Reinig elke dag het gezichtje van je baby met een katoenen washandje met zuiver water. Er bestaan ook reinigingsvloeistoffen die je niet hoeft af te spoelen. Opgelet: gebruik nooit geparfumeerde producten. De kans bestaat immers dat hij die niet verdraagt, want zijn gezichtshuid is nog bijzonder kwetsbaar.
Is zijn neusje vuil, doe dan voorzichtig enkele druppels fysiologisch serum in zijn neusgaten. Stop er vervolgens een stukje watten in, om alle vuildeeltjes zachtjes te verwijderen. Er bestaan ook fysiologische serums in de vorm van sprays waarmee je het neusje kunt spoelen.
Verwijder oogkorstjes met een kompres doordrenkt met fysiologisch serum, en ga daarbij van de binnenhoek van het oog naar de buitenkant. Er bestaan ook speciale oogkompressen waarmee je de oogjes kunt reinigen.
Komt er vocht uit zijn oogje? Dan heeft hij misschien een lichte vorm van conjunctivitis (bindvliesontsteking). Gebruik in dat geval een nieuw kompres om het andere oog niet te besmetten. Zitten zijn oogleden dicht? Maak ze dan voorzichtig los met een kompres, doordrenkt met lauw water met kamillebloempjes, of speciale oogkompressen. Als het tranen aanhoudt, telkens terugkeert of na 24 uur nog niet verdwenen is, vraag je best advies aan je arts of apotheker.
Reinig de buitenkant van zijn oortjes met een wattenpropje, en ga daarbij goed tot in alle hoekjes en achter de oren. Maar raak nooit de binnenkant van de gehoorgang aan. Anders kan er oorsmeer naar boven komen en kan er zich een prop vormen of kan er zelfs een wonde ontstaan. Gebruik vooral geen wattenstaafjes!
Was het lichaam van je baby elke dag met een katoenen washandje en zuiver water. Een badje om de twee à drie dagen volstaat, want water droogt zijn broze huid sterk uit. Giet olie of badmelk in het bad: die reinigt en hydrateert tegelijk.
Droog hem voorzichtig af als je hem uit zijn badje haalt, door te deppen met een zachte handdoek.
Reinig ze bij elke verversingsbeurt met een kompres, doordrenkt met zuiver water. Ga daarbij altijd van voren naar achteren (van het properste naar het vuilste deel). Is het een jongetje, let er dan op dat je de voorhuid niet terugschuift.
Je mag de billetjes van je lieveling één keer per dag wassen met een zeep met neutrale pH.
De navelstreng komt vanzelf los tussen de 3de en de 15de dag na de geboorte. In afwachting moet je hem gewoon proper en droog houden, zodat hij niet kan infecteren. Het volstaat daarvoor om hem tijdens zijn badje te wassen met water en nadien goed af te drogen. Als de navelstreng slecht begint te ruiken of de huid errond rood wordt, kun je er een met alcohol aan 94% doordrenkt kompres op leggen.
Knip ze vooral niet tijdens de eerste levensmaand! Ben je bang dat je baby zich zou krabben met zijn scherpe nageltjes, dan mag je ze voorzichtig afronden met een vijltje dat speciaal ontworpen is voor baby’s.
Ziezo, de wasbeurt is voorbij, en je oogappel blinkt als een spiegel. Nu nog een dikke knuffel en klaar is kees …