Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Je hebt pijn ... En wat is dan je eerste reflex? Naar de apotheekkast lopen! Maar pijnstillers zijn geen snoepjes ... Voor bepaalde pijnstillers is medisch advies nodig en zelfs met geneesmiddelen die vrij verkocht worden, dien je toch voorzichtig om te springen.
Als je pijn voelt, is het belangrijk om die zo snel mogelijk te verlichten. Wacht niet onder het voorwendsel dat de pijn nog niet ‘erg genoeg’ is. Het geneesmiddel zal beter werken als je er onmiddellijk een dosis van inneemt die groot genoeg is. Pijnstillers zijn echter geen snoepjes! Gebruik ze dus met de nodige omzichtigheid.
We hebben in onze huisapotheek allemaal wel pijnstillers zonder voorschrift en het is gemakkelijk om ze bij de apotheek aan te schaffen. Het gaat hoofdzakelijk om paracetamol en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), zoals aspirine en ibuprofen. Die geneesmiddelen zijn zeer nuttig bij acute pijn met een lichte tot matige intensiteit, zoals bij kiespijn, pijnlijke maandstonden, spierpijn enz., op voorwaarde dat de pijn niet te lang aanhoudt.
Bovendien moet je de aanbevolen dosis, de tijd tussen de innames en de voorzorgen voor het gebruik ervan goed naleven. Zelfs paracetamol kan in bepaalde gevallen immers toxisch zijn. Ontstekingsremmers hebben dan weer heel wat contra-indicaties en mogen slechts gedurende een zeer beperkte periode genomen worden. (Meer weten)
Lees de bijsluiter dus aandachtig en vraag raad aan je apotheker.
Welke pijnstiller je ook neemt, je mag deze niet langdurig blijven innemen zonder medisch advies. Stop dus met de inname zodra de pijn verdwenen is. Neem contact op met je arts als de pijn aanhoudt, heviger wordt, zich uitbreidt, zich verplaatst of gepaard gaat met andere symptomen (koorts, bloedingen, zwellingen enz.).
Heb je nog wat overschot van een doosje pijnstillers op voorschrift dat je dokter vroeger eens heeft voorgeschreven? Gebruik het dan vooral niet zonder medisch advies! Pijnstillers op voorschrift zijn immers opiaten, wat betekent dat ze krachtiger zijn maar mogelijk ook gevaarlijker. Ze hebben bovendien onmiskenbare bijwerkingen en kunnen leiden tot afhankelijkheids- en tolerantieverschijnselen (je hebt dan een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect) als je ze langer neemt dan gepland.
Bespreek de inname van pijnstillers op voorschrift dus steeds met je arts om hun doeltreffendheid te garanderen en de ongewenste effecten zoveel mogelijk te beperken. Ga bovendien regelmatig na of het wel nodig is om ze te blijven nemen.
Geef zulke pijnstillers ook nooit aan een andere persoon, zelfs als die persoon aan dezelfde aandoening lijkt te lijden als waarvoor jij de pijnstillers voorgeschreven gekregen hebt. Die persoon heeft misschien toch andere gezondheidsproblemen of neemt andere geneesmiddelen die het product mogelijk gevaarlijk kunnen maken voor hem of haar.
Pijnstillende medicijnen mogen dan wel een waardevol middel zijn om pijn te verlichten, vergeet niet dat ook andere behandelingen verlichting kunnen bieden, zoals het aanbrengen van warmte of koude, rust, het lichaamsdeel hoger leggen en er druk op uitoefenen in het geval van een spierblessure enz.