Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Borstvoeding of flesje? Keuze gemaakt?

Borstvoeding of flesjes? Voor sommige ouders is de keuze al lang gemaakt. Anderen beslissen pas op het laatste moment. Hoe het bij jou ook zit, hier volgt wat informatie om je te helpen.

Borstvoeding is gezond, geen mens die daaraan twijfelt. Studies hebben aangetoond dat het tal van positieve effecten heeft op de gezondheid van baby’s als ze uitsluitend met de borst worden gevoed: minder risico op wiegendood, maar ook minder allergieën, infectieziekten (diarree, verkoudheden enz.), obesitas, diabetes en bepaalde problemen op het vlak van orthodontie. Moeders die borstvoeding geven hebben er zelf ook voordeel bij aangezien hun gewicht vaak sneller afneemt na de bevalling, het risico op borstkanker en eierstokkanker daalt, en hun risico op osteoporose na de menopauze eveneens vermindert.

En dan hebben we het nog niet gehad over de concretere voordelen: moedermelk is gratis, altijd op de juiste temperatuur en beschikbaar op elk moment, overdag en ‘s nachts ...

Hoe kun je de borstvoeding doen slagen?

De enige moeilijkheid: een baby met de borst voeden is natuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf ... Bij sommige baby’s lukt het niet zo goed om aan de borst te drinken. Sommige moeders krijgen last van pijn en kloven. Anderen hebben het er moeilijk mee dat hun borsten de voorraadkamer van de pasgeborene worden. Kortom, borstvoeding is niet altijd probleemloos. Toch is het bijna altijd mogelijk om dat mooie project te doen slagen: met geduld en vertrouwen. Slechts een kleine minderheid van de vrouwen die graag borstvoeding willen geven slaagt daar niet in. Als je je aan het avontuur wilt wagen, win dan al zoveel mogelijk informatie in over hoe je het moet aanpakken. Dat zal het aanleren voor jou en voor de baby gemakkelijker maken. Je krijgt later overigens ook nog praktische tips in onze coaching.

Hulp zoeken

Tijdens je zoektocht kun je op heel wat hulp rekenen. Borstvoeding geven is vermoeiend en de organisatie vraagt wat flexibiliteit. De steun van vrienden en familie zal dan ook welkom zijn. Op de kraamafdeling zullen de vroedvrouwen je de eerste keren ook een handje helpen. In België hebben 27 ziekenhuizen het certificaat ‘Babyvriendelijk Ziekenhuis’ omdat ze borstvoeding stimuleren. Je vindt er vroedvrouwen die zijn opgeleid om je goed te informeren, en lactatiekundigen om je te helpen als je problemen ondervindt. Die lactatiekundigen zijn ook beschikbaar op afspraak voor alle moeders nadat ze terug thuis zijn met hun baby. Ook bij je kinderarts ben je aan het goede adres als je er zeker van wilt zijn dat je kleine spruit goed groeit. Aarzel in ieder geval niet om het te bespreken!

En wat als ik geen borstvoeding geef?

Ideaal is uitsluitend borstvoeding geven tot de leeftijd van zes maanden, en aangevuld met vaste voeding tot twee jaar. In de realiteit wordt echter minder dan 40% van de Belgische baby’s nog uitsluitend met de borst gevoed op de leeftijd van drie maanden. En meer dan een baby op vijf krijgt geen borstvoeding wanneer hij de kraamafdeling verlaat. Of het nu uit vrije wil is of niet, er is geen reden om je schuldig te voelen: er bestaan vandaag de dag genoeg vervangingsproducten voor moedermelk waarvan de samenstelling heel dicht in de buurt komt en die de baby niet zullen tegenhouden om te groeien in goede gezondheid!

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België