Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Misselijkheid, extreme vermoeidheid, plotse afkeer van bepaalde voedingsmiddelen of vreemde ‘goestinkjes’: er kunnen heel wat tekens aan de wand zijn bij een beginnende zwangerschap … of je kan evengoed niets merken! Om zeker te zijn moet je een test doen! Maar zijn die tests betrouwbaar? Hoe werkt zo’n test? En wat moet je doen zodra je het resultaat kent? We nemen deze kwestie grondig onder de loep.
In het prille begin van een zwangerschap kan je soms de volgende symptomen opmerken:
In welke mate deze zwangerschapsymptomen aanwezig zijn, kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. En bovendien kan een zwangerschap ook totaal onopgemerkt zijn intrede doen en dan krijgt de vrouw pas argwaan als ze overtijd blijkt te zijn.
Niet noodzakelijk! Als je overtijd bent, moet dit ongetwijfeld je aandacht trekken maar dat betekent niet systematisch dat je zwanger bent. Overtijd gaan kan meerdere oorzaken hebben: een verandering in je levensstijl, een reis, ziekte … En dit zelfs bij vrouwen met een regelmatige cyclus. De enige manier om een einde maken aan de onzekerheid: een zwangerschapstest doen.
Een zwangerschapstest toont aan of het zwangerschapshormoon hCG aanwezig is in de urine of in het bloed. Dit hormoon wordt afgescheiden door de toekomstige placenta van het eitje.
Deze tests kunnen bestaan uit een bloedstaal dat wordt geanalyseerd in een laboratorium of uit een urinetest die verkrijgbaar is in de handel.
Als je al vroeg een urinetest uitvoert, dat wil zeggen rond de vermoedelijke datum van je regels, let er dan op dat je de test uitvoert met je eerste ochtendurine. Deze urine is namelijk meer ‘geconcentreerd’ aangezien je dan niets meer gedronken hebt sinds de avond voordien. De concentratie van het hCG-hormoon moet immers voldoende hoog zijn opdat een zwangerschapstest tot een positief resultaat kan leiden. Tijdens de eerste dagen na de bevruchting is dit hormoon al aanwezig in een lage concentratie en de hoeveelheid ervan neemt dan toe naarmate de zwangerschap vordert.
Het is mogelijk dat je toch zwanger bent indien je de test te vroeg hebt uitgevoerd in de ontwikkeling van de zwangerschap. Aarzel niet om 3-4 dagen later opnieuw een test te doen als je intussen nog niet ongesteld bent.
Als je een negatief resultaat hebt en je al lange tijd overtijd bent, dan ga je beter langs bij je arts.
In dat geval ben je meer dan waarschijnlijk zwanger. Als je een zwangerschapstest correct uitvoert, is die immers heel betrouwbaar. Nu is het tijd om een afspraak te maken bij je gynaecoloog. Het ideale moment? Twee tot drie weken na het uitblijven van je regels.
Op dat moment kan je arts met behulp van een echografie nagaan of een kleine embryo zich goed aan het ontwikkelen is in je baarmoeder.
Dankzij de echografie kan je gynaecoloog ook de datum van de bevruchting bepalen en een eventuele meerlingzwangerschap opsporen.
Tijdens deze eerste prenatale raadpleging kan je arts je overigens herinneren aan de voorzorgsmaatregelen die je tijdens de zwangerschap dient te nemen (welke geneesmiddelen je mag nemen en welke niet, stoppen met drinken (alcohol) en met roken, voorzorgen m.b.t. voeding …).