Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Ik raak niet zwanger … Wat nu?

ik raak niet zwangerHet is nu al een poosje dat je de wens koestert om je gezinnetje uit te breiden, maar de baby laat op zich wachten … Hoe kan je alles op alles zetten om je droom eindelijk in vervulling te zien gaan? Wanneer ga je beter langs bij een arts? Welke MBV mogelijkheden bestaan er om de kans op een zwangerschap te vergroten? We zetten een en ander op een rijtje.  

Er komt maar geen baby’tje … Wanneer moet je je zorgen maken?

Over het algemeen is er sprake van verminderde vruchtbaarheid als een zwangerschap uitblijft na een jaar seksuele betrekkingen zonder anticonceptie. Het is natuurlijk wel zo dat een koppel in de vruchtbare periode moet vrijen, dus in de periode rond de ovulatie.

Als je ouder bent dan 38, een heel onregelmatige cyclus hebt en/of jij of je partner in het verleden al vruchtbaarheidsproblemen heeft ervaren, dan maak je beter na zes maanden ‘proberen’ al een afspraak met je arts.

Welke factoren verminderen de kans op een zwangerschap?

Wanneer we het hebben over vruchtbaarheid, dan hebben we het over pronostiek, over de bij elke cyclus terugkerende kans om zwanger te worden. Een beetje alsof je elke maand eens met de dobbelsteen gooit en je een bepaalde score moet behalen om ‘prijs’ te hebben. Een reeks factoren kan deze kans beïnvloeden:

  • De leeftijd van de vrouw is een essentiële factor voor de kans om zwanger te worden. Elke vrouw beschikt namelijk over een voorraad eicellen die slinkt naarmate zij ouder wordt. Niet alleen wordt deze voorraad steeds kleiner, maar doorgaans vermindert ook de kwaliteit van de eicellen met de leeftijd. Bijgevolg wordt het almaar moeilijker om bevrucht te worden. Zo heeft een vrouw van 20 jaar elke cyclus 34% kans om zwanger te worden. Als de vrouw 30 jaar is, bedraagt die kans nog zo’n 17% en op de leeftijd van 40 jaar valt die terug op 6%.
  • Langdurig roken is heel slecht voor de vruchtbaarheid. Als een van de twee partners minstens tien sigaretten per dag rookt, neemt de kans op een zwangerschap met de helft af. Als allebei de partners roken, is de kans op een zwangerschap maar liefst vier keer zo klein!  Goed om te weten: het ziekenfonds betaalt raadplegingen bij een tabacoloog terug voor wie wil stoppen met roken …
  • Obesitas: als de BMI (Body Mass Index) van één of beide partners meer dan 30 bedraagt, daalt de kans op een zwangerschap en neemt het risico op een miskraam toe. 

Medische oorzaken van verminderde vruchtbaarheid

Sommige medische problemen kunnen de bevruchting bemoeilijken:

  • ovulatieproblemen, ter hoogte van de eileiders, de baarmoeder, of een ernstige vorm van endometriose bij de vrouw;
  • een verminderde spermakwaliteit bij de man;
  • hormonale stoornissen bij een van de partners
  • - …

Verminderde vruchtbaarheid: waar krijg je hulp?

Je gynaecoloog is de meest aangewezen persoon om een eerste totaalonderzoek uit te voeren. Dat bestaat doorgaans uit een gesprek over je medische voorgeschiedenis, bloedonderzoeken, medische beeldvormingsonderzoeken (met name een echografie) en eventueel zelfs een analyse van je partner zijn sperma. In de meeste gevallen zijn er heel wat mogelijke oplossingen om je kans op bevruchting te verhogen. In dat geval zal je arts je doorverwijzen naar een MBV-centrum (centrum voor medisch begeleide voortplanting) en zal hij verder instaan voor de opvolging van je zwangerschap als die tot stand is gekomen.

Verlang je naar een kindje in de min of meer nabije toekomst maar twijfel je nog wanneer je er effectief voor wilt gaan? Weet dan dat je in bepaalde ziekenhuizen terecht kan bij specialisten in de fertiliteit die je hierbij begeleiden en die je professioneel advies over je vruchtbare periode geven. Aan de hand van een vragenlijst en onderzoeken kunnen de specialisten je daar een indicatie geven van je kans om op middellange termijn zwanger te raken. 

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België