Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Waarom slaap ik minder goed dan vroeger?

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw93b89557/Home/blog/E-zines/2021/Multipharma-flashinfo-2021-02-image1-FB-Post-1200x630.jpg

Slaap je minder goed dan vroeger? Je bent niet alleen! Meer en meer mensen ontwaken ’s morgens met een onuitgeslapen gevoel. Nochtans bestaan er heel wat goede oplossingen om dit te voorkomen.

Een slechte nachtrust verhoogt het risico op stress, obesitas, concentratieproblemen en ongevallen.

1. Je hebt te veel stress

Problemen op het werk of in de privésfeer… het leven loopt niet altijd van een leien dakje! Als je moeilijk de slaap kan vatten, ’s nachts ligt te piekeren of als angstgevoelens je wakker houden, dan is de kans groot dat je ’s morgens vermoeid wakker wordt. Te meer omdat slapen en stress nauw met elkaar zijn verbonden. Stress heeft niet alleen een negatief effect op de kwaliteit en de duur van de slaap, een te korte nachtrust kan op zijn beurt ook onze weerstand tegen stress verminderen. Ontdek hieronder 3 tips tegen stress .

test

Mindfullness

10 minuten bewust mediteren voor het slapengaan helpt om het stressniveau te verminderen. Mindfulness wordt wetenschappelijk erkend voor zijn positief effect op het immuunsysteem, de bloeddruk, stress, pijn en depressie. Er bestaan tal van apps (Headspace, Calm, …) waarmee je thuis eenvoudig aan de slag kan.

Cognitieve gedragstherapie

Deze vorm van psychotherapie vertrekt vanuit de visie dat onze problemen niet zozeer veroorzaakt worden door externe situaties, maar wél door de interpretatie die we eraan geven. Met CGT leer je op een andere manier om te gaan met problemen en met negatieve gedachten die je levenskwaliteit aantasten. CGT is uitermate geschikt om slaapproblemen zoals insomnia aan te pakken.

Fytotherapie

Fytotherapie biedt vaak een extra ondersteuning bij het inslapen. Passiebloem, valeriaan, melisse en lindebloesem werken efficiënt, en dat onder de vorm van thee, supplementen of essentiële oliën. Opgelet: hoewel het om natuurlijke producten gaat, zijn ze niet voor alle situaties geschikt. Vraag gerust om raad bij je apotheker.

Chronische slapeloosheid wordt gekenmerkt door problemen met inslapen en/of vroegtijdig wakker worden gedurende minstens 3 nachten per week en dat gedurende minstens 3 maanden

2. Het effect van blauw licht

Blauw licht heeft een stimulerend effect op ons welzijn en onze waakzaamheid, anderzijds voorkomt het de aanmaak van melatonine, het lichaamseigen slaaphormoon. Het wordt niet alleen verspreid door de zon, maar ook door ledlampen en de schermen van onze tablets, smartphones en computers. Als zodanig maakt blauw licht deel uit van het lichtspectrum. Als je jezelf blootstelt aan blauw licht in je slaapkamer, denkt je lichaam dus dat het nog dag is, waardoor je moeilijker de slaap kunt vatten. Ontdek hieronder hoe je blauw licht kan neutraliseren.

test

Vermijd tablets en smartphones voor het slapengaan

Breng je je avonden door voor het scherm en val je moeilijk in slaap? Dan is de oorzaak niet ver te zoeken... Om de aanmaak van melatonine te bevorderen, zet je best een half uur voor het slapen de schermen uit.Ben je écht niet van het scherm weg te slaan? Zet je scherm dan in nacht- of leesmodus!

Draag een bril met blauwlichtfilter

Vandaag vind je verschillende soorten brillen met blauwlichtfilter op de markt. Let erop dat de glazen weldegelijk turkoois-blauw licht filteren, dus het licht dat de aanmaak van melatonine verhindert, en niet het blauw-violet licht dat schadelijk is voor je ogen. Vraag bij twijfel om raad bij je optieker.

Geef je slaaphormoon, melatonine, een boost

Melatonine, dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier, geeft je hersenen het signaal dat het nacht wordt en dat het tijd is om te slapen. De piek van de productie vindt plaats tussen 2u en 5u ‘s morgens. Kom je melatonine te kort? In dat geval beveelt jouw apotheker je Bio Melatonine Complex aan. Dit voedingssupplement bevat 0,29 mg van de actieve stof melatonine en je kan het gewoon onder je tong laten wegsmelten.

test

10 top-tips om beter te slapen

  • Vermijd opwekkende drankjes (koffie, thee, frisdranken) 4-6 uur voor het slapengaan.
  • Sport regelmatig (maar niet in de 4 uur voor het slapengaan).
  • Vermijd late maaltijden die veel proteïnen of vetten bevatten. Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan koolhydraten (zetmeelrijke voedingsmiddelen, pasta, …).
  • Overdrijf niet met alcohol bij het avondmaal en daarna. Alhoewel alcohol het inslapen bevordert, leidt het vaak tot vroegtijdig wakker worden.
  • Rook niet voor het slapengaan, want ook nicotine heeft een opwekkend effect.
  • Ventileer je kamer regelmatig voor een betere luchtkwaliteit.
  • Een goed hoofdkussen verbetert de kwaliteit van de nachtrust. Kies de vorm en dikte al naargelang je op je rug, buik of zij slaapt. Twijfel je? Kies dan voor een hoofdkussen met vormgeheugen.
  • Ga voor rustgevende activiteiten voor het slapengaan: lees een poosje of luister naar ontspannende muziek.
  • Overdreven warmte of koude kan de slaapkwaliteit verstoren. De ideale temperatuur in de slaapkamer bedraagt tussen 16 en 18°C.
  • Kijk niet om de haverklap naar de wekker: daar word je alleen maar onrustiger van.
  • Probeer op regelmatige tijdstippen te gaan slapen en op te staan, zelfs tijdens weekends. Niets beter voor een goede nachtrust dan regelmaat!

Aanbevolen producten

lunestil


Lunestil - EG


Formule op basis van essentiële oliën van lavendel, passiebloem, melatonine, vitamine B6… Draagt bij tot rust en ontspanning voor het slapengaan, gemakkelijker inslapen en een kwalitatieve nachtrust.


sediplussleepforte


Sediplus Sleep Forte


Dit voedingssupplement, in 2020 verkozen tot product van het jaar, draagt bij tot een kwalitatieve nachtrust in geval van een onrustige slaap. Zijn geheim? Een droog extract van valeriaanwortel in combinatie met het slaaphormoon melatonine.


biolys


Goede Nacht thee - Biolys


Deze heerlijke, rustgevende "Goede Nacht" thee van Biolys
op basis van linde heeft een kalmerende werking die je helpt ontspannen en het inslapen vergemakkelijkt. Bevat 100% Zilverlindebloem.


Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België