Verkoudheid, huidirritatie, diarree ... Allemaal kwaaltjes waar je kleine schat wel eens last van heeft. Heb je in je thuisapotheek de nodige babyproducten zitten? Met onze tips en handige checklist ben je op alles voorbereid!
Koorts
- Een rectale thermometer (baby's hebben koorts vanaf 38,1°C).
- Paracetamol in siroopvorm. Dat is beter dan een zetpil, tenzij je baby overgeeft. Pas de dosis aan in functie van zijn gewicht (10 tot 15 mg per kg). Wacht altijd vier uur voor je een nieuwe dosis geeft en geef niet meer dan 60 mg per kg in 24 uur.
- Zakt de koorts niet? Dan kan je ibuprofen geven. Vraag wel eerst raad aan je apotheker.
Ga naar je huisarts als de koorts langer dan twee of drie dagen duurt.
Verkoudheid
- Zo verwijder je de slijmen uit je baby's neusje: hou zijn hoofd schuin en druppel fysiologisch serum in een neusgat, daarna in het andere. Zo lossen de slijmen sneller op. Gebruik daarna een neusreiniger (in peervorm of met een slijmzuiger) om de slijmen op te zuigen. Heeft je baby gele of groene slijmen, dan kan je nadien babydruppels op basis van antibiotica in zijn neusgaten doen. Vraag eerst raad aan je arts of apotheker.
- Zo maak je zijn verstopte neus vrij: doe vaatvernauwende druppels in zijn neus zodat hij beter kan ademen. Gebruik deze producten niet langer dan een paar dagen. Vraag eerst raad aan je arts of apotheker.
- Heeft je baby last van een droge hoest door een geïrriteerde keel? Dan kan je (vanaf 6 maanden) eventueel een siroop op basis van glycerol geven, die een vetlaagje vormt op de keel en zo irritatie tegengaat. Geef zeker geen slijmoplossende middelen, want die zijn niet geschikt voor baby's. Vraag eerst raad aan je arts of apotheker.
- Oogontsteking: dep zijn ogen met steriele kompressen gedrenkt in een oplossing op basis van kamille. Merk je dat er etter in zijn oogjes zit, dan moet je misschien een zalfje op basis van antibiotica gebruiken om infectie tegen te gaan. Vraag eerst raad aan je arts of apotheker.
Diarree
- Geef meteen een orale rehydratieoplossing (zakjes om op te lossen), want baby's kunnen snel uitdrogen. Ideaal is een middel dat ook probiotica bevat, want die versterken de darmflora.
Constipatie
- Merk je dat je baby geen regelmatige stoelgang heeft, dan kan je hem een mechanisch laxeermiddel geven, ook wel osmotisch laxeermiddel genoemd. Dat versnelt de stoelgang doordat het water aantrekt in het spijsverteringskanaal.
- Als je baby last heeft van harde, pijnlijke ontlasting, kan je hem af en toe een glycerinezetpil geven om de pijn te verlichten. Zorg wel dat hij er niet aan gewend raakt.
Denk eraan om hem genoeg te laten drinken. Kies eventueel voor water dat rijk is aan magnesium, zoals Hépar, want dat bevordert de stoelgang. Gebruik het in dat geval voor twee flesjes per dag en niet langer dan 2 tot 3 dagen.
De eerste tandjes
- Een bijtring, in de koelkast bewaren.
- Een balsem of gel voor de eerste tandjes, plaatselijk inmasseren.
- Een homeopathisch middel. Vraag raad aan je apotheker
Huidproblemen
- Voor kleine wondjes: een zacht antisepticum en pleisters.
- Bij bulten of blauwe plekken: denk aan homeopathische middelen zoals Arnica Montana 200k.
- Bij insectenbeten verlicht je de pijn met een verzachtende gel speciaal voor baby's. Preventief kan je je kind insmeren met een insectenwerend middel voor baby's en een muskietennet boven zijn bed hangen.
- Bij lichte brandwonden gebruik je een helende gel nadat je de huid tien minuten onder koud water hebt gehouden. Is het een grote of diepe wonde, ga dan meteen naar de spoedgevallendienst.
- Heeft je baby luieruitslag? Smeer de geïrriteerde huid dan in met een beschermende crème voor de babybillen bij het wisselen van luier en een verzorgende crème aangepast aan het specifieke probleem van je baby. Vraag raad aan je apotheker. Verzachtend thermaal water kan de pijn ook verlichten.
- Heeft je baby melkkorstjes? Gebruik dan een middel met keratolische werking om ze te verwijderen.
Vraag raad aan je apotheker voor je babyapotheek. Hij zal samen met jou de beste producten uitkiezen voor je baby.