Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Na het sporten krijg je vaak spierpijn. Maar hoe kun je die pijn verlichten?
Ben je net gestart met een nieuwe sport of train je harder dan gewoonlijk? Dan is het normaal dat je spieren meer pijn doen. Dat komt omdat je de intensiteit van de oefeningen te snel opdrijft in verhouding tot wat je spieren aankunnen en zo krijg je dan last van krampen.
Gewone pijnstillers zonder ontstekingsremmend effect zoals paracetamol, helpen goed tegen spierpijn na een inspanning. Overigens verdwijnt de pijn vrij snel en op een spontane manier. Neem geen ontstekingsremmers als je gewone spierpijn hebt. In normale omstandigheden is daar immers geen enkele reden voor. Je kan wel je toevlucht nemen tot warmte om stramme, samengetrokken spieren te helpen ontspannen. Gebruik een verwarmende zalf of lotion, of een kersenpitkussentje…
Komt de pijn doordat je onlangs een spierblessure (een verstuiking of verrekking …) hebt opgelopen? Pas dan de RICE-methode toe: Rust, IJs, Compressie, Elevatie. In de praktijk komt deze methode erop neer dat je de volgende richtlijnen volgt: geef de geblesseerde plek rust, zorg voor verkoeling, breng een drukverband aan en houd het geblesseerde ledemaat hoog. Als je die principes volgt, vermindert de bloedtoevoer en trekt de zwelling sneller weg. Weet dat veel sportartsen afraden om de eerste week ontstekingsremmers te gebruiken, om zo het natuurlijke ontstekingsproces niet volledig af te remmen, want net daardoor genezen de getroffen weefsels. Als de RICE-methode niet volstaat om de pijn te verlichten, mag je wel ontstekingsremmers proberen. Gebruik dan bij voorkeur een topische behandeling, zoals crèmes of gels om te smeren.
Alternatieve geneeswijzen bieden je nog meer mogelijkheden om de pijn te verlichten. Zo is aromatherapie een verstandige keuze, want diverse etherische oliën hebben een opwarmende werking, en dat helpt om de spieren te ontspannen. Sommige oliën hebben bovendien spierontspannende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Daarnaast kan homeopathie je eveneens helpen.
Vraag je apotheker om advies. Samen met jou zoekt hij de passende etherische oliën en homeopathische middelen voor jouw probleem. Hij zal je trouwens ook een woordje uitleg geven over hoe je ze dient te gebruiken.
Dit zijn enkele gulden regels om spierpijn te voorkomen na een inspanning: