Doe mee aan de RECUPILLS-challenge tussen de 5 en 30 juni. Meer info >

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe herken je een seizoensgebonden allergie ? 

Allergieën zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals pollen, voedsel, huisstofmijt of dierenharen.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw32683779/Home/Health%20Issues%20/allergie-article-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png
Hooikoorts
Hooikoorts is de populaire term voor pollen- of stuifmeelallergie, een allergievorm die veroorzaakt wordt door pollen van bloeiende bomen, grassen of planten. Het afweersysteem reageert op de pollen (stuifmeel) door antistoffen aan te maken, wat een allergische reactie teweegbrengt. Hooikoorts veroorzaakt een irritatie van de slijmvliezen van de neus- mond- en keelholte. Ook de slijmvliezen van de ogen kunnen geïrriteerd raken. Andere veelvoorkomende klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, pijnlijke keel en hoesten, jeuk aan de neus en branderige en jeukende ogen. 

Enkele tips om pollen zoveel mogelijk te vermijden :
  • Op zonnige, droge en winderige dagen: blijf best binnen en houd ramen en deuren dicht. 
  • Maai het gras niet. 
  • Verlucht je huis ‘s morgens of na een regenbui.
  • Droog je was niet buiten op de wasdraad.
  • Hou rekening met je pollenallergie bij de keuze van je studie, hobby en beroep.
  • Op het platteland zijn meer pollen dan in de stad.
  • Bekijk de pollenconcentraties via:  www.pollennieuws.be

Je hebt last van jeukende ogen

Heb je in het begin van de lente last van jeukende of tranende ogen, of zijn ze gevoeliger voor licht? Heb je het onprettige gevoel dat er een stofje in je ogen zit of zijn je oogleden gezwollen? Dan is de kans groot dat je lijdt aan een ontsteking die te wijten is aan seizoensallergieën. Deze steken vanaf februari de kop op en duren tot de herfst. De intensiteit van de reacties varieert naargelang de hoeveelheid en het soort pollen in de lucht, maar ook van ieders immuunsysteem.

Onze tips voor je ogen

test

Draag een bril met gekleurde glazen

Zelfs als je een perfect zicht hebt, is het een goed idee om je ogen te beschermen tegen zwevende allergenen: gebruik hiervoor een bril met een goed aansluitend montuur. Pollen, dat noodzakelijk is voor de vermenigvuldiging van planten, is een fijn poeder dat verspreid wordt door de wind, insecten en vogels. Wanneer ze op de ogen belandt, activeert het immuunsysteem bij allergische personen een aantal reacties om de pollen te bestrijden. Ben je gevoelig voor licht, kies dan voor een bril met donkere glazen.

test

Vermijd contactlenzen

Pollen hechten zich gemakkelijk aan het oppervlak van contactlenzen. Daarom is het een goed idee om je lenzen even achterwege te laten en een bril te dragen. Dat voelt niet alleen een stuk comfortabeler, je vermijdt ook dat je ogen te veel zijn blootgesteld aan allergische factoren. Kan je echt niet zonder je lenzen, kies dan voor wegwerpbare daglenzen voor eenmalig gebruik. Ga je naar buiten, vergeet dan niet je zonnebril mee te nemen, zelf als het bewolkt is.

test

Gebruik oogdruppels

Om jeuk, rode ogen en gezwollen oogleden te verlichten, vind je bij Multipharma tal van oplossingen in de vorm van kompressen en oogdruppels zonder doktersvoorschrift. Sommige reinigen en ontsmetten het oog, andere vormen een beschermende film op de ooglens om te voorkomen dat de pollen zich aan het oppervlak hechten. Draag je contactlenzen? Vermeld dat dan als je bij je apotheker om raad gaat.

Ons productadvies voor de ogen

Je hebt een loopneus, verstopte neus en moet niezen.

Bij allergische rhinitis ontstaat er transparant en overvloedig lopend neusvocht of, net omgekeerd, een verstopte neus. Het gaat om dezelfde symptomen als bij een eenvoudige verkoudheid van virale oorsprong. Bij een verkoudheid van bacteriële oorsprong is de afscheiding dikker en geel of groen van kleur. Deze gaat vaak gepaard met hoest en hoofdpijn, wat niet het geval is met allergieën. In tegenstelling tot een verkoudheid of griep is er geen sprake van spierpijn of koorts. Indien ze niet goed worden behandeld kunnen de symptomen van een allergische rhinitis, hoe onschuldig ze ook lijken, leiden tot complicaties zoals chronische sinusitis of astma.

Onze tips voor je neus

test

Spoel je neus

Bij een neusspoeling wordt via het ene neusgat zout water geïnhaleerd dat er via het andere weer uitloopt. Deze gewoonte kan, net zoals het spoelen van elk neusgat afzonderlijk, erg nuttig zijn om de neus te ontstoppen en om allergene stoffen te verwijderen. Tijdens een virale periode of tijdens het allergieseizoen kan een neusspoeling of -douche preventief worden toegepast om de risico’s op infectie te beperken. Kortom, het is een gezonde gewoonte voor het hele gezin, baby’s inbegrepen. Bij je apotheek vind je kant-en-klare oplossingen in de vorm van sprays of unidoses.

test

Maak je neus vrij

Nasale corticosteroïden hebben een ontstekingswerende werking die de ontsteking van de slijmvliezen bij allergische rhinitis vermindert en de verstopte neus vrijmaakt. Pas na enkele dagen hebben ze een duidelijk effect. Bij een loopneus die gepaard gaat met jeuk en niezen schrijven artsen antihistaminica voor. Deze blokkeren de productie van histamine, de stof die aan de oorsprong ligt van allergische reacties. Vraag raad aan je apotheker. Er bestaan trouwens ook natuurlijke behandelingen.

test

Volg een immunotherapie

Indien je seizoensallergieën elk jaar erger worden en je dagelijks leven verstoren, kan je bij consultatie van een allergoloog een immunotherapie overwegen. Deze therapie omhelst een langdurig traject waarbij men een allergeen in opklimmende dosissen toedient, waardoor het immuunsysteem het allergeen geleidelijk aan begint te verdragen. Deze therapie, die wordt voorgeschreven door een arts (na een huidtest en een bloedonderzoek), duurt 4 maanden per jaar en start voor het pollenseizoen. De therapie wordt 3 tot 5 jaar na elkaar herhaald. In 60 tot 70% van de gevallen verdwijnen de allergische symptomen.

Ons productadvies voor de neus

Ontdek alle producten om je allergieën te verlichten

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwb748134f/Home/Category%20Landing%20Pages/Allergie/Header-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België