Hierbij de richtlijnen om een flesje op een kwalitatieve en hygiënische manier te bereiden. Het is belangrijk dat je de volgorde respecteert. Vergeet ook niet om je handen te wassen voor je begint.
Zowel Kind & Gezin als gezondheidsprofessionals raden aan om je baby tot 6 maanden (of zolang als mogelijk) borstvoeding te geven.
4 stappen om een flesje klaar te maken
Giet de juiste hoeveelheid water in het flesje, Verwarm het water tot maximaal 40°C.
Voeg 1 afgestreken maatschepje melkpoeder per 30 ml water toe.
Rol het flesje heen en weer tussen je handen om het poeder en water te vermengen (schudden zorgt ervoor dat er te veel lucht in het flesje komt)
Controleer de temperatuur door wat melk op de binnenkant van de pols te druppelen.
Welk water kiezen?
Een laag gemineraliseerd flessenwater (Spa, Chaudfontaine, Evian, Volvic...).
Met de vermelding "Geschikt voor de bereiding van babyvoeding" op het etiket.
Houdbaarheid van de fles
1 uur
bij kamertemperatuur
Indien het flesje niet leeggedronken is, gooi de inhoud dan weg na 1 uur (wegens het risico op bacteriën).
24 uur
in de koelkast indien de fles vooraf is bereid
Hoe reinig je het flesje?
Met de hand
Spoel de fles uit met koud water.
Gebruik afwasmiddel, warm water en reinig met de flessenborstel.
Was de speen, de ring en de dop om alle melkresten te verwijderen. Goed naspoelen met water.
Droog op een rekje, ondersteboven.
Gebruik geen handdoek om ziektekiemen te voorkomen.
In de vaatwasmachine
Spoel alle delen van de fles om alle melkresten te verwijderen. Volledig wassen en drogen op minimaal 65°C.
Steriliseren
5 minuten in kokend water of in een sterilisator. Dat is niet meer nodig na de eerste paar weken, mits de hygiënische normen worden nageleefd.
Welk materiaal kies je ?
Flesjes
Glazen fles: breekbaar, +gemakkelijk schoon te maken, +beter bestand tegen sterilisatie,
Plastic fles (!!!! zonder bisfenolen): + onbreekbaar, - minder bestand tegen sterilisatie
Fles met AirFree ventiel: + tegen kolieken, gas en reflux
Spenen
Klassieke speen: in silicone
Natuurlijke speen: voor gemengde voeding (reproduceert het gevoel van de borst)
Speen met 3 snelheden: met variabel debiet
Speen voor dikkere voeding: voor ingedikte anti-reflux melk
Speen met air free ventiel: voorkomt krampjes en regurgitatie
Flessenborstels
Waarop moet je letten?
Anti-bacteriële nylon vezels
Dichtheid van de vezels voor een optimale reiniging