Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe voorkom en behandel je een zware maag? 



Heb je iets te veel genoten van het goede leven de voorbije dagen of heb je last van dyspepsie? Er zijn heel wat oorzaken voor een zware maag of een opgeblazen gevoel, en vaak gaan ze samen met andere symptomen. We overlopen de oorzaken en bekijken hoe je deze ongemakken, die je het leven letterlijk zuur kunnen maken, kan verhelpen.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwd059d076/estomac-1-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png
Een opgeblazen gevoel komt meestal overeen met een zwaar of vol gevoel na de maaltijd. Je hebt een opgeblazen buik en het gevoel dat je maaltijd op je maag blijft liggen. Een zware maag kan te wijten zijn aan een trage spijsvertering, aan een te rijke maaltijd, maar kan ook veroorzaakt worden door chronische spijsverteringsproblemen en samengaan met andere symptomen. In dat geval spreken we over dyspepsie of indigestie.   

Hoe maak je het onderscheid tussen een zware maag en dyspepsie?  

Simpel gezegd is een zware maag een van de symptomen van dyspepsie. In de volksmond hebben we het eerder over een ‘zware maag’ dan over dyspepsie, omdat je bij deze spijsverteringsaandoening heel wat symptomen kan ervaren. Naast een zware maag, kan je bijvoorbeeld ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en oprispingen. Om snel een diagnose te kunnen stellen, is het belangrijk dat je deze symptomen herkent. 

Wat zijn de oorzaken van een zware maag?

  • Maaltijden die te rijk, te vet of te gekruid zijn, maar ook dranken met bruis en alcohol.  

  • Voedingsintoleranties, zoals voor lactose of gluten, kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel, pijn en oprispingen. 

  • Een verstoorde darmflora beïnvloedt de manier waarop voedingsmiddelen worden verteerd en geabsorbeerd. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en een zware maag. 

  • Gastro-oesofageale reflux (GOR) en gastritis (of maagontsteking) kunnen ook leiden tot een zware maag en zure oprispingen.  

  • Ook stress draagt bij tot een zware maag, omdat het de productie van maagzuur verhoogt en de darmflora uit balans brengt.  

Welke oplossingen zijn beschikbaar bij de apotheek? 

Om de symptomen van een zware maag te verlichten, zijn er heel wat behandelingen zonder medisch voorschrift beschikbaar. Je apotheker, die je medische geschiedenis kent, kan je adviseren. Hij zal ook nagaan of je geneesmiddelen neemt die een invloed kunnen hebben op deze klachten. 

Natuurlijke infusies of voedingssupplementen op basis van planten 

Heel wat planten zijn bevorderend of kalmerend voor de spijsvertering. Zo is kamille ontstekingsremmend en kalmerend en werkt het tegen krampen, winderigheid en een misselijk gevoel. Pepermunt, groen anijszaad en venkel verlichten een opgeblazen gevoel, krampen en spijsverteringsproblemen. Gember is ontstekingsremmend, werkt tegen misselijkheid, braken en een verstoorde spijsvertering. 

Antacida 
Antacida of zuurremmers, zoals natriumbicarbonaat, neutraliseren het teveel aan maagzuur. Zo verlichten ze brandend maagzuur en ongemakken die gepaard gaan met een overmatige zuurproductie. 

Probiotica 
Probiotica zijn bij de apotheek verkrijgbaar in tablet- of capsulevorm en brengen de darmflora weer in balans. Ze kunnen helpen om symptomen als een opgeblazen gevoel en spijsverteringsstoornissen te verlichten, en verminderen maagpijn die wordt veroorzaakt door een slechte spijsvertering. 

Anti-emetica of braakwerende middelen  
Als je maagpijn gepaard gaat met misselijkheid, zijn er ook braakwerende middelen verkrijgbaar zonder voorschrift. Een anti-emeticum doet het misselijkheidsgevoel afnemen en draagt zo bij tot een algemene verlichting van maag- en darmstoornissen

Geneesmiddelen op basis van actieve kool 
Actieve kool wordt vaak gebruikt om lichte maag- en darmklachten te behandelen. Het kan als tablet of poeder worden ingenomen en absorbeert de gifstoffen en gassen in het spijsverteringsstelsel, waardoor symptomen als winderigheid en een opgeblazen gevoel worden verlicht. 

Wanneer raadpleeg je best een arts? 

Als ondanks al onze adviezen het gevoel van een zware maag aanhoudt of verergert, raadpleeg dan meteen een arts. Vooral als je een voorgeschiedenis hebt van maag-darmziekten of als je symptomen gepaard gaan met braken, zwarte ontlasting of een onverklaarbaar gewichtsverlies. Bij Multipharma is jouw gezondheid onze prioriteit.  

Last van een zware maag? Ontdek het aanbod van Multipharma  

Ons productadvies

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België