Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe kan je wratten effectief behandelen en voorkomen?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw4384f761/Home/Category%20Landing%20Pages/Wratten/verrue-981x451-2.jpg?sw=768&sfrm=png
Wratten worden veroorzaakt door een virale infectie en komen vooral voor bij kinderen en jongeren. Je Multipharma-apotheker legt uit hoe je wratten herkent en hoe je voorkomt dat ze zich verspreiden.  

Verschillende soorten wratten

Wratten hebben allemaal dezelfde oorsprong: een infectie veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Toch kunnen ze er anders uitzien en zich concentreren op bepaalde lichaamsdelen, zoals voeten en handen. De volgende wratten komen het meest voor:  

Gewone wratten


Dit zijn de meest courante wratten. Ze verschijnen vaak op handen en vingers, na een kleine verwonding.

Voetwratten


Ze ontstaan op de voetzolen en zijn vaak pijnlijk omdat er druk op wordt uitgeoefend wanneer je loopt of wanneer ze op je nagel drukken. Voetwratten treden gemakkelijker op als je vaak in zwembaden of vochtige kleedkamers van sportclubs komt.

Genitale wratten


Genitale wratten (condylomata acuminata) kunnen klein of groot, plat of bol zijn en zien er vaak uit als kleine, bloemkoolachtige bultjes. Ze komen voor op de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen, maar ook rond de anus. Tijdens het vrijen kunnen ze bloeden. Ze zijn dan ook een soa of seksueel overdraagbare aandoening.

Platte wratten


Deze wratten zijn klein en glad en verschijnen in grote aantallen op het gezicht, de hals, handen en knieën.

Draadvormige wratten


Ze zijn dun en lang en komen vaak voor op het gezicht, rond de ogen en mond.

Mozaïekwratten


Dit zijn voetwratten die clusters of groepjes vormen als gevolg van verdere besmetting.


De oorzaak van wratten

Zoals hierboven uitgelegd, is de oorzaak van wratten een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan binnendringen in huid die verzwakt is door kleine snij- of schaafwondjes. Het virus bevordert een wildgroei van cellen, waardoor er een huidgroei ontstaat. Net als veel virussen zijn wratten daarom besmettelijk. Dit zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van wratten:

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwf367c20d/Home/Category%20Landing%20Pages/Wratten/verrue-981x451-3.jpg?sw=768&sfrm=png

Direct contact met geïnfecteerde wratten

Het aanraken van een wrat van een geïnfecteerde persoon (of bij jezelf) kan het virus overbrengen, vooral als je huid beschadigd is of als je een open wondje hebt.

Dezelfde spullen gebruiken


Het delen van handdoeken, schoenen, een scheermes of andere persoonlijke spullen met iemand die een wrat heeft, bevordert de verspreiding van het virus.

Verzwakt immuunsysteem


Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans om wratten te ontwikkelen, omdat hun lichaam het virus minder goed kan bestrijden. Dat is de reden waarom wratten vaak voorkomen bij jonge kinderen. 

Vochtige omgevingen


Plaatsen zoals zwembaden en kleedkamers, waar de luchtvochtigheid hoog is, zijn ideale broedplaatsen voor HPV. Het virus overleeft prima in deze omstandigheden. Breng je tieners op de hoogte!

Hoe herken je een wrat?

De symptomen van wratten variëren naargelang het type, maar zijn over het algemeen:
  • Een ruwe en harde wildgroei, vaak vleeskleurig, grijs of bruin. 
  • Pijn of ongemak, vooral bij voetwratten waar druk op wordt uitgeoefend bij het lopen. Een ongemakkelijk gevoel of jeuk bij genitale wratten. 
  • Zichtbare zwarte puntjes: ze worden soms ‘zaadjes’ genoemd, maar het zijn eigenlijk gestolde bloedvaatjes.

Vier tips om de verspreiding van wratten te voorkomen

Wratten zijn van virale oorsprong en worden gemakkelijk verspreid door direct of indirect contact met een besmette persoon of oppervlakken. Zo vermijd je de overdracht van het virus:
  1. Vermijd dat je je eigen wratten of die van iemand anders aanraakt. Door direct contact met een wrat kan het virus zich gemakkelijk verspreiden, vooral als je huid beschadigd is of je een zwak immuunsysteem hebt. 
  2. Probeer een wrat niet uit te trekken, te verbranden of weg te snijden. Je veroorzaakt mogelijk wonden die geïnfecteerd kunnen raken en zo het risico op verspreiding naar andere delen van het lichaam kunnen vergroten.
  3. Deel geen persoonlijke spullen. Handdoeken, sokken, slippers en scheerapparaten kunnen het virus verspreiden. Je eigen spullen gebruiken, vermindert het risico op overdracht.
  4. Gebruik badslippers in vochtige openbare ruimtes. Zwembaden en kleedkamers van sportclubs zijn ideale plekken voor de verspreiding van wratten. Vermijd daarom contact met de vloer door badslippers te dragen.

Hoe wratten voorkomen?

Voorkom de vorming van wratten door een goede hand- en voethygiëne. Regelmatig je handen en voeten wassen, helpt om het virus te elimineren voordat het de huid binnendringt. Vermijd op je nagels of nagelranden te bijten om wondjes te voorkomen, en raak natuurlijk geen bestaande wratten aan, zelfs niet bij jezelf. Als je vaak in zwembaden en kleedkamers van sportclubs komt, loop dan niet op blote voeten over mogelijk besmette vloeren.

Behandeling van wratten


Zelfs als ze goedaardig zijn, is het raadzaam om wratten te behandelen zodra ze verschijnen. Zo voorkom je dat ze zich verspreiden en dat ze pijnlijk worden. In dit stadium zijn ze ook gemakkelijker te verwijderen. 

Elk type behandeling heeft haar voor- en nadelen. De werking kan per persoon verschillen, afhankelijk van de locatie en de grootte van de wrat. Aarzel niet om advies te vragen aan je Multipharma-apotheker. Sommige wratten kunnen chronisch worden en thuisbehandelingen weerstaan. In dit geval is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor meer gerichte oplossingen.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwddd97617/Home/Category%20Landing%20Pages/Wratten/verrue-981x451-1.jpg?sw=768&sfrm=png

Keratolytica


Lokale behandelingen zijn oplossingen zoals salicyl- en benzoëzuur, maar ook specifieke gels en crèmes. Deze producten worden direct op de wrat aangebracht en werken door de geïnfecteerde huidlagen te verwijderen. Salicylzuur helpt bijvoorbeeld om geïnfecteerde huidcellen te verwijderen, terwijl het de lokale immuunrespons stimuleert om het virus te bestrijden.

Antimitotica


Deze behandelingen zorgen ervoor dat de cellen zich niet kunnen vermeerderen. In de dokterspraktijk gaat het om een injectie met bleomycine, rechtstreeks in de wrat. Er bestaan ook antimitotica onder de vorm van crèmes of vernis, verkrijgbaar in de apotheek. 

Cryotherapie


Cryotherapie wordt vaak gebruikt om gewone of voetwratten te behandelen bij de dermatoloog. Bij deze methode worden wratten vernietigd door bevriezing met vloeibare stikstof. Deze techniek is vaak effectief, maar kan pijnlijk zijn en vereist over het algemeen meerdere sessies om de wrat volledig te verwijderen. Er zijn ook minder pijnlijke behandelingen op basis van cryotherapie verkrijgbaar bij de apotheek, die patiënten zelf kunnen toepassen.

Laser


Een laserbehandeling maakt gebruik van intensieve lichtstralen om het wratweefsel te vernietigen. Deze methode is snel en nauwkeurig, maar ook duurder. Ze wordt over het algemeen gebruikt voor gevallen waarbij andere behandelingen niet werken of voor wratten die bijzonder hardnekkig zijn.

Natuurgeneeskunde


Sommige mensen geven de voorkeur aan natuurlijke oplossingen voor de behandeling van wratten. Deze opties omvatten het gebruik van essentiële oliën, zoals theeboomolie (tea tree olie), die bekend staat om haar antivirale eigenschappen. Maar ook appelazijn kan helpen bij het verwijderen van geïnfecteerde huidcellen. Hoewel deze methoden mogelijk minder agressief zijn, zijn ze niet bij iedereen even effectief.

Kinderen


Wratten komen vaak voor bij kinderen omdat hun immuunsysteem nog volop aan het ontwikkelen is en omdat ze zichzelf gemakkelijk verwonden. Behandelingen voor kinderen moeten mild zijn en aangepast aan hun gevoelige huid.

Advies van jouw Multipharma-apotheker 

Hoewel wratten veel voorkomen en vaak goedaardig zijn, kunnen ze vervelend en pijnlijk zijn. In de apotheek zijn preparaten verkrijgbaar die aangewezen zijn voor een behandeling, zodra een wrat verschijnt. Bepaalde behandelingen zijn echter niet geschikt voor zwangere vrouwen, diabetici, mensen met een zwak immuunsysteem of zuigelingen. Als je twijfelt, aarzel dan niet om ons om advies te vragen.

Ons productadvies

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België