Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe behandel je reflux bij baby’s en hoe kan je hun buikpijn verlichten?

Nadat de baby gevoed werd, heeft deze soms oprispingen waarbij een deel van de melk uitgespuugd wordt en de vertering moeizaam verloopt. Hoewel dit vaak voorkomt, voelt de moeder zich dan hulpeloos en ten einde raad. Hier leggen we uit wat je moet weten over reflux en buikpijn bij baby’s.

Reflux bij baby’s: de signalen, oorzaken en behandelingen

Om te beginnen willen we jou geruststellen: het is heel normaal dat je kleintje een beetje melk uitspuugt na het boeren.

De oorzaken van reflux bij baby’s

  • Reflux bij baby’s is over het algemeen fysiologisch. De kringspier die voorkomt dat de maaginhoud uit de slokdarm omhoog komt, is nog niet volledig ontwikkeld. Pas aan het eind van het eerste jaar verdwijnt de reflux geleidelijk.
  • Soms kan de reflux pathologisch of pijnlijk zijn, zoals bij zure reflux. Als je baby huilt, veel NKO-infecties (neus/keel/oor) heeft, niet in gewicht toeneemt of als je bloed ziet in de uitgebraakte melk, moet je contact opnemen met de kinderarts.

Hoe behandel je oprispingen?

Afhankelijk van de diagnose zal de arts medicijnen voorschrijven om de zuurgraad en/of de oprispingen te verminderen. Maar sowieso zijn er manieren om de reflux van jouw baby te beperken, wat de oorzaak ook is:

  1. Vermijd een horizontale positie bij het voeden. Hou je baby vast in een hoek van 25 tot 30 procent.
  2. Beperk de hoeveelheid voeding die je in een keer geeft. Kies voor meer maar kleinere maaltijden.
  3. Meng het melkpoeder goed met het water in de fles.
  4. Voeg johannesbroodpitmeel toe om de melk dikker te maken of gebruik anti-regurgitatiemelk. Aarzel niet om jouw apotheker om advies te vragen.

Krampjes en buikpijn bij zuigelingen verzachten

Zuigelingenkrampjes en buikpijn, ook wel zuigelingenkolieken genoemd, komen meestal voor tussen de 6e en 8e levensweek en verdwijnen meestal na de 4e maand. Deze buikpijnen, waarschijnlijk te wijten aan de onrijpheid van het spijsverteringsstelsel, kunnen ouders radeloos maken omdat de baby dan zo huilt en krijst. Kolieken komen vaak voor in de late namiddag en kunnen van enkele minuten tot een uur duren.

Wat kan je doen om kolieken bij zuigelingen te voorkomen en te verlichten?

  • Zorg ervoor dat je baby een goed boertje laat na borstvoeding of flesvoeding.
  • Als je borstvoeding geeft, vermijd dan stimulerende dranken zoals koffie, thee of chocolade.
  • Als je kleintje een flesje krijgt, gebruik dan een anti-koliekzuigfles die minder lucht doorlaat en een speen met een anti-krampjesventiel.
  • Masseer zachtjes de buik van je baby.
  • Draag je baby tegen jouw buik.
  • Leg een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje (niet te warm!) op de buik van je baby.

pregnant

pregnant

Het advies van jouw Multipharma-apotheker

In onze apotheken vind je een productgamma dat kan helpen om de krampjes en buikpijn van baby's te verzachten.

Er bestaan voedingssupplementen of homeopathische geneesmiddelen die speciaal zijn samengesteld om de kolieken van baby's te verlichten.

In het geval van aerofagie helpen gasabsorberende middelen om in de maag of de darmen verstopt gas te evacueren. Praat hierover met je kinderarts of dokter.

Lees meer over moederschap...

Dossier moederschap

Post partum
en de babyblues
overwinnen

Dossier moederschap

Verzorging van de babyhuid: de toilettas van
baby's

Dossier mama & baby

Mijn
DOSSIER
Mama en Baby

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België