evenmin geschikt om tegemoet te komen aan de behoeften van baby's jonger dan 1 jaar.
Bij kinderen jonger dan 3 jaar is er een chronologie die gerespecteerd moet worden wat de voeding betreft. Babymelk kan onderverdeeld worden in drie categorieën, afhankelijk van de leeftijd van het kind:
Het is van cruciaal belang dat u deze chronologie naleeft omdat de samenstelling van de verschillende soorten babymelk afgestemd is op de specifieke kenmerken van baby's en kinderen op een bepaalde leeftijd. Tussen 4 en 6 maanden is het aanbevolen om te beginnen met dieetdiversificatie en andere voedingsmiddelen dan enkel melk op te nemen in het dieet van uw kind. Wanneer deze fase intreedt in het dieet veranderen daarmee ook de behoeften aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Bijgevolg moet de samenstelling van babymelk dan ook aan deze nieuwe behoeften beantwoorden en als aanvulling gegeven worden en niet langer als exclusief voedingsmiddel.
De keuze van babymelk hangt in de eerste plaats van de leeftijd af, maar niet alleen daarvan. Ook de fysiologische eigenschappen van het kind spelen hier een belangrijke rol in. Er bestaan drie soorten babymelk:
Alvast niet met betrekking tot de voedzaamheid, want deze verschilt niet van een "standaard" babymelk. De toegevoegde waarde van biologische babymelk zit 'm in het respect voor het milieu en voor het welzijn van de dieren in het productieproces.
Wanneer babymelk wordt verrijkt met probiotica EN prebiotica spreken we van symbiotische melk.
Hypoallergene babymelk of HA-melk is een babymelk op basis van koemelk die bewerkt is om het risico op allergieën bij baby's en bij jonge kinderen te verminderen. Hypo-allergene melk wordt preventief aanbevolen voor kinderen die gevoelig zijn voor allergieën. Hypo-allergene melk mag niet verward worden met therapeutische melk die wordt gegeven in het geval van koemelkallergie. De eiwitten in hypo-allergene melk zijn niet voldoende in stukken geknipt om een allergische reactie te vermijden.
Een anti-regurgitatie (= anti-oprispingen) babymelk (AR) is, zoals de naam al doet vermoeden, een babymelk die speciaal ontworpen is voor baby's met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Dit soort melk wordt meestal verdikt met zetmeel afkomstig uit rijst-, aardappel-, maïs- of johannesbroodmeel.
Bijna altijd wordt babymelk die wordt aanbevolen voor baby's en kleine kinderen die lijden aan constipatie verrijkt met lactose. Deze lactose functioneert als een laxeermiddel en helpt zo bij het spijsverteringsproces.
Therapeutische babymelk en eersteleeftijdsmelk zijn alleen verkrijgbaar bij de apotheek. Andere soorten babymelk zijn zowel verkrijgbaar in de supermarkt als bij de apotheek. Wanneer u uw babymelk bij de apotheek koopt, is er steeds een gediplomeerde apotheker(es) aanwezig die, als professional in de gezondheid, een deskundig antwoord geeft op al uw vragen en u helpt bij het maken van de juiste keuze voor uw kind.
Nee. Een sterilisatie van de fles voor het eerste gebruik volstaat, tenzij het kind een zwak immuunsysteem heeft of als prematuur geboren werd. In deze specifieke gevallen is het wel aanbevolen om de babyfles vóór elk gebruik te steriliseren, totdat uw baby 3 maanden oud is (in overleg met uw pediater).
Tussen 0 tot 3 jaar evolueren de voedingsbehoeften van het kind. Daarom dient u in deze periode verschillende soorten babymelk te geven aangepast aan de leeftijd van het kind:
Moedermelk en kunstmatige babymelk vertonen veel overeenkomsten. Dat komt omdat de fabrikanten van babymelk hun samenstelling voortdurend aanpassen om zo steeds dichter bij de samenstelling van moedermelk te komen. Beide soorten melk voorzien het kind van alle voedingsstoffen en energie nodig voor een goede ontwikkeling. Wel is het zo dat moedermelk veel elementen bevat die de immuniteit en de gezondheid van het kind ten goede komen (antilichamen, witte bloedcellen, enzymen, etc.). Daarnaast heeft moedermelk het voordeel dat het een levend biologisch product is dat gelijktijdig met het kind dat ermee gevoed wordt, evolueert.
Wanneer een kind geen borstvoeding krijgt, is het essentieel om hem/haar alternatieve voeding te geven die aangepast is aan zijn/haar behoeften. Koe-, schapen-, geiten-, paarden- of andere soorten dierlijke melk, of zelfs plantaardige "melk" (dat eigenlijk sap is), kan hier niet aan tegemoetkomen. Koemelk beantwoordt aan de specifieke behoeften van kalveren, die heel anders zijn dan die van jonge mensen. Het natriumgehalte van koemelk bijvoorbeeld, kan toxisch zijn voor baby's.
Niet alle soorten flessenwater zijn geschikt voor de bereiding van babymelk. Water dat gemend wordt met babymelk om het poeder te verdunnen, mag maar weinig nitraten en mineralen bevatten. Om te achterhalen of een bepaalde soort flessenwater geschikt is voor de bereiding van babymelk moet u een boodschap in de vorm van "geschikt voor de bereiding van babymelk" op de fles terugvinden.