Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Post partum: de babyblues overwinnen bij het starten van borstvoeding of het overschakelen op zuigelingenvoeding

Tijdens de periode na de bevalling moeten mama’s omgaan met de babyblues terwijl ze hun eerste stappen zetten als moeder die borstvoeding geeft. Ontdek al onze tips om een postnatale depressie te overwinnen, succesvol borstvoeding te geven en/of over te schakelen op zuigelingenmelk.

Na de babyblues, een postnatale depressie?

Je baby is net geboren en je gaat van lachen naar huilen zonder overgang? Zoals bijna 80 procent van de net bevallen vrouwen, vooral zij die voor het eerst moeder worden, heb je waarschijnlijk last van de babyblues. In combinatie met vermoeidheid en stress wordt dit verschijnsel veroorzaakt door hormonen die met jou aan de haal gaan. Aan de ene kant dalen de zwangerschapshormonen, terwijl aan de andere kant - door de melkaanvoer - het oxytocine- en prolactineniveau stijgt.

Het goede nieuws?

Maak je geen zorgen, de babyblues zijn een tijdelijk verschijnsel dat 2 tot 3 dagen na de bevalling optreedt en hooguit een paar uur of dagen duurt. In plaats van alles op te kroppen, praat met je familie en vrienden. Laat je emoties de vrije loop. Voel je zeker niet schuldig en wees lief voor jezelf. Als je je na een paar weken nog steeds down voelt, kan het dat je lijdt aan een postnatale depressie.

Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?

De meest voorkomende symptomen van een postnatale depressie zijn droefheid, huilen zonder reden, een voortdurende vermoeidheid, complete desinteresse in alles om je heen, prikkelbaarheid, extreme angstgevoelens en onvermogen of onwil om voor je kind te zorgen. Een postnatale depressie kan ook de vader treffen. Het hoogste percentage postnatale depressies komt voor drie maanden na de geboorte. Als je je zorgen maakt, zoek dan hulp bij een gezondheidsprofessional. Hij of zij zal psychotherapie of de juiste medicatie voorschrijven. Als je bang bent dat je je kind pijn zal doen, ga dan onmiddellijk naar de spoedafdeling.

Borstvoeding, een delicate start in de post-partumperiode

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en alle gezondheidswerkers zijn het erover eens dat er voor een zuigeling geen betere voedingsbron bestaat dan moedermelk. Idealiter wordt borstvoeding gegeven gedurende de eerste 6 maanden. Het is echter belangrijk dat je er bewust voor kiest of kan voor kiezen, het is niet de bedoeling dat borstvoeding een lijdensweg wordt voor de mama.

Hier zijn een paar tips om borstvoeding zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Wacht niet tot je baby huilt voor je hem of haar aan de borst legt. Als je baby overstuur is, zal die het moeilijk hebben om de borst te nemen. Leer daarom de eerste tekenen van honger op te merken: kleine zuigbewegingen met de lippen, vuistje in de mond of zacht gegrom.
  • Om er zeker van te zijn dat de baby goed zuigt en jou geen pijn zal doen, moet je de houding controleren. De kin van de baby raakt de borst, het hoofdje is iets naar achter gekanteld en de lippen naar buiten gedraaid. Een teken dat borstvoeding werkt? De baby neemt korte pauzes om goed te slikken.
  • Als je ondanks deze tips toch pijn hebt tijdens de borstvoeding, kan het zijn dat je baby niet goed de borst neemt. Zijn of haar mond moet de tepel en een deel van de tepelhof omvatten. Als dit niet lukt, dring dan niet aan. Je vermijdt beter een traumatische ervaring voor jou en jouw baby, vooral omdat je te maken kunt krijgen met scheurtjes of kleine pijnlijke zweertjes op de tepel. Borstvoeding geven is geen must.

pregnant

Welke zuigelingenmelk voor jouw baby?

Als je geen borstvoeding geeft of besloten hebt over te schakelen op flesvoeding, is de keuze van de zuigelingenmelk belangrijk. Praat met je kinderarts of gezondheidsdeskundige voor je de overstap maakt. Hij of zij zal jou de weg wijzen naar het soort melk dat het beste is voor jouw baby. Niet alle zuigelingenvoeding is gelijk. Je hebt variaties: sommige zijn gebaseerd op koemelk, andere op geitenmelk, sojabonen of rijst.

Ons assortiment zuigelingenvoeding voldoet aan alle behoeften van zuigelingen tot zes maanden en daarna, zelfs voor degenen die lactose of gluten intolerant zijn. Sommige melksoorten zijn bedoeld voor baby's die last hebben van kolieken, diarree of oprispingen. Andere zijn verdikt met johannesbroodpitmeel om meer verzadiging te geven.

Wanneer je flesvoeding in je apotheek koopt, krijg je het advies van de apotheker erbij. Dat is onbetaalbaar! En omdat we weten dat een baby een duit kost, bieden we regelmatig babymelk aan tegen Gele Prijzen om zo jouw budget te verlichten.

Lees meer over moederschap...

Dossier moederschap

De verzorging van de babyhuid: de toilettas van baby's

Dossier moederschap

Hoe behandel je reflux en verlicht je buikpijn bij
baby’s ?

Dossier mama & baby

Mijn
DOSSIER
Mama en Baby

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België