Selecteer :
Ik heb een voorschrift
Aambeien

van taboe naar gezondheidsthema

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw3d6685b3/Home/Health%20Issues%20/GI%20system/hémorroides/fiche-sante-9-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "Aambeien".
In deze fiche bespreken we met jou de etiologie (oorzaak van een aandoening/ziekte), de symptomen, het advies en de behandelingen van aambeien. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.
Introductie 
Aambeien ... Niet meteen een thema waar je met gemak over praat. Toch is het onderwerp geen taboe. Praten over je aambeien kan immers helpen om de best mogelijke behandeling te krijgen. Bovendien krijgen steeds meer mensen ermee te maken. 

Maar waarom krijg je ze precies? En hoe geraak je ervan af?

Etiologie
Aambeien zijn het gevolg van gezwollen aders bij de anus. Het zijn zachte bultjes aan de binnen- of buitenkant van de anus. Aambeien veroorzaken pijn en jeuk en kunnen leiden tot bloedingen en/of lekken.
 
Volwassenen en ouderen met overgewicht, die vaak zitten of leiden aan chronische constipatie lopen het grootste risico op aambeien. Constipatie kan op haar beurt worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals te weinig lichaamsbeweging, een onaangepast voedingspatroon en bepaalde geneesmiddelen.
Ook aan het einde van de zwangerschap is het opletten voor het risico op aambeien.

Laten we eens kijken hoe we deze aandoeningen kunnen behandelen.

Symptomen
Als je de volgende symptomen ervaart, raadpleeg je het best zo snel mogelijk een arts : 

Vraag ook zeker raad aan je arts wanneer je voor het eerst aambeien hebt zodat hij/zij de diagnose kan bevestigen. 
  • Gewichtsverlies, abnormale vermoeidheid, veranderde stoelgang of zwartachtige bloedingen bij wie ouder is dan veertig jaar.
  • Familiale voorgeschiedenis van darmkanker.
  • Intens en langdurig persen bij de ontlasting.
  • Bloedarmoede.
  • Obesitas.
  • Veranderde darmtransit.


Advies van jouw apotheker

  • Eet bij voorkeur voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels. Dat zijn vooral peulvruchten, vers fruit, groene groenten enz.
  • Zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd bent. De hoeveelheid water die je drinkt, moet aangepast zijn aan je lichaamsbouw. Voor adolescenten en volwassenen: drink minstens een liter water per dag.
  • Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging werkt de vertering in de hand en helpt bij overgewicht. Je hoeft niet intensief te bewegen, maar naargelang je behoeften.
De behandelingen 
Behandelingen richten zich op de oorzaken en/of gevolgen van aambeien. De oorzaken zijn hierboven besproken, bijvoorbeeld constipatie.

Van oorzaken
Hier behandelen we de belangrijkste oorzaak van aambeien: constipatie.
Gebruik bij voorkeur zwelmiddelen of osmotische laxativa (macrogol, lactulose).
Van gevolgen 
Wat de gevolgen betreft, zullen de behandelingen zich richten op het verminderen van het ongemak van patiënten. In feite proberen de behandelingen vooral de pijn en jeuk te verlichten. 

  • Vaseline: eerste keuze, maar over het algemeen alleen niet voldoende.
  • Gel op basis van corticosteroïden + lokale anesthetica (scheriproct en trianal) als tweede keus, vooral niet als er bloedingen en/of verwondingen zijn in het te behandelen gebied. 
  • Venotropica als achtergrondbehandeling, oraal in te nemen.
Aromatherapie
1 druppel EO gember + 1 druppel EO pepermunt in een lepel honing, tot drie keer per dag na de maaltijd. Of voeg 2 druppels EO gember aan een warme drank toe. 

  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches

Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw92c1ccef/Home/Health%20Issues%20/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België