Wanneer worden ze voorgeschreven?
Benzo’s worden voorgeschreven bij
angst,
slaapstoornissen en specifieke ziektebeelden zoals epilepsie of alcoholontwenning. In België wordt 83% van de benzo's voorgeschreven door huisartsen. Het is dus de eerstelijnshulp die ze voorschrijft, vóór de patiënt bij een therapeut of psychiater komt. De rol van de huisartsen is erg belangrijk omdat zij het verzoek van de patiënt als eerste ontvangen. Vanwege het risico op gewenning en bijwerkingen wordt aangeraden om deze geneesmiddelen
zo kort mogelijk te gebruiken. Twee tot vier weken is immers al voldoende om een
gewenning aan benzodiazepines te ontwikkelen.
"Er wordt vaak gezegd dat de baten-risicoverhouding na twee weken niet meer gunstig is", legt Dr. Lou Richelle, verslavingsarts uit.
Voordat een arts kalmerings- of slaapmiddelen voorschrijft, moet hij of zij eerst overwegen of benzo's wel geschikt zijn, ook al vraagt de patiënt er specifiek naar. De arts overweegt alle voor- en nadelen, de impact en de verwachtingen in verband met het geneesmiddel. Dit gebeurt aan de hand van een reeks vragen om de klacht te onderzoeken en de verwachtingen van de patiënt beter te begrijpen. Door dit allemaal te bespreken en bepaalde overtuigingen te doorprikken, wordt er vaak een andere oplossing gekozen. Geneesmiddelen zijn immers niet altijd de eerste keuze, en zeker niet op de lange termijn, gezien de risico's op verslaving en bijwerkingen.