Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Menstruatiepijn: welke oplossingen zijn er?

Menstruatiepijn: welke oplossingen zijn er?

Heb je elke maand weer hevige pijn in je onderbuik? Geen paniek, er bestaan tegenwoordig heel wat remedies om menstruatiepijn te verminderen. Een overzicht … 

Op voorwaarde dat er geen gynaecologische problemen in het spel zijn, kunnen eenvoudige middeltjes of handelingen doorgaans al voor een vermindering zorgen van de menstruatiepijn. Praat erover met je behandelend arts, je gynaecoloog of je apotheker en zoek zo samen een oplossing op maat voor jou.

Medicatie om menstruatiepijn te verminderen

  • Pijnstillers kunnen zeker helpen. De medicijnen die bij voorkeur worden ingenomen zijn paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen. Goed om te weten: er zijn contra-indicaties voor het gebruik van NSAID’s (problemen m.b.t. de maag en de nieren, stollingsstoornissen, borstvoeding, astma in bepaalde gevallen, praat erover met je arts …). Om gegarandeerd effect te hebben van die pijnstillers, begin je ze best al te nemen zodra je menstruatie begint, of zelfs één of twee dagen ervoor, ook al heb je dan nog maar lichte pijn. Vervolgens kan je de pijnstillers gedurende twee tot drie dagen met regelmaat innemen. Respecteer hierbij de dosering en de tussenpozen die vermeld staan op de bijsluiter of die je arts of apotheker je aanbeveelt.   
  • Ook hormonale anticonceptie (oraal zoals de pil, vaginaal zoals de vaginale ring, intra-uterien zoals het spiraaltje of ook cutaan zoals het hormoonstaafje) kan bijdragen tot minder hevige pijn in de onderbuik. Praktisch weetje: de meeste pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar in de handel maar anticonceptie is enkel verkrijgbaar op voorschrift. 

Menstruatiepijn: andere oplossingen

Naast medicatie kunnen ook allerlei goede gewoontes ertoe bijdragen dat de pijn en de andere ongemakken die gepaard gaan pijnlijke menstruatie minder lang duren en dat de pijn minder hevig is.

  • Wees eerst en vooral extra zorgzaam voor jezelf in deze periode. Leg jezelf in de watten, neem voldoende rust en ontspanning en waak over een goede nachtrust.
  • Warmte kan helpen om menstruatiepijn te verminderen. Voor een snelle en tijdelijke vermindering van de pijn kan je een warmtekussen op je buik leggen of een lekker warm bad nemen.
  • Je kan eveneens relaxatietechnieken (relaxatietherapie, meditatie, zelfhypnose, yoga) overwegen aangezien stress kan zorgen voor meer of hevigere pijn.
  • Lichaamsbeweging zorgt bij sommige vrouwen voor een aanzienlijke vermindering van de pijn. Het maakt niet uit of je kiest voor een gematigde vorm van lichaamsbeweging (yoga, pilates, snelwandelen …) of voor een intensieve vorm (hardlopen, fietsen, zwemmen …). Om ten volle de vruchten te plukken van dit positieve effect is het raadzaam om regelmatig aan sport te doen, en dus niet enkel tijdens de menstruatieperiode. De aangewezen frequentie? 30 minuten per dag, wat je dan in duur probeert op te bouwen en dit 3 keer per week.
  • Verder kan ook transcutane elektrische neurostimulatie ingezet worden als complementaire therapie. Deze techniek houdt in dat de zenuwen elektrisch worden gestimuleerd door middel van elektroden die op het huidoppervlak worden geplaatst. Het principe: het verhogen van de pijngrens en het stimuleren van de afgifte van hormonen (endorfines) die werken zoals pijnstillers. Er bestaan toestellen die speciaal ontworpen zijn om menstruatiepijn te verminderen.
  • Op gebied van aromatherapie kan essentiële olie op basis van dragon soelaas bieden bij menstruatiepijn. Breng een druppeltje essentiële olie aan onder de tong en eentje op de onderbuik en masseer zachtjes in. Herhaal dit elk uur tot je effect vaststelt.
  • Op het gebied van fytotherapie kan kruidenthee met gember en venkel lichte buikpijn doen verminderen.
  • Bovendien zijn ook bepaalde voedingssupplementen (op basis van de vitamines B1, B6 of E, magnesium, omega 3 …) een optie. Praat er eerst over met je arts of apotheker om elk risico op geneesmiddeleninteractie of overdosering te voorkomen.
  • Ten slotte kunnen ook acupressuur en acupunctuur zorgen voor een vermindering van de pijn bij sommige vrouwen. Het principe: bepaalde drukpunten van het lichaam stimuleren door druk uit te oefenen met de vingers of met naalden.

Als je menstruatie echt enorm pijnlijk is, de hevige pijn aanhoudt na één of twee cycli een behandeling te hebben gevolgd, de pijn erger wordt of gepaard gaat met koorts, dan raadpleeg je best onmiddellijk je arts.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België