Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Ongemakken bij het plassen, laten we er zonder taboes over praten

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw734d5358/Home/blog/E-zines/2022/062022-incontinentie/0622-mf-vrouw-urinair comfort-nl.jpg

Urineverlies, pijnlijke urinelozing, aandrang om te plassen... Problemen met het comfort van de urinewegenzijn talrijk en hangen niet noodzakelijk samen met leeftijd, geslacht of infectie. Laten we er dan ook zonder taboes of schaamte over praten.

1. Omschrijving

Urinair ongemak ontstaat wanneer het plassen niet natuurlijk noch gecontroleerd verloopt en de blaas niet volledig wordt geleegd.

Verschillende disfuncties of aandoeningen kunnen dit veroorzaken:

  • Urineretentie: het onvermogen om de blaas geheel of gedeeltelijk te legen.
  • Loze aandrang: het continue gevoel dat je moet plassen.
  • Aandrangincontinentie: ongewild urineverlies na een onwillekeurige samentrekking van de blaasspieren.
  • Inspanningsincontinentie: ongewild urineverlies na een plotselinge inspanning (lachen, hoesten, lichamelijke activiteit). Het is te wijten aan zwakte van de perineale spieren die niet in staat zijn het urethrale kanaal gesloten te houden.
  • Troebele urine: dit kan een teken zijn van een urineweginfectie.
  • Hematurie: bloed in de urine kan wijzen op blaas- of nierfunctiestoornissen.

2. Oorzaken

detox

Verschillende oorzaken

  • Urineproblemen kunnen worden veroorzaakt door een urineweginfectie zoals een blaasontsteking. Dit uit zich in een frequente aandrang tot urineren (pollakiurie) en pijnlijk urineren. Het treft vooral vrouwen.
  • Een operatie aan de prostaat of het rectum kan leiden tot tijdelijke of aanhoudende incontinentie als het sluitspierweefsel tijdens de operatie is aangetast.
  • Diabetes kan de zenuwen die de blaas aansturen aantasten, waardoor incontinentieproblemen kunnen ontstaan.
  • Het zakken van organen na de bevalling of een vaginale of eierstok tumor, leidt tot urinaire incontinentie.
  • Neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose, de ziekte van Parinson, ruggenmergletsel, kunnen ook urineverlies veroorzaken.
  • Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg jouw apotheker of arts als je een nieuw geneesmiddel neemt.
  • Een vergrote prostaat, wat vaak voorkomt bij oudere mannen, zet druk op de plasbuis en leidt tot frequent urineren, zowel overdag als 's nachts.

3. Oplossingen op maat

cranberry

In geval van urineretentie

Zoals vaak is voorkomen beter dan genezen. Om ongemakken aan de urinewegen te voorkomen, moet je na elk toiletbezoek een strikte hygiëne in acht nemen, voldoende water drinken om bacteriën te helpen elimineren en cranberry's proberen, een vrucht met krachtige antibacteriële eigenschappen. Je kan cranberrysap drinken of het innemen via hoger gedoseerde voedingssupplementen.

Het advies van jouw Multipharma-apotheker

Als je last blijft hebben van urinaire ongemakken, kan dit te wijten zijn aan een urineweginfectie of een nier- of blaasprobleem. Als je urine troebel is, bloed bevat of als je niet meer kunt plassen, maak dan onmiddellijk een afspraak met jouw arts.

In geval van urine-incontinentie

Of het nu gaat om inspanningsincontinentie of aandrangincontinentie, het beïnvloedt ons dagelijks leven en onze relaties met anderen. Het mag echter geen taboe blijven. Vandaag bestaan er oplossingen. Het is een vergissing om niet met jouw arts of apotheker te praten.

  • Perineale re-educatie : dit heeft tot doel de bekkenspieren te versterken door middel van oefeningen bij de fysiotherapeut, elektrostimulatie of biofeedback. Biofeedback is een intravaginaal of intrarectaal apparaat dat de patiënt leert de spieren op de juiste manier samen te trekken en te ontspannen.
  • Medicijnen : in sommige gevallen kan jouw arts of uroloog medicijnen voorschrijven om ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas te blokkeren.
  • Absorberende pads : als revalidatie of medische behandeling falen, zijn er onzichtbare en comfortabele oplossingen voor het probleem van urineverlies. Vertrouw op jouw apotheker voor advies.

Aanbevolen producten

cranberola


Cranberola Fort - Arkopharma


Dit voedingssupplement op basis van cranberry- en struikheide-extract draagt bij tot de goede gezondheid van de urinewegen door de eliminatiefuncties te ondersteunen. Twee zakjes per dag te verdunnen in een groot glas water. Alleen voor volwassenen.


molicare


Lady pad- Molicare


Biedt onzichtbare bescherming en betrouwbaar comfort bij urineverlies dankzij een absorberende kern die bestaat uit drie lagen, anti-geur en anti-reflux. De zachte, niet-geweven bovenlaag is behandeld met aloë vera. Dermatologisch getest.


Pelvitonic


Pelvi'Tonic - Saforelle


Dit golfvrije intravaginale medische hulpmiddel verstevigt het perineum om urineverlies te voorkomen en te verminderen. De metalen bal zendt trillingen uit die een reflexmatige samentrekking van de spieren veroorzaken wanneer het lichaam in beweging is.


Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België