Om rugpijn te voorkomen en te verlichten, moet je proberen om zo mobiel en soepel mogelijk te blijven. Zeker als het om het kleine bekken gaat, waar congestie (toename van het bloedvolume in de bloedvaten) kan ontstaan, omdat het iets minder goed doorbloed is.
Regelmatig bewegen, is dus de boodschap: zachte gym, aquagym, wandelen, yoga, zwemmen (rugslag) …
Blijf niet te lang stilzitten of rechtstaan, want dan heb je de neiging om je rug te krommen, als tegengewicht voor de baby in je buik. Bovendien verhoogt dit de druk op je kleine ruggewrichten, die daardoor kunnen ontsteken.
Probeer je rug mooi recht te houden, houd je schouders naar achteren, en stap af en toe wat rond om de bloedsomloop in je benen te stimuleren.
Hoe wonderlijk die unieke periode in je leven ook is, ze is tegelijk een bron van angst en stress, en die veroorzaken spanningen in je rug. Zorg dus af en toe voor wat afleiding.
Leer diep in- en uitademen, en ontspan daarbij je middenrif. Dat stabiliseert je wervelkolom, een beetje zoals je buikspieren dat doen. Op die manier verminder je de spanningen in je rug.
Je kunt ook ademhalingsoefeningen doen tijdens je zwangerschapsoefeningen.
Probeer op je linkerzij te slapen met opgetrokken knieën en je benen lichtjes verhoogd, kwestie van je rug te sparen en een comfortabeler nachtrust te hebben. Je kunt ook een kussen tussen je dijen stoppen.
Heb je toch last, aarzel dan niet om een vroedvrouw of een kinesitherapeut te raadplegen. Zij zullen je pijn verlichten met massages en stretchoefeningen. Ze zullen je ook enkele oefeningen aanleren die je thuis kunt doen om je bekken te bewegen en op die manier mobiel te houden. Zo kun je gaan zitten op een grote bal en voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen maken met je bekken.
Schakel gerust ook je partner in! Een korte massage door je geliefde werkt gegarandeerd relaxerend en is bovendien uitstekend voor je rug …