Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoest

Slijmhoest vs droge hoest

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5a20dbae/Home/Health%20Issues/ORL/cough/fiche-sante-7-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom bij onze gezondheidsfiche "Hoest".
In deze fiche bespreken we met jouw de etiologie (oorsprong van een ziekte) en de verschillende soorten hoest. Daarna bespreken we advies en behandeling. Dit gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.

Etiologie

Hoesten is een symptoom dat vrij vaak voorkomt als gevolg van verschillende ziektes/infecties. Een hoest is het resultaat van een 'reflex' van het immuunsysteem die ons lichaam, en met name ons ademhalingssysteem, helpt om komaf te maken met indringers van buitenaf. Naast ziektes kunnen ook irriterende stoffen in de omgeving dit symptoom veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan sigarettenrook, vervuilende stoffen of stof.

Om je hoest op de juiste manier te behandelen, is het belangrijk om te weten welke factoren het symptoom veroorzaken. In dat opzicht moet je ook nagaan of je een droge hoest of slijmhoest hebt. 

Slijmhoest

Wanneer onze luchtwegen worden aangevallen door micro-organismen of irriterende stoffen, gaat ons lichaam reageren op die aanval. Die reactie is een verhoogde slijmafscheiding, waarbij het overtollige slijm wordt verwijderd door te hoesten.

Net omdat de slijmhoest een reactie van ons immuunsysteem is, is het niet de bedoeling om de hoest te onderdrukken. De behandelingen zullen dan ook helpen om het slijm af te voeren.

Droge hoest

Een droge hoest daarentegen is niet zo goed. Deze hoest wordt veroorzaakt door de stimulatie van bepaalde receptoren in het ademhalingsstelsel. Een droge hoest irriteert onze slijmvliezen en de behandeling ervan is bedoeld om de hoest volledig te onderdrukken

Advies van jouw apotheker


  • Overweeg om volledig te stoppen met roken of passief roken, want rook is zeer irriterend voor de bronchiën. Onze coaching rond stoppen met roken zou je hierbij kunnen helpen.
  • Vermijd ook allerlei soorten luchtvervuiling zoals stof of andere verontreinigende stoffen op je werkplek.
  • Bevochtig de lucht in de ruimtes waar je vertoeft. Dat werkt de ciliaire werking van de bronchiën in de hand.
  • Drink meer. Drink voldoende water en warme dranken zoals (kruiden)thee.
  • Zet het hoofdeinde van je bed iets hoger. Zo blijven je luchtwegen beter vrij wanneer je slaapt.
  • Bepaalde chronische geneesmiddelen kunnen een hoest veroorzaken. Praat erover met je Multipharma apotheker.
Opgelet: Geraak je niet van je hoest af (> 3 weken)? Lijd je aan astma, COPD of mucoviscidose? Ben je zwanger of treedt de hoest op bij een kind jonger dan zes jaar? Is er bloed of etter aanwezig in het slijm dat je ophoest? Of heb je hoge (+ 38°) of meerdere dagen koorts? Raadpleeg dan zeker een arts.

Farmacotherapie

Bij slijmhoest

Het is niet de bedoeling om de hoest te onderdrukken, maar om het lichaam te helpen het bronchiale slijm kwijt te geraken

Algemeen advies voor gebruik:
  • Pas het geneesmiddel steeds aan de leeftijd van de patiënt aan. Voor deze soorten geneesmiddelen bestaan er speciale formules voor kinderen.
  • Gebruik deze geneesmiddelen uit voorzorg niet tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Er bestaan nog onvoldoende gegevens over. 
  • Combineer ze niet met een hoestmiddel voor de behandeling van een droge hoest.
  • Neem deze geneesmiddelen niet na 17 uur om te vermijden dat je 's nachts moet hoesten.
  • Neem ze bij het eten om bijwerkingen aan de maag te beperken.
  • Deze geneesmiddelen bestaan in verschillende vormen. Kies op basis van je eigen voorkeur tussen een siroop, zakje, zuigtablet of bruistablet. Opgelet: als je een hoge bloeddruk hebt, kies je beter niet voor bruistabletten.
  • Als de hoest langer dan 5 dagen aanhoudt of verergert, raadpleeg dan uw arts.

Bij droge hoest

Deze behandeling zal ervoor zorgen dat de irriterende hoest verdwijnt
Siropen met codeïne zijn alleen op recept verkrijgbaar. Hier kunnen andere middelen ook een droge hoest stoppen.

Algemeen advies voor gebruik:
  • Pas de inname van de siroop aan de leeftijd van de patiënt aan. Vraag advies aan je Multipharma apotheker.
  • Vermijd siropen met alcohol voor bepaalde doelgroepen (vroegere alcoholverslaafden, zwangere vrouwen, kinderen ...).
  • Combineer siropen met alcohol niet met andere kalmerende geneesmiddelen of antihistaminica. Je wordt er minder oplettend van.
  • Als de hoest langer dan 5 dagen aanhoudt of verergert, raadpleeg dan uw arts.

Aromatherapie

Aromatherapie kan helpen tegen een irriterende droge hoest, maar niet tegen een slijmhoest. 
 
De essentiële olie van cipres (Cupressus sempervirens) heeft ontstekingsremmende en hoeststillende eigenschappen. 
Bij volwassenen volstaat 1 druppel essentiële olie van cipres, 3 keer per dag op een neutraal product.

Tegen pijnlijke hoest, om op de borst te wrijven: 1 druppel essentiële olie van Eucalyptus globulus + 1 druppel essentiële olie van spijklavendel + 1 druppel essentiële olie van cipres, op te lossen in een beetje plantaardige olie.

Homeopathie

Voor de siropen (stodal en stodaline): 
  • Laat steeds vier uur tussen elke inname.
  • Neem ze niet langer dan een week in.
  • Gebruik het doseerbekertje voor de juiste dosis.

Voor pulsatilla 9CH:
  • Bij slijmhoest overdag en droge hoest 's nachts.
  • Een dosis van 5 korrels, 3 keer per dag.

Tot slot, wat moet je onthouden?

Hoesten is natuurlijk een symptoom, maar daarom moet je het niet minimaliseren. Onthoud dat er twee soorten hoest zijn: een droge hoest en slijmhoest. Bij een slijmhoest zal de behandeling het symptoom (hoest) in de hand werken, terwijl de behandeling van droge hoest het symptoom zal onderdrukken. Ga altijd op zoek naar de oorzaak van de hoest. Zijn er geen verontrustende tekenen? Behandel de hoest dan eerst met niet-medicamenteuze middelen. Stap pas als het nodig is over op geneesmiddelen, maar steeds na advies van een zorgverlener

  Kies een g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches

Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d4faf4f/Home/Health%20Issues/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België