Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Pijnstillers zijn waardevolle middelen om verlichting te bieden. Maar ze zijn niet geheel ongevaarlijk, vooral voor bepaalde mensen die gevoeliger zijn voor hun toxiciteit. Ken jij de risico’s en de juiste manier om ermee om te gaan?
Bij pijn met een zwakke tot matige intensiteit begin je het best met paracetamol. Aangezien dit geneesmiddel niet zo toxisch is, kan het zonder gevaar gebruikt worden bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zolang de opgegeven dosissen gerespecteerd worden.
Maak er echter geen misbruik van. Wees voorzichtig als je aan een leverziekte lijdt of als je andere geneesmiddelen neemt die ook door de lever in het metabolisme worden opgenomen. Bij chronische inname kan paracetamol dan ook leverfalen uitlokken. Praat erover met je apotheker.
Als paracetamol je pijn niet verlicht, kan je je toevlucht nemen tot een andere categorie van geneesmiddelen die vrij verkocht worden: de niet-steroïde ontstekingsremmers, ook NSAID's genoemd, zoals ibuprofen of acetylsalicylzuur (aspirine). Die kunnen de ontsteking die de pijn veroorzaakt in tal van gevallen aanpakken, zoals bij tandpijn, gewrichtspijn, artrose enz.
Hoewel deze geneesmiddelen vrij verkocht worden, houden ze toch gevaar in, zeker als je ze over een langere periode inneemt! Behalve voor reumatische ontstekingsaandoeningen, waarvoor bepaalde geneesmiddelen langdurig genomen mogen worden in overleg met de arts, moet je tegen elke prijs vermijden om ze op een chronische manier te gebruiken.
Ontstekingsremmers zijn bovendien niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen, mensen die behandeld worden met bloedverdunners of bloeddrukverlagende geneesmiddelen en personen die aan nieraandoeningen of maagzweren lijden.
Als je pijn hebt op een specifieke plaats kan het interessant zijn om eerder een topische ontstekingsremmer te gebruiken die je op de huid aanbrengt. Zulke ontstekingsremmers vertonen een kleiner risico op bijwerkingen dan hun orale vorm. Het voordeel ervan? Ze hebben een lokaal effect op de pijnlijke zone en verspreiden zich slechts zeer beperkt in de rest van het lichaam.
Ontstekingsremmers in zetpillen daarentegen kunnen ook tot maag- en darmproblemen leiden.
Opioïde geneesmiddelen, of ze nu zwak zijn (codeïne, tramadol) of sterk (morfine), zijn zeer krachtige behandelingen, die tamelijk veel bijwerkingen met zich meebrengen en tot afhankelijkheid kunnen leiden.
Tekst tot stand gekomen in samenwerking met dr. Turgay Tuna, hoofd van de afdeling Anesthesiologie van het Erasmus Ziekenhuis.
Disclaimer : Dit artikel werd met de grootste zorg ontworpen, maar haar inhoud is algemeen en indicatief. Het dossier omvat niet alle medische aspecten. Indien er fouten zouden instaan, is Multipharma CVBA hier niet voor verantwoordelijk. Datum van de laatste versie: 01/2019.