Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Lactosevrije zuigelingenmelk

Bij lactose-intolerantie schrijft de arts lactosevrije zuigelingenmelk voor die de symptomen en klachten van de baby zullen verminderen. De Multipharma-apotheker legt jou uit wat lactose-intolerantie is en welke soorten zuigelingenmelk je jouw baby moet geven. 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5085c8d2/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023%2003%20Maternity/Image_981x451_3.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Waarom heeft jouw baby lactosevrije zuigelingenmelk nodig?

Omdat je baby lactose, een suiker die in dierlijke melk zit, niet kan verteren. Hoewel lactose-intolerantie op elke leeftijd kan voorkomen, ontstaat deze intolerantie meestal tussen de leeftijd van 3 jaar en de puberteit. 

Baby's hebben er normaal minder last van, omdat moedermelk of zuigelingenmelk spijsverteringsenzymen bevat die lactose helpen verteren. Als jouw baby toch intolerant is, vind je in de apotheek een assortiment lactosevrije zuigelingenvoeding, van eersteleeftijdsmelk tot groeimelk. 

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose, aanwezig in dierlijke melk, is een complexe suiker,  samengesteld uit andere suikers (glucose en galactose), die niet rechtstreeks door de darm kan worden opgenomen. Om te worden verteerd, heeft het een enzym nodig, lactase, dat het afbreekt in eenvoudige suikers. Wanneer het lichaam geen of te weinig lactase produceert, is het lactose-intolerant. Dit uit zich in spijsverteringsproblemen die tussen 30 minuten en enkele uren na de maaltijd kunnen optreden (gasvorming, opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree), maar ook eczeem op de huid. Als jouw baby last heeft van deze symptomen, kan de arts een lactosetolerantietest uitvoeren. 

Kun je een baby met lactose-intolerantie borstvoeding geven?

Allereerst, er is geen reden om je zorgen te maken, lactose-intolerantie bij baby’s komt niet vaak voor. Hoewel moedermelk meer glucose bevat dan koemelk, is het spijsverteringsstelsel van de zuigeling ontworpen om het beter te verteren. Bij spijsverteringsproblemen, controleer eerst of het geen ander veel voorkomend kwaaltje is. Zo niet, schrap dan zuivelproducten uit je dieet. Als er na een week geen verandering optreedt, kan de kinderarts adviseren over te schakelen op lactosevrije zuigelingenmelk.

Vraag in ieder geval medisch advies voordat je op eigen initiatief stopt met borstvoeding. Ter herinnering: zowel de WHO als gezondheidsprofessionals raden aan om borstvoeding te geven tot je baby minstens 6 maanden is.

Wat is het verschil tussen gehydrolyseerde zuigelingenmelk en lactosevrije zuigelingenmelk?

Beide soorten zuigelingenmelk zijn bedoeld voor verschillende types van zuigelingen en jonge kinderen. 
  • Gehydrolyseerde zuigelingenmelk is gebaseerd op koemelk met gehydrolyseerde eiwitten, dat wil zeggen in kleinere deeltjes afgebroken om het risico op allergieën te minimaliseren. Deze preventieve melk wordt aanbevolen voor baby's met een allergische achtergrond. Let op: bij een bewezen allergie voor koemelkeiwitten zal de arts een specifieke therapeutische melk (APLV) voorschrijven. 
  • Lactosevrije zuigelingenmelk bevat geen lactose. Ze wordt gemaakt op basis van soja-, rijst- of amandelproteïnen of van koemelk waaruit de lactose is verwijderd of door enzymen is afgebroken. Deze laatste is niet geschikt voor baby's met een melkeiwitallergie.

Wat is het verschil tussen een koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie?

Een allergie en een intolerantie zijn twee verschillende problemen. 
Een allergie betreft altijd één of meer eiwitten. Bij koemelkeiwitallergie kunnen alle melkeiwitten verantwoordelijk zijn, maar meestal zijn het caseïne en β-lactoglobuline die de allergie veroorzaken. 
Lactose-intolerantie heeft, zoals de naam al aangeeft, te maken met lactose, een suiker die voorkomt in dierlijke melk. 

Wat is de beste lactosevrije zuigelingenvoeding voor baby's?

Je vindt in je Multipharma-apotheek een ruim aanbod aan lactosevrije producten. Van zuigelingenmelk tot lactosevrije groeimelk. Net als de gewone zuigelingenvoeding bevatten ze alle essentiële voedingsstoffen voor een gezonde ontwikkeling van de baby en zijn ze onderworpen aan strenge Europese en Belgische voorschriften. Aangezien de kwaliteit van de samenstelling gelijkwaardig is, zijn de vergelijkingscriteria dus vooral subjectief, specifiek voor elke ouder, arts en/of de smaak van het kind.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België