Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Luizen: wat doe je ertegen?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwec85f35a/Home/blog/Blog-Artikels/2020/blog-back-to-school-1luizen.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Luizen: de nachtmerrie van elke ouder van schoolgaande kinderen. Helaas betekent het nieuwe schooljaar heel vaak dat de jacht op luizen opnieuw begint. Maar hoe krijg je die beestjes klein?

Waarom zijn luizen zo dol op kinderen?

Kinderen zitten doorgaans dichter bij elkaar dan volwassenen: ze spelen samen, bekijken samen hun taken, enz. Ook dragen ze vaker mutsen en sjaals, die meestal samen aan de kapstok hangen op school. Luizen springen niet, maar verplaatsen zich wel zeer snel en geraken op die manier makkelijker van het ene hoofd op het andere.

Kan je luizen voorkomen?

Dat gaat niet in één, twee, drie … Je kinderen duidelijk maken dat ze hun spullen (mutsen, haarspelden) niet mogen uitwisselen, verkleint het risico wel. Daarnaast bestaan er ook producten met een geur die luizen vervelend vinden, zoals sprays met lavendel. Hoe dan ook moet je in gedachten houden dat luizen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en dat ze ook geen teken zijn van slechte hygiëne bij je kind. Het haar van je kind vaker wassen heeft dus geen zin!  

Actie ondernemen bij luizen

Niet alle besmette kinderen hebben last van jeuk. Je zou dus heel regelmatig, bij elke shampoobeurt, moeten controleren of je kind geen luizen of neten heeft. Op die manier kun je snel maatregelen nemen en voorkomen dat de plaag zich verspreidt onder de andere gezinsleden:

  • Was de kleren van alle gezinsleden, ook jassen, mutsen en sjaals.
  • Was het beddengoed, evenals de dekbedden en hoofdkussens.
  • Leg de mutsen niet allemaal samen.

Luizen behandelen

Het is belangrijk om al je huisgenoten te behandelen zodat ze elkaar niet kunnen herbesmetten. Meestal is het aangewezen om meteen een luizenshampoo te gebruiken en om een week later voor de tweede keer te behandelen. Lees wel zorgvuldig de instructies van de fabrikant op de verpakking. Tegenwoordig bestaan er heel wat producten zonder insecticiden, die de luizen verwijderen en het risico op resistentie beperken. Je kunt ook een behandeling met silicone toepassen, die de luizen verstikt. Vraag advies aan je apotheker, hij weet wat je moet doen! Je moet niet alleen behandelen, maar ook elke dag het haar van de besmette persoon/personen kammen met een speciale, fijne luizenkam waarmee je de luizen en neten kan verwijderen. Begin achteraan in de nek en werk naar boven op de schedel. Druk de luizenkam zachtjes tegen de hoofdhuid aan.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België