Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Menstruatiepijn: waarom heb ik pijn?

Menstruatiepijn: waarom heb ik pijn?De meeste vrouwen hebben wel eens menstruatiepijn in de loop van hun leven. De symptomen verschillen sterk van vrouw tot vrouw: van een beetje last tot erge pijn. Maar waarom heb je pijn? Wat is ‘normaal’ en vanaf wanneer raadpleeg je beter een arts?

Menstruatie: pijn en andere symptomen

Pijn die optreedt tijdens de menstruatie wordt ‘dysmenorroe’ genoemd. Wat je dan voelt, is eigenlijk pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de rug en de bovenbenen. Verder kan dit gepaard gaan met andere ongemakken, zoals:

  • misselijkheid;
  • braken;
  • hoofdpijn;
  • vermoeidheid;
  • duizeligheid en een gevoel van flauwte
  • diarree

Die pijn en andere symptomen kunnen optreden net voor het begin van je regels. Gewoonlijk houden ze één tot drie dagen aan.

De vrouwen die er het meest last van hebben, zijn adolescenten en jongvolwassenen. Dysmenorroe neemt vaak af met de leeftijd. Heel wat vrouwen ervaren ook minder ongemak nadat ze een kind hebben gekregen. Overigens stellen we vast dat menstruatiepijn vaker voorkomt bij vrouwen met familiale antecedenten van dysmenorroe (als de moeder of oudere zussen er last van hebben) en bij rokende vrouwen (vanaf 15 sigaretten per dag).

Menstruatiepijn: waar komt die pijn vandaan?

In de meeste gevallen is er een rechtstreekse link tussen de pijn in de onderbuik en wat er op dat moment in de baarmoeder gebeurt. De baarmoeder trekt zich hevig samen om het baarmoederslijmvlies, het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoederholte bedekt, makkelijker af te stoten. Tijdens de menstruatieperiode komen bovendien hormoonachtige stoffen vrij (de prostaglandines) die de baarmoeder krachtiger doen samentrekken en het pijngevoel versterken.

Die pijn duurt één tot drie dagen en treedt doorgaans op binnen de zes maanden na de eerste menstruatie. Het gaat om primaire dysmenorroe. Hoewel deze kwaal een grote impact kan hebben op het dagelijks leven, is er bij deze vorm van dysmenorroe doorgaans geen kans op complicaties. 

Menstruatiepijn: soms is de oorzaak een medisch probleem

In bepaalde gevallen kan menstruatiepijn veroorzaakt worden door een onderliggend gynaecologisch probleem: endometriose, een obstakel dat het menstruatiebloed moeilijk doorlaat, een vleesboom, een chronische genitale infectie … Hierbij gaat het om secundaire dysmenorroe.

In dit geval kan de pijn opkomen na jarenlang pijnloze menstruatie. De klachten kunnen later in de cyclus opduiken en aanhouden na de menstruatieperiode. Ook is het mogelijk dat die pijn in de onderbuik zeer hevig is, dat pijnstillers niet helpen en dat de pijn met elke menstruatiecyclus heviger wordt. Dan kan je maar beter zo snel mogelijk je behandelend arts of gynaecoloog raadplegen. Zo kan de arts een eventueel medisch probleem opsporen en een passende behandeling opstarten.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België