Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Soi komen steeds vaker voor!

Seksueel overdraagbare infecties (soi) zijn in ons land aan een sterke opmars bezig. Ontdek ons dossier om te leren hoe je ze kunt voorkomen, opsporen en behandelen. Doel: de liefde bedrijven, plezier hebben, genieten … in alle veiligheid.

Het aantal seksueel overdraagbare infecties (soi), vroeger seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) genoemd, neemt in België onrustwekkend toe, net zoals in de rest van de wereld. De belangrijkste verwekkers volgens de cijfers van het Federaal onderzoekscentrum Sciensano* zijn:

  • chlamydia: stijging van 988 gevallen in 2002 naar 6.788 gevallen in 2016;
  • gonorroe: stijging van 275 naar 1.515 gevallen;
  • en syfilis: stijging van 46 naar 943 gevallen.

De oorzaak? Die stijging is toe te schrijven aan het feit dat er almaar vaker screeningtests worden uitgevoerd, maar volgens sommige artsen speelt een minder veilig gedrag ook mee. Jongeren hebben de zwarte jaren van hiv/aids immers niet gekend en voelen zich dan ook minder bedreigd dan hun ouders.

Wat zijn soi?

Seksueel overdraagbare infecties (soi) worden veroorzaakt door parasieten, bacteriën of virussen. Ze zijn besmettelijk en worden opgelopen bij geslachtsgemeenschap, namelijk wanneer er contact is met lichaamsvocht (sperma, vaginaal vocht enz.) en/of met het slijmvlies van de geslachtsdelen, de mond of de anus. Sommige soi kunnen ook via het bloed worden overgedragen (bijvoorbeeld gemeenschappelijk gebruik van naalden) of van moeder op kind. De bekendste seksueel overdraagbare infectie is hiv, maar er bestaan nog vele andere: chlamydia, papillomavirus (HPV), syfilis, gonorroe, genitale herpes, hepatitis B en C…

Soi veroorzaken soms geen symptomen

Symptomen die kunnen doen denken aan een soi, zijn:

  • koorts,
  • abnormale geur of abnormaal verlies uit geslachtsdelen,
  • jeuk,
  • huiduitslag,
  • pijn in de onderbuik,
  • ...

De meeste soi kunnen worden behandeld als je er op tijd bij bent. Maar vaak veroorzaken ze geen symptomen. Dat betekent dat ze zich in het begin vaak ontwikkelen zonder merkbare tekenen. Wanneer ze niet behandeld worden, kunnen sommige soi op den duur wel ernstige complicaties veroorzaken: onvruchtbaarheid, kanker, cirrose, ernstige neurologische problemen enz.

Soi vermijden: preventie en opsporing

Goed nieuws: er kan iets aan gedaan worden! Er bestaan eenvoudige oplossingen om de overdracht tegen te gaan zoals een condoom gebruiken. Aangezien veel soi evolueren zonder zichtbare symptomen, is het belangrijk om je regelmatig te laten testen, en zeker na risicogedrag. In België zijn er centra waar je je gratis en anoniem kunt laten testen.

Wil je meer te weten komen over soi? Duik dan meteen in ons dossier !

Bronnen
* Sciensano. Surveillance van seksueel overdraagbare aandoeningen 2002-2016.


Artikel tot stand gekomen in samenwerking met het centre Sidasol in Luik.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België