Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

5 vragen over urineweginfecties

Pijn in de onderbuik, de indruk dat je dringend moet plassen en een branderig gevoel ... Dat is de beruchte blaasontsteking, die tijdens de zwangerschap wel vaker voorkomt. Vanwaar komt het? Wat kan ik eraan doen? Zijn er risico’s voor mijn baby? Ontdek hoe je blaasontstekingen kan proberen voorkomen en ervan af te raken!

Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen krijgt in de loop van de zwangerschap een blaasontsteking. Geen paniek: een blaasonsteking is geen ramp en makkelijk te genezen!

1. Waarom komen urineweginfecties vaker voor?

Tijdens de zwangerschap kunnen de veranderingen in je lichaam ervoor zorgen dat er urine achterblijft in de blaas, wat de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken de kans geeft zich te ontwikkelen:

  • Hormonale veranderingen leiden tot een verminderde contractie van de urinewegen. Omdat de urine minder goed wordt afgevoerd, blijft er urine achter in de blaas.
  • Anatomische veranderingen: vanaf het 2e trimester wordt de baarmoeder groter en oefent ze druk uit op de blaas, die moeilijker kan worden geledigd.

2. Wat zijn de risico's?

Zolang de urineweginfectie beperkt blijft tot de blaas, hoef je je geen zorgen te maken. Je moet ze wel onmiddellijk behandelen om te voorkomen dat ze zich uitbreidt naar de nieren (pyelonefritis of nierbekkenontsteking). Bij zwangere vrouwen kan dat immers weeën opwekken en het risico op een premature bevalling verhogen. Maak je echter niet ongerust. Het kleinste vermoeden van een urineweginfectie zal tijdens je zwangerschap met argusogen worden opgevolgd!

3. Hoe kun je ze opsporen?

Bij alle zwangere vrouwen wordt de urine aan het begin van de zwangerschap geanalyseerd om elke sluimerende infectie waarvan nog geen symptomen merkbaar zijn op te sporen. Vanaf de vierde maand worden er regelmatig testen uitgevoerd met urinestrips.

4. Hoe kun je ze verzorgen?

Urineweginfecties worden behandeld met bepaalde antibiotica die toegelaten zijn tijdens de zwangerschap en die oraal worden ingenomen (tabletten om in te slikken). Om een nierbekkenontsteking te behandelen moet je een intraveneuze injectie met antibiotica krijgen.

5. Hoe kun je ze voorkomen?

  • Drink regelmatig: je hebt per dag 1,5 tot 2 liter water nodig. Opgelet: thee en koffie tellen niet mee. Ze irriteren de blaas net!
  • Ga regelmatig plassen en houd je plas niet op.
  • Ga plassen na seksueel contact.
  • Veeg je van voren naar achteren af wanneer je naar het toilet bent geweest om fecale besmetting van de urinewegen te voorkomen.

Ook bij de apotheker bestaan er oplossingen om je te helpen urinewegontstekingen te voorkomen en het risico op terugkerende ontstekingen te verlagen:

  • tabletten met veenbessenextract, dat de urine zuurder maakt, waardoor de hoeveelheid bacteriën niet zo snel toeneemt;
  • probiotica, die je weerstand bevorderen en kunnen helpen om je vaginale flora weer in evenwicht te brengen na een behandeling met antibiotica.

Als je je vaak naar het toilet moet reppen om te gaan plassen, als je een branderig gevoel krijgt bij het plassen en je pijn in de onderrug hebt, kan dat wijzen op een blaasontsteking. Bespreek het snel met je gynaecoloog!

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België