Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Tekenen van premenopauze en ongewenste symptomen van perimenopauze

 
Voel je je al een tijdje niet lekker in je vel? Misschien wijst dit op de premenopauze? Deze overgangsfase kan tot 4 jaar duren voor de eigenlijke menopauze start, die wordt gekenmerkt door het definitieve einde van de menstruatiecyclus. Lees hier hoe je tekenen van de premenopauze kunt herkennen en hoe je de ongewenste symptomen van de perimenopauze, de periode in de aanloop naar de menopauze, kunt verlichten. 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw6fa5fc3a/Home/blog/SoMe/Menopauze/menopause-article-981x654-3-Rechts.jpg?sw=768&sfrm=png

Ten eerste willen we je geruststellen: de premenopauze en menopauze betekenen niet het definitieve einde van je vrouwelijkheid en seksualiteit. Net als de puberteit zijn het belangrijke fasen in het leven van een vrouw. Om ze goed door te komen, is het belangrijk om tekenen van de premenopauze te herkennen zodat je de symptomen beter kan begrijpen. Als je je emoties moeilijk de baas blijft, je menstruatiecyclus onregelmatig is, je interne thermostaat voortdurend op- en afspringt en er zonder aanleiding kilootjes bijkomen, is het mogelijk dat de premenopauze is aangebroken. Gelukkig kan je apotheker je oplossingen bieden om deze hinderlijke symptomen te verlichten.

Wat zijn tekenen van de premenopauze?

Tijdens de premenopauze beginnen de eierstokken minder oestrogeen te produceren, wat leidt tot een verminderde vruchtbaarheid en een reeks vervelende symptomen die kunnen aanhouden tot de menopauze, die het definitieve einde betekent van de menstruatie en vruchtbaarheid. De periode tussen de premenopauze en het begin van de menopauze noemen we de perimenopauze. Ze kan al heel vroeg beginnen, bij sommigen al op 35-jarige leeftijd, en het kan 4 jaar duren voor je uiteindelijk in de menopauze bent. 

Onregelmatige menstruatiecyclus

Wanneer je geen hormonale anticonceptie gebruikt, is het meest zichtbare teken van de premenopauze een onregelmatige menstruatiecyclus, omdat de eisprong niet meer elke maand plaatsvindt. Tijdens de premenopauze verschilt de duur van de menstruatie van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. De bloeding kan de ene keer lichter en de andere keer heviger zijn. Als de menstruatie gepaard gaat met andere symptomen zoals hevige pijn of abnormaal bloedverlies, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

Pijn aan de borsten

Pijnlijke of gevoelige borsten is een veelvoorkomend symptoom van de premenopauze en wordt vaak in verband gebracht met schommelingen in de oestrogeen- en progesteronspiegels. Deze hormonale schommelingen kunnen een invloed hebben op het borstweefsel en de melkklieren, waardoor de gevoeligheid toeneemt. Als de pijn ernstig is en aanhoudt, raadpleeg dan je arts om elk ander gezondheidsprobleem uit te sluiten.

Opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de premenopauze

Hormonale schommelingen, en dan vooral de daling van de oestrogeenspiegel, veroorzaken opvliegers en nachtelijk zweten, een van de meest herkenbare tekenen van de perimenopauze. Oestrogeen heeft een invloed op het centrale zenuwstelsel dat onze interne thermostaat regelt. Het kan een plotseling gevoel van intense hitte veroorzaken, meestal in het gezicht en de hals, en gepaard gaan met roodheid en zweten. Nachtelijk zweten kan ook  je nachtrust verstoren.  Heb je last van deze symptomen, praat er dan over met je apotheker en arts. 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwc66b824e/Home/blog/SoMe/Menopauze/menopause-article-981x451-1.jpg?sw=768&sfrm=png

Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

Ben je bij het minste of geringste geïrriteerd of gespannen? Hormonale schommelingen kunnen je emotionele balans danig verstoren. Oestrogeen heeft immers een invloed op neurotransmitters zoals serotonine en dopamine die de stemming regelen. Om niet overweldigd te raken door je emoties, kan je bij de apotheek terecht voor natuurlijke, plantaardige oplossingen

Hoe verlicht je de fysieke symptomen van de perimenopauze? 

De perimenopauze staat voor de overgang naar de menopauze. De eierstokken produceren steeds minder oestrogeen, wat leidt tot aanzienlijke veranderingen in het lichaam. Hou deze perimenopauzale symptomen onder controle:

Gewichtstoename

Kom je bij op je buik? Dit kan te wijten zijn aan hormonale schommelingen tijdens de premenopauze. Door een daling van het oestrogeen hoopt vet zich, zoals bij mannen, eerder op de buik dan op de heupen en billen op. Dit in combinatie met stress en een stofwisseling die met de jaren trager wordt, kan leiden tot gewichtstoename. Met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan je je gewicht echter onder controle houden. Bij de apotheek vind je hulpmiddelen om trek onder controle te houden en je metabolisme te stimuleren.

Vaginale droogte en verminderd libido

Een verlaagde oestrogeenspiegel kan ook vaginale droogte veroorzaken. Dit zorgt niet enkel voor een oncomfortabel gevoel maar kan ook leiden tot pijn tijdens het vrijen en een daling van het libido. Het is een veelvoorkomend symptoom dat verlicht kan worden met glijmiddelen die verkrijgbaar zijn in de apotheek of via onze e-shop. Praat erover zonder taboes. Onze apotheker biedt een luisterend oor. 

Afname van de botdichtheid

Een lagere oestrogeenspiegel kan ook de botdichtheid beïnvloeden, waardoor het risico op osteoporose en breuken toeneemt. Om je botkapitaal op peil te houden, moet je regelmatig bewegen, zoals elke dag 30 minuten wandelen. Ook voeding die rijk is aan calcium, vitamine D of vitamine K kan osteoporose helpen voorkomen, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Als bij jou osteoporose wordt vastgesteld, zal je arts je een geschikte behandeling voorstellen. 

Urineverlies

Tijdens de perimenopauze kunnen sommige vrouwen problemen ervaren zoals urineverlies. Oestrogeen speelt een rol bij het in stand houden van de elasticiteit van de bekkenbodem en de urinebuis. Er bestaan specifieke oefeningen om de bekkenbodem te trainen en zo de bekkenspieren te verstevigen (Kegel-oefeningen, elektrostimulatie bij de kinesist, ...) en de controle over de blaas te verbeteren. Als de symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een uroloog of gynaecoloog. Urineverlies is niet onvermijdelijk. 

Ons productadvies

Ben je op zoek naar persoonlijk advies en oplossingen op maat voor jouw situatie? Praat erover met je Multipharma-apotheker.


Lees ook ons artikel "Hoe kom je comfortabel de menopauze door?”

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw1d35809e/Home/blog/SoMe/Menopauze/menopause-article-981x451-4.jpg?sw=768&sfrm=png
Let's Talk
De menopauze
Bekijk de video samenvatting van de Let's Talk webinar over de menopauze, gegeven door onze gespecialiseerde apothekers, Juliane en Jan. 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7c18827c/Home/blog/HealthCommunity/Let's%20Talk/022024%20Menopauze/menopause-landing-981x654-nl.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België