Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Verslaving aan benzodiazepines: onze beste tips voor het aannemen van nieuwe gewoonten

Heb je moeite om in slaap te vallen of te functioneren zonder benzodiazepines? Vind hier alle praktische tips van Multipharma om nieuwe gewoonten aan te nemen en je te bevrijden van je verslaving. 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwd77d168d/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/benzos-article-981x654-5-2.jpg?sw=768&sfrm=png

1. Laat je begeleiden door een zorgprofessional 

Zelfs als je de wilskracht hebt, is het heel moeilijk om op eigen kracht van je verslaving af te geraken. Benzo’s zijn immers zowel lichamelijk als psychologisch verslavend. De eerste stap om jezelf te bevrijden van je verslaving is je ervan bewust worden en erover praten met je huisarts. Je arts zal een geleidelijk afbouwplan opstellen dat is afgestemd op jouw situatie.  
Geleidelijke afbouw:  dit is het geleidelijk afbouwen van de dosering om ontwenningsverschijnselen te voorkomen, waaronder verhoogde angst, terugkerende slapeloosheid, prikkelbaarheid of rillingen.  
De rol van de apotheker: je apotheker is een belangrijke zorgverlener die, in overleg met je arts, je therapie en het correcte gebruik van je geneesmiddelen opvolgt, om je te helpen je dosering te verminderen. 

Probeer nooit in één keer te stoppen zonder medische begeleiding, vooral niet als je nog andere geneesmiddelen of stoffen gebruikt. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.  

2. Neem gezonde slaapgewoonten aan  

Slaapstoornissen worden vaak veroorzaakt of verergerd door een verslaving aan benzo's. Het verbeteren van je slaaphygiëne kan je helpen om geleidelijk minder afhankelijk te worden.  

Jouw ritueel voor een natuurlijke nachtrust:  
  • Leg een routine vast:  ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend.  
  • Beperk prikkels na 17.00 uur:  vermijd koffie, thee, energiedrankjes en alcohol.  
  • Eet licht: neem een lichte avondmaaltijd en eet niet te laat (idealiter voor 19.00 uur).  
  • Vermijd schermen: beperk je blootstelling aan blauw licht tot minstens een uur voor je naar bed gaat.  
  • Als je niet in slaap kunt vallen: sta na 30 minuten op en doe iets rustigs, zoals lezen of naar rustgevende muziek luisteren.  

3. Neem ontspanningstechnieken op in je routine  


Stress en slapeloosheid voeden elkaar
. Het beheersen van angst en stress is daarom essentieel om een vicieuze cirkel te vermijden. Hier zijn een paar doeltreffende technieken:  

  • Geleide meditatie: apps zoals Petit BamBou laten je kennismaken met eenvoudige, ontspannende oefeningen om je te helpen slapen of angst te bestrijden.  
  • Progressieve relaxatie (of spierontspanning (Jacobson-techniek): hierbij worden verschillende spiergroepen geleidelijk samengetrokken en losgelaten om de spanning te verminderen.  
  • Bosbaden: wandelingen in de natuur zijn effectief gebleken om de geest tot rust te brengen, vooral voor mensen die zich niet prettig voelen bij traditionele meditatie.  
Deze technieken vergroten je vermogen om met stress om te gaan zonder naar geneesmiddelen te grijpen. 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw9c0c2fa4/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/benzos-article-981x654-5-1.jpg?sw=768&sfrm=png

4. Bouw regelmatig beweging in


Lichaamsbeweging is een uitstekende manier om je angst te verminderen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren.  

  • Frequentie: doe minstens drie keer per week aan lichaamsbeweging.  
  • Keuze van activiteiten: wandelen, joggen, yoga of zwemmen zijn bijzonder heilzaam.  
  • Ideale moment: geef de voorkeur aan overdag sporten. De lichaamsbeweging zal immers je adrenalineniveau verhogen, wat je slaap kan verstoren.  

5. Eet evenwichtig om je zenuwstelsel te ondersteunen 

Voeding speelt een sleutelrol in je mentale en fysieke welzijn.  

  • Geef de voorkeur aan magnesiumrijke voeding: amandelen, walnoten, pure chocolade of groene groenten helpen het zenuwstelsel te kalmeren.  
  • Geef de voorkeur aan omega-3: vette vis, zoals zalm, en lijnzaad zijn goed voor de geestelijke gezondheid.  
  • Drink voldoende water: goede hydratatie helpt je hersenen en lichaam optimaal te functioneren.
6. Vermijd risicovol gedrag
  • Beperk je alcoholgebruik: alcohol kan in combinatie met benzo's ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals een verminderde ademhaling
  • Pas op voor andere middelen zoals psychotrope of andere kalmerende middelen die de afhankelijkheid kunnen versterken.  
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5b5ddb72/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/benzos-article-981x451-2-1.jpg?sw=768&sfrm=png

7. Wees geduldig en houd vol  


Je gewoonten veranderen kost tijd en is afhankelijk van een aantal factoren: 

  • Duur van de verslaving: mensen die al lange tijd benzo's gebruiken zullen meer tijd nodig hebben om van hun verslaving af te komen.  
  • Motivatie en ondersteuning:  omring jezelf met vrienden, familie en professionals die je aanmoedigen.  
Gemiddeld duurt het enkele weken om een nieuwe gewoonte aan te nemen, maar de gezondheidsvoordelen zijn de moeite waard. 

8. Gebruik indien nodig extra hulpmiddelen

Als je angst ondanks je inspanningen aanhoudt, kan cognitieve gedragstherapie (CGT) je helpen om beter met je emoties om te gaan. Bij dit soort therapie leer je negatieve gedachtepatronen die gepaard gaan met angst te identificeren en te veranderen.  

En vergeet niet: je arts en apotheker zijn je eerste bondgenoten. Wees lief voor jezelf en ga in je eigen tempo op weg naar een leven zonder verslavingen. 

Lees ook onze andere artikelen over benzodiazepines:

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwec3b2146/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/benzos-umbrella-981x451.png
Benzodiazepines: alles wat je moet weten over kalmerings- & slappmiddelen
Lees meer >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw1ca5cff1/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/Lou-Richelle-981x451-v2.png
INTERVIEW
met Dr. Lou Richelle
Lees meer >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw9585fe4e/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/benzos-article-981x451-3-4.png
Welke therapie kan je bevrijden van een verslaving aan benzodiazepines?
Lees meer >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwa486a9d9/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2001%20Benzos/benzos-article-981x451-4-1.png
Geleidelijk afbouwprogramma voor benzodiazepines met Multipharma
Lees meer >
< Dossier Benzodiazepines

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België