Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen krijgt in de loop van de zwangerschap een blaasontsteking. Geen paniek: een blaasonsteking is geen ramp en makkelijk te genezen!
Tijdens de zwangerschap kunnen de veranderingen in je lichaam ervoor zorgen dat er urine achterblijft in de blaas, wat de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken de kans geeft zich te ontwikkelen:
Zolang de urineweginfectie beperkt blijft tot de blaas, hoef je je geen zorgen te maken. Je moet ze wel onmiddellijk behandelen om te voorkomen dat ze zich uitbreidt naar de nieren (pyelonefritis of nierbekkenontsteking). Bij zwangere vrouwen kan dat immers weeën opwekken en het risico op een premature bevalling verhogen. Maak je echter niet ongerust. Het kleinste vermoeden van een urineweginfectie zal tijdens je zwangerschap met argusogen worden opgevolgd!
Bij alle zwangere vrouwen wordt de urine aan het begin van de zwangerschap geanalyseerd om elke sluimerende infectie waarvan nog geen symptomen merkbaar zijn op te sporen. Vanaf de vierde maand worden er regelmatig testen uitgevoerd met urinestrips.
Urineweginfecties worden behandeld met bepaalde antibiotica die toegelaten zijn tijdens de zwangerschap en die oraal worden ingenomen (tabletten om in te slikken). Om een nierbekkenontsteking te behandelen moet je een intraveneuze injectie met antibiotica krijgen.
Ook bij de apotheker bestaan er oplossingen om je te helpen urinewegontstekingen te voorkomen en het risico op terugkerende ontstekingen te verlagen:
Als je je vaak naar het toilet moet reppen om te gaan plassen, als je een branderig gevoel krijgt bij het plassen en je pijn in de onderrug hebt, kan dat wijzen op een blaasontsteking. Bespreek het snel met je gynaecoloog!