Selecteer :
Ik heb een voorschrift

FAQ – Soi in de praktijk

Seksueel overdraagbare infecties worden vooral overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Preventie, symptomen, opsporing … We behandelen kort al deze thema's in de meest gestelde vragen. Lees onze antwoorden om meer te weten te komen over veilig vrijen.

Ik heb een nieuwe vriend(in). Hoe kan ik me beschermen tegen soi?

Een condoom of een beflapje (bij cunnilingus of anulingus) gebruiken, verlaagt het risico op de meeste seksueel overdraagbare infecties. Je kunt je ook laten vaccineren tegen het hepatitis B-virus en tegen bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV). Als jullie relatie serieus wordt, laat je dan samen testen. Als het resultaat negatief is, kun je in alle veiligheid vrijen zonder bescherming.

Help, mijn condoom is gescheurd. Wat moet ik nu doen?

Een condoom dat wegglijdt of scheurt, is eigenlijk vergelijkbaar met onbeschermd seksueel contact en houdt dus een risico in. Neem zo snel mogelijk contact op met een arts, een testcentrum of een centrum voor gezinsplanning om het risico te evalueren en voor een eventuele post-expositieprofylaxe (noodbehandeling tegen hiv).

Bij welke symptomen moet ik een arts raadplegen?

Wees voorzichtig bij het geringste ongewone teken aan de geslachtsdelen: vreemde geur, abnormale secretie, jeuk, puistjes, roodheid, wratten, branderig gevoel, pijn bij het vrijen enz. Maar opgelet, erg vaak veroorzaakt een soi geen zichtbare tekenen!

Hoe weet ik of ik een soi heb?

Opsporing is de enige oplossing. De wijze van opsporing verschilt naargelang van het type soi: een bloedafname (hiv, hepatitis, syfilis), een uitstrijkje (HPV, chlamydia, gonorroe, trichomonas, genitale herpes) of afname van een urinestaal (chlamydia, gonorroe). Opgelet, sommige soi kunnen pas na een bepaalde tijd in het lichaam worden gedetecteerd. Spreek erover met een gezondheidsprofessional. 

Hoe weet ik of mijn partner een soi heeft?

Seksueel overdraagbare infecties veroorzaken vaak geen symptomen. Als je wil vrijen zonder condoom, is het aangeraden dat de twee partners zich eerst laten testen op hiv en andere soi. Vergeet ook niet een voorbehoedsmiddel te gebruiken om je te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.

Waar kan ik me concreet laten testen?

Er bestaan meerdere mogelijkheden: je kunt naar een centrum voor gezinsplanning gaan, je kunt op consultatie gaan bij een huisarts of een specialist (gynaecoloog, uroloog enz.), je kunt naar een aidsreferentiecentrum gaan, naar een medisch huis of naar gespecialiseerde verenigingen.

Zal ik genezen als ik een soi heb?

Een hiv-infectie kan nog niet worden genezen. De behandeling is echter zeer doeltreffend zodat hiv-patiënten nu een nagenoeg normale levensverwachting hebben en het virus niet meer overdragen, maar het virus blijft wel in het lichaam zitten. De meeste andere soi kunnen wel worden behandeld, maar het is belangrijk om ze zo snel mogelijk op te sporen. Zo worden ze snel behandeld en kunnen complicaties voorkomen worden.

Wil je meer te weten komen over soi? Duik dan meteen in ons dossier!

Artikel geschreven in samenwerking met het centre Sidasol in Luik.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België