🌞 Tot -40% op zonneproducten en anti-muggen producten! 🦟

Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55

Wat zijn de oorzaken van cellulitis?

Waarom heeft de een last van cellulitis en de ander niet? ? Door onevenwichtige voeding? Vochtretentie? Vrouwelijke hormonen? Een minder stevige huid? Of is het een samenspel van al deze factoren? Onze Multipharma-apothekers geven je graag meer info over dit complex fenomeen, waar toch 9 op 10 vrouwen tijdens hun leven mee te maken krijgen.

Vrouwelijke hormonen

Cellulitis treft vooral vrouwen omdat het vrouwelijk lichaam genetisch geprogrammeerd is om vet op te slaan in afwachting van zwangerschappen en borstvoeding, periodes die zeer veel energie en dus calorieën vergen. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen stimuleert de vetopslag, vooral in de billen, heupen, dijen en buik. Een ander vrouwelijk hormoon, progesteron, houdt verband met de vrouwelijke menstruatiecyclus. Het zorgt ervoor dat het lichaam zich vóór de menstruatie ophoopt met water en natrium, waardoor de bloed- en lymfecirculatie wordt verstoord.

Ontdek dossier vrouwelijke gezondheid

Advies van onze apothekers:


Als je last hebt van sterke hormonale schommelingen, als je lijdt aan het premenstrueel syndroom of als jouw cellulitis verergerd is na het nemen van een anticonceptiepil of een hormonale behandeling, raadpleeg dan jouw arts.
Hij of zij kan jou een meer geschikte behandeling of eventueel een andere vorm van anticonceptie voorschrijven.

Een onevenwichtig voedingspatroon

Een dieet dat bestaat uit te veel zout of suikers en te rijk is aan verzadigde vetten of te weinig vezels bevat, bevordert de opslag van vet en de ontwikkeling van cellulitis. Wanneer je excessief veel vetcellen of adipocyten hebt, rimpelen ze het oppervlak van de opperhuid.

Advies van onze apothekers:


 • Kies voor seizoensfruit en -groenten die rijk zijn aan vezels en antioxidanten. Vermijd bewerkte, zoute en zoete voedingsmiddelen. Suiker is een bron van energie, maar wordt opgeslagen als vet als het niet door ons lichaam wordt gebruikt.

 • Wees je bewust van verborgen suikers in kant-en-klaarmaaltijden, in alcohol, industriële vruchtensappen en frisdranken.

 • Beperk koolhydraten (zoals witte bloem). Ze hebben een hoge glycemische index en vergemakkelijken vetopslag door een insuline-reactie. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt afgescheiden.

 • Verbrand overtollig vet door regelmatig te bewegen.

Waterretentie

Het water dat we via onze voeding binnenkrijgen is essentieel voor ons overleven. Het wordt gebruikt om de cellen te voeden. Wanneer je lichaam echter te veel water ophoudt, zwelt het weefsel op, wat leidt tot de vorming van waterige cellulitis. Het vasthouden van water geeft de huid niet alleen een opgevuld uiterlijk, maar blokkeert ook de eliminatie van vetcellen door de lymfatische en veneuze circulatie te vertragen.

Advies van onze apothekers:


 • Let op je zoutinname. Natrium bevordert het vasthouden van water in de weefsels.

 • Stimuleer jouw bloed- en lymfecirculatie door regelmatig te bewegen. Zwemmen, stevig wandelen, fietsen of aquabiken zijn goede opties.

 • Kies voor vochtafdrijvende dranken en voedsel zoals rode wijnstok, kersensteel, groene thee, artisjokken, enz.

 • Drink ten minste 1,5 liter water per dag om de eliminatie te bevorderen. De bloed- en lymfecirculatie kan worden verstoord als je niet genoeg water drinkt.

 • Boek eens een lymfedrainage bij een fysiotherapeut of schoonheidssalon om de circulatie te verbeteren en overtollig water af te voeren.

Verlies van stevigheid

Ouder worden, gewichtsverlies, zwangerschap of jojo-diëten: het zijn allemaal factoren die onze huid minder stevig maken. Daardoor wordt de rol van de huid als een natuurlijke korset minder goed ingevuld en zijn de vetcellen duidelijker zichtbaar aan de oppervlakte. Dit verschijnsel wordt nog versterkt in de menopauze door de hormonale terugval die de vernieuwing van de huid vertraagt. De productie van collageen, dat zorgt voor weerstand en stevigheid van onze huid, vermindert.

Meer info over de menopauze

Advies van onze apothekers:


 • Stimuleer de collageenproductie door antioxidantensupplementen te nemen of via je voeding. Kies hiervoor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (soja, zeevruchten, eigeel); vitamine C (citrusvruchten, groene groenten, rode vruchten) om de collageensynthese te stimuleren; vitamine E (oliehoudende zaden, avocado) om de vernietiging van collageen door vrije radicalen te beperken.

 • Wist je dat roken bijdraagt tot vroegtijdige veroudering van de huid omdat het de weefsels minder goed van zuurstof voorziet? Nog een goede motivatie om te stoppen met roken!

 • Masseer jezelf regelmatig met een verstevigende crème. Naast het voeden van de opperhuid met liftende en vochtinbrengende ingrediënten, stimuleer je zo ook de lymfe- en bloedcirculatie en de collageenproductie.
  Ontdek hier onze producten.

Aanbevolen producten

somatoline


Anti-cellulitis, gel cryoactief - Somatoline Cosmetic


Deze anti-cellulitisbehandeling is samengesteld om alle tekenen van cellulitis (knobbeltjes, sinaasappelhuid, huidvocht) te bestrijden met bewezen resultaten in slechts 2 weken. Verrijkt met cafeïne, gemberextract en andere specifieke cosmetische actieve ingrediënten.


nuxe


Rêve De Thé, tonifiërende verstevigende crème - Nuxe


Deze ultrafrisse crème met een delicaat parfum versterkt de elasticiteit van de opperhuid. Dankzij het onmiddellijk aanspannende effect is de huid gladder, strakker en steviger. 100% veganistische formule met 96% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.


caudalie


Vinosculpt Body Lift & Firming Balm - Caudalie


Vinosculpt Body Lift & Firming Balm, verrijkt met polyfenolen uit druiven en verstevigend irisextract, richt zich op de 4 belangrijkste zones van je lichaam: armen, borsten, buik en billen. Na een maand is de huid al gladder, strakker en zichtbaar steviger. Ook geschikt voor zwangere vrouwen.


Behandeling per type cellulitis

Vetachtige celllulitis

Dit type cellulitis wordt ook wel adipose (sinaasappelschil) cellulitis genoemd en is het gevolg van te veel vet en komt vooral voor op de heupen, dijen en buik. Zacht en pijnloos, zichtbaar als je in de huid knijpt. Oplossing: breng jouw voeding weer in balans, doe aan duursport en kies voor een anti-cellulitis behandeling.

Waterige cellulitis

Waterige cellulitis is zichtbaar aan de oppervlakte van de huid en wordt veroorzaakt door het vasthouden van water en een slechte bloed- en lymfecirculatie. Als je voeten en enkels vaak opzwellen en je last hebt van een gevoel van zware benen, is er geen twijfel mogelijk. Zelfs slanke mensen kunnen er niet aan ontsnappen. Oplossing: ga voor drainerende dranken en massages, beperk zout en stimuleer je bloedsomloop door jouw benen van onder naar boven te masseren. Ook steunkousen kunnen soelaas bieden.

Vezelachtige cellulitis

Vezelachtige cellulitis ontstaat wanneer collageenvezels oude vetcellen omsluiten. Dit type cellulitis, dat met het blote oog zichtbaar is en zich vooral op de billen en de dijen bevindt, is pijnlijk en voelt hard aan. Deze cellulitis is het moeilijkst weg te krijgen. Oplossing: Doe aan watersport, aquabike bijvoorbeeld, om de drainage te bevorderen of kies voor de palper-rouler massage om de vetcellen los te maken.