Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Fytotherapie is een samenvoeging van het Griekse woord phyto (planten) en therapeia (behandeling). In fytotherapie worden planten gebruikt om gezondheidsklachten te voorkomen of te genezen. Het is de basis van het huidige apothekershandboek. De oorsprong ervan gaat helemaal terug tot bij het begin van de mensheid en die kennis heeft zich in de voorbije millennia over alle continenten verspreid.
Planten bevatten verschillende soorten moleculen. De actieve moleculen hebben gunstige effecten op ons lichaam, terwijl de nuttige moleculen ons lichaam helpen om ze op te nemen. Samen vormen ze wat het totum van de plant genoemd wordt. Door in synergie te werken, vergroten deze verschillende moleculen hun potentieel.
Fytotherapie vind je in verschillende vormen: van welbekende kruidenthees tot hoogtechnologische extractiemethoden in het laboratorium. Ontdek ze hieronder.
Capsules en tabletten
Geavanceerde extractietechnieken maken het vandaag mogelijk de actieve bestanddelen van de plant te isoleren en te bewaren en ze in capsules en tabletten te verwerken. De planten worden gedroogd en verpulverd en omgezet in een poeder. Er bestaan verschillende extractieprocédés. De integrale suspensiemethode bestaat erin de vers geplukte plant in vloeibare stikstof onder te dompelen en vervolgens fijn te malen. SPE (‘standard plant extracts’) is de meest gesofisticeerde methode. SPE wordt ook gebruikt voor vloeibare bereidingen.
Kruidenthee
Voor een kruidenthee wordt de vers geplukte of gedroogde plant (of een mix van planten) overgoten met heet of kokend water. Je kan de planten ook meerdere uren laten weken in een koude vloeistof of het water geleidelijk aan de kook brengen. Dit wordt afkooksel genoemd.
Inhalatie
Dit is het principe van de aromatherapie: je ademt de stoom in van het kokende water waarin de plant is ondergedompeld. Voorbeelden zijn de welbekende tijm- of eucalyptusstoombadjes die onze grootmoeders al gebruikten om de luchtwegen vrij te maken. Pas wel op dat je je niet verbrandt door te dicht bij je inhalator of kookpot te komen.
Vloeibare oplossingen
De actieve bestanddelen van de plant, verwerkt in een vloeibare oplossing, zijn te vinden in de vorm van een moedertinctuur (na maceratie in alcohol) of een glycerine-maceraat (een mengsel van alcohol, water en glycerine). Ze worden als druppels ingenomen, op de tong of verdund in een glas water. Ze zijn geconcentreerder dan kruidenthee. Ze worden ook gebruikt bij de vervaardiging van homeopathische geneesmiddelen, maar niet alle moedertincturen zijn geschikt voor oraal gebruik.
Kruidengeneeskunde biedt voor een groot aantal alledaagse aandoeningen een alternatief voor, of een aanvulling op, de traditionele geneeskunde. Ze wordt met name gebruikt bij stress- en slaapproblemen (valeriaan, passiebloem), om de immuniteit te versterken (echinacea, shiitake), bij aderinsufficiëntie (paardekastanje), gewrichtspijn (zwarte bes) of gewone spijsverteringsstoornissen (mariadistel, paardenbloem).
Geneeskrachtige planten zijn rijk aan actieve bestanddelen en moeten met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. In sommige gevallen kunnen ze allergieën of toxische effecten veroorzaken, vooral als ze met elkaar of met geneesmiddelen interageren.
Shiitake en Maitake zijn rijk aan polysacchariden, evenals Reishi, dat het immuunsysteem helpt stimuleren.
Bekijk product |
Zwarte bes werd reeds in de 18 eeuw als "levenselixir" aanbevolen en is één van de meest polyvalente extracten uit de gemmotherapie.
Bekijk product |
Natuurlijk complex om te ontspannen en tot rust te komen. Gebruik het bij stress-situaties en tijdens spannende momenten.
Bekijk product |
Aromatherapie, fytotherapie, Bachbloesems, onze kruidenthee's,...
Klik dan hier