Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Heb je in het begin van de lente last van jeukende of tranende ogen, of zijn ze gevoeliger voor licht? Heb je het onprettige gevoel dat er een stofje in je ogen zit of zijn je oogleden gezwollen? Dan is de kans groot dat je lijdt aan een ontsteking die te wijten is aan seizoensallergieën. Deze steken vanaf februari de kop op en duren tot de herfst. De intensiteit van de reacties varieert naargelang de hoeveelheid en het soort pollen in de lucht, maar ook van ieders immuunsysteem.
Draag een bril met gekleurde glazen
Zelfs als je een perfect zicht hebt, is het een goed idee om je ogen te beschermen tegen zwevende allergenen: gebruik hiervoor een bril met een goed aansluitend montuur. Pollen, dat noodzakelijk is voor de vermenigvuldiging van planten, is een fijn poeder dat verspreid wordt door de wind, insecten en vogels. Wanneer ze op de ogen belandt, activeert het immuunsysteem bij allergische personen een aantal reacties om de pollen te bestrijden. Ben je gevoelig voor licht, kies dan voor een bril met donkere glazen.
Vermijd contactlenzen
Pollen hechten zich gemakkelijk aan het oppervlak van contactlenzen. Daarom is het een goed idee om je lenzen even achterwege te laten en een bril te dragen. Dat voelt niet alleen een stuk comfortabeler, je vermijdt ook dat je ogen te veel zijn blootgesteld aan allergische factoren. Kan je echt niet zonder je lenzen, kies dan voor wegwerpbare daglenzen voor eenmalig gebruik. Ga je naar buiten, vergeet dan niet je zonnebril mee te nemen, zelf als het bewolkt is.
Gebruik oogdruppels
Om jeuk, rode ogen en gezwollen oogleden te verlichten, vind je bij Multipharma tal van oplossingen in de vorm van kompressen en oogdruppels zonder doktersvoorschrift. Sommige reinigen en ontsmetten het oog, andere vormen een beschermende film op de ooglens om te voorkomen dat de pollen zich aan het oppervlak hechten. Draag je contactlenzen? Vermeld dat dan als je bij je apotheker om raad gaat.
Bij allergische rhinitis ontstaat er transparant en overvloedig lopend neusvocht of, net omgekeerd, een verstopte neus. Het gaat om dezelfde symptomen als bij een eenvoudige verkoudheid van virale oorsprong. Bij een verkoudheid van bacteriële oorsprong is de afscheiding dikker en geel of groen van kleur. Deze gaat vaak gepaard met hoest en hoofdpijn, wat niet het geval is met allergieën. In tegenstelling tot een verkoudheid of griep is er geen sprake van spierpijn of koorts. Indien ze niet goed worden behandeld kunnen de symptomen van een allergische rhinitis, hoe onschuldig ze ook lijken, leiden tot complicaties zoals chronische sinusitis of astma.
Spoel je neus
Bij een neusspoeling wordt via het ene neusgat zout water geïnhaleerd dat er via het andere weer uitloopt. Deze gewoonte kan, net zoals het spoelen van elk neusgat afzonderlijk, erg nuttig zijn om de neus te ontstoppen en om allergene stoffen te verwijderen. Tijdens een virale periode of tijdens het allergieseizoen kan een neusspoeling of -douche preventief worden toegepast om de risico’s op infectie te beperken. Kortom, het is een gezonde gewoonte voor het hele gezin, baby’s inbegrepen. Bij je apotheek vind je kant-en-klare oplossingen in de vorm van sprays of unidoses.
Maak je neus vrij
Nasale corticosteroïden hebben een ontstekingswerende werking die de ontsteking van de slijmvliezen bij allergische rhinitis vermindert en de verstopte neus vrijmaakt. Pas na enkele dagen hebben ze een duidelijk effect. Bij een loopneus die gepaard gaat met jeuk en niezen schrijven artsen antihistaminica voor. Deze blokkeren de productie van histamine, de stof die aan de oorsprong ligt van allergische reacties. Vraag raad aan je apotheker. Er bestaan trouwens ook natuurlijke behandelingen.
Volg een immunotherapie
Indien je seizoensallergieën elk jaar erger worden en je dagelijks leven verstoren, kan je bij consultatie van een allergoloog een immunotherapie overwegen. Deze therapie omhelst een langdurig traject waarbij men een allergeen in opklimmende dosissen toedient, waardoor het immuunsysteem het allergeen geleidelijk aan begint te verdragen. Deze therapie, die wordt voorgeschreven door een arts (na een huidtest en een bloedonderzoek), duurt 4 maanden per jaar en start voor het pollenseizoen. De therapie wordt 3 tot 5 jaar na elkaar herhaald. In 60 tot 70% van de gevallen verdwijnen de allergische symptomen.