Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Symptomen van eczeem bij volwassenen: de huidaandoening herkennen en behandelen


Een rode, schilferige, jeukende huid, een laag zelfbeeld of slaapstoornissen? Zet eczeem een domper op je levensvreugde? Leer hoe je eczeemsymptomen bij volwassenen herkent en leer de verschillende huidaandoeningen onderscheiden, om ze dagelijks of bij een opstoot effectiever te behandelen.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw1ec742a1/Home/blog/Eczéma/eczema-adulte-981x654.jpg?sw=768&sfrm=png

Eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening. Artsen gebruiken ook de term ‘pruritische dermatitis’ wat letterlijk ‘jeukende huid’ betekent. Het wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie en gekenmerkt door ontstekingen die leiden tot roodheid, blaasjes, (roosachtige) schilfers en jeuk. Eczeem komt vaak voor in opstoten of zogenaamde ‘flare-ups’, waarbij uitbraken en periodes van herstel of remissie elkaar afwisselen. Volwassenen kunnen lijden aan drie soorten eczeem, elk met een specifieke oorsprong.

Wat zijn de 3 soorten eczeem bij volwassen?

Contacteczeem

Contacteczeem, ook bekend als contactdermatitis, wordt veroorzaakt door externe factoren. De oorzaak is irritatie of een allergische reactie van de huid op bepaalde producten of stoffen zoals agressieve detergenten, chemische kleurstoffen, etherische oliën, geparfumeerde producten, latex handschoenen, nikkelhoudende sieraden, ... 

De behandeling van contacteczeem bestaat uit het plaatselijk behandelen van de letsels en uiteraard het identificeren en vermijden van de stoffen die de irritatie of allergie veroorzaken.
Stressgerelateerd eczeem

Stressgerelateerd eczeem is een huidaandoening die kan voorkomen bij volwassenen die worden blootgesteld aan overmatige stress. Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan veel spanning maken we cortisol aan, het zogenaamde stresshormoon. Als dit hormoon lang aanwezig is, kan het eczeemopstoten veroorzaken. 

Naast een specifieke behandeling is het belangrijk om stress te identificeren en onder controle te houden met behulp van ontspanningstechnieken.
Atopisch eczeem of atopische dermatitis

Atopisch eczeem of atopische dermatitis is een chronische genetische ziekte die wordt gekenmerkt door een huidontsteking (dermatitis). Het manifesteert zich meestal op jonge leeftijd en verdwijnt vaak voor de pubertijd. Bij sommige mensen verschijnt eczeem echter pas op volwassen leeftijd. 

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door een storing van het immuunsysteem. Bij atopisch eczeem reageert het immuunsysteem overmatig op omgevingsfactoren, vooral omdat de huidbarrière van mensen met deze vorm van eczeem defect is door een gebrek aan filaggrine en/of intercellulaire lipiden. Hierdoor kunnen vreemde stoffen (virussen, bacteriën, ...) de huid gemakkelijker binnendringen en ontstekingsreacties veroorzaken. 

Atopisch eczeem vereist een onderhoudsbehandeling in combinatie met de lokale behandeling van de eczeemletsels en het gebruik van verzachtende crèmes om de hydrolipidenfilm te versterken.

Wat zijn de symptomen van eczeem bij volwassenen?

Of je nu last hebt van contacteczeem, atopisch eczeem of stressgerelateerd eczeem de symptomen zijn identiek. Om te voorkomen dat je eczeem verergert en je levenskwaliteit aantast, moet deze aandoening goed worden behandeld. Aarzel niet om je apotheker om advies te vragen.

  • Droge huid: dit symptoom wordt erger bij koud en droog weer. De meest getroffen zones zijn de handen, armen, benen, enkels en rug.
  • Jeuk: erge jeuk is een van de belangrijkste kenmerken van eczeem. Het heeft een grote impact op de levenskwaliteit van eczeempatiënten. Door een onbedwingbare drang om te krabben, voel je je niet op je gemak in gezelschap en slaap je slecht.
  • Huidletsels: rode plekken die soms kunnen lekken en variëren van omvang. Wanneer de plekken uitdrogen, vormen zich fijne witte schilfers waardoor de huid er gebarsten uitziet.

Hoe kan eczeem bij volwassenen behandeld worden?

De lokale behandeling van letsels
 
Voor contacteczeem zijn ontstekingsremmende crèmes op basis van corticosteroïden over het algemeen effectief om lokale letsels te behandelen. Ze bestrijden de ontsteking, verlichten jeuk en doen de eczeemletsels in enkele dagen verdwijnen. Sommige crèmes voor milde dermatitis zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Gebruik ze niet te lang, liefst niet langer dan 3 tot 4 weken, en raadpleeg een arts als je geen verbetering merkt. 

Om een herval te voorkomen en nieuwe opstoten te vermijden, is het noodzakelijk om de allergenen of irriterende stoffen die aan de bron liggen van contacteczeem te identificeren en te vermijden. Als de oorzaak onbekend is, maak dan een afspraak met je dermatoloog of allergoloog voor een allergietest.
Dagelijkse verzorging

Om eczeem onder controle te houden, moet de dagelijkse huidverzorging de huid respecteren om opstoten te verminderen en te voorkomen:

  • Vermijd daarom lange douches en baden en geef de voorkeur aan lauw water. Water heeft de neiging om de huid uit te drogen, vooral warm en hard water. 
  • Kies voor zachte, overvette wasgels en hypoallergene kalmerende crèmes die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Het is belangrijk om producten te vermijden die irriterende bestanddelen of allergenen bevatten. 
  • Droog je voorzichtig af na je douche of bad. Dep je huid met een handdoek in plaats van ze stevig te wrijven. Kleed je met zachte stoffen zoals katoen, in plaats van wol of synthetische vezels.
Een onderhoudsbehandeling gecombineerd met een lokale behandeling

In het geval van (endogeen) atopisch eczeem raden dermatologen een doorlopende onderhoudsbehandeling aan, zelfs als er geen opstoten zijn, in combinatie met een lokale behandeling van de eczeemletsels tijdens een flare-up. 

Tot op heden blijft de combinatie van door een arts voorgeschreven corticosteroïden en beschermende, verzachtende crèmes de meest effectieve behandeling voor eczeem. In de meest ernstige gevallen moeten immunosuppressiva (oraal in te nemen) de immuunrespons en dus ook de ontstekingsreacties onderdrukken. Als eczeem wordt veroorzaakt door een allergie, kunnen antihistaminica de jeuk verminderen. Bij alle varianten worden extra voorzorgsmaatregelen aanbevolen om het uitlokken van opstoten tijdens herstelperiodes te voorkomen.

Ons productadvies

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwb8ca2d3c/Home/blog/HealthCommunity/Let's%20Talk/022023-letstalk-eczema-psoriasis/lt-peau-landing-nl3.png

Let's Talk
Eczeem en psoriasis


Bekijk de video samenvatting van de Let's Talk webinar over eczeem en psoriasis, gegeven door onze gespecialiseerde apothekers, Evelyn en Jan.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw102093e6/Home/blog/Eczéma/eczema-adulte-981x451.png

Dossier
Eczeem


Ontdek ons dossier over eczeem. We bespreken er de verschillende type eczeem bij kinderen en volwassen en geven tips en producten om eczeem te verzachten en opstotten te voorkomen.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Advies van jouw Multipharma-apotheker


De behandeling van eczeem bij volwassenen vereist een holistische aanpak: de lokale verzorging van de letsels, een behandeling met geneesmiddelen bij atopische dermatitis, en het aannemen van goede dagelijkse gewoonten. Met de hulp van gezondheidsdeskundigen kunnen eczeempatiënten oplossingen vinden voor hun specifieke behoeften, die hun levenskwaliteit verbeteren. Raadpleeg je apotheker en dermatoloog voor persoonlijk advies en een effectief behandelingsplan.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België