Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

De Reizigersdiarree: Preventie, symptomen en behandelingen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw2a994cf8/image-2.jpg?sw=768&sfrm=png
Reizigersdiarree, vaak "turista" genoemd, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem onder globetrotters. Deze vervelende aandoening kan een droomreis in een nachtmerrie veranderen. Voornamelijk veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten in besmet water of voedsel, uit het zich door ernstige darmklachten. Dit artikel verkent in detail de oorzaken, symptomen, preventieve maatregelen en behandelingen van reizigersdiarree, om je te helpen gezond te blijven tijdens je avonturen in het buitenland.

Wat is reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is een aandoening die wordt gekenmerkt door het optreden van waterige en frequente ontlasting bij mensen die buiten hun eigen land reizen. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door de inname van water of voedsel dat besmet is met bacteriën, virussen of parasieten. Escherichia coli (E. coli) is een van de meest voorkomende pathogenen die verantwoordelijk zijn voor deze aandoening.

Hoe reizigersdiarree te voorkomen?

Om reizigersdiarree te voorkomen, moet je strikte regels voor voedsel- en persoonlijke hygiëne volgen. Was regelmatig je handen, vermijd rauw voedsel en drink alleen flessenwater.

Wat te doen bij reizigersdiarree?

Bij reizigersdiarree moet je gehydrateerd blijven door veel water en orale rehydratatie-oplossingen te drinken. Raadpleeg een arts als de symptomen ernstig zijn of aanhouden.

Is reizigersdiarree gevaarlijk?

Reizigersdiarree is over het algemeen mild, maar kan gevaarlijk zijn bij ernstige uitdroging. Kinderen, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen moeten extra voorzichtig zijn.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw3de36ce4/image-1.jpg?sw=768&sfrm=png

Oorzaken van reizigersdiarree

Bacteriën

Bacteriën zijn de meest voorkomende oorzaak van reizigersdiarree. Escherichia coli (E. coli) is de belangrijkste boosdoener, maar andere bacteriën zoals Salmonella, Shigella en Campylobacter kunnen ook verantwoordelijk zijn.

Virussen

Virussen zoals het norovirus en het rotavirus kunnen ook reizigersdiarree veroorzaken. Deze virussen verspreiden zich gemakkelijk in omgevingen waar de hygiënische normen laag zijn.

Parasieten

Parasieten zoals Giardia, Cryptosporidium en Cyclospora zijn minder vaak voorkomende, maar potentieel ernstige ziekteverwekkers. Ze kunnen overleven in besmet water en voedsel en langdurige infecties veroorzaken.

Risico's geassocieerd met reizigersdiarree

Geografische risicogebieden

Reizigers lopen vooral risico in regio's waar de hygiëne- en sanitaire omstandigheden onvoldoende zijn. Ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten zijn vaak risicogebieden.

Kwetsbare groepen

Jonge kinderen, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen hebben meer kans op ernstige complicaties. Uitdroging is een groot probleem voor deze groepen.

Symptomen van reizigersdiarree

De symptomen variëren afhankelijk van de ziekteverwekker, maar omvatten meestal:

  • Waterige diarree
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken
  • Buikkrampen
  • Opgeblazen gevoel
Dringende aandrang om naar het toilet te gaan
In ernstige gevallen kan diarree leiden tot ernstige uitdroging, wat onmiddellijke medische aandacht vereist.

Preventie van reizigersdiarree

Hygiënemaatregelen

Om het risico op reizigersdiarree te verminderen, moet u strikte hygiënemaatregelen nemen:
  • Handen wassen: Gebruik water en zeep of een alcoholhoudende handgel voor het eten en na gebruik van het toilet.
  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: Vermijd rauwe groenten, ongeschilde vruchten, ongepasteuriseerde zuivelproducten en gekookt voedsel dat bij kamertemperatuur is bewaard.
  • Drink flessenwater: Drink geen kraanwater en vermijd ijsblokjes die ziektekiemen kunnen bevatten.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw8c7be4a8/alain-hd.png

Advies van Nicolas, onze apotheker over reizigersdiarree

Vandaag bespreken we een veelvoorkomend probleem voor reizigers: de beruchte "turista" of reizigersdiarree. 

Het is niet het meest opbeurende onderwerp als je van plan bent te reizen! Het is inderdaad een veelvoorkomend probleem voor reizigers. Lees meer>
Diarree wordt meestal veroorzaakt door de consumptie van voedsel of water dat besmet is met bacteriën. Soms is een virus of parasiet de oorzaak. Maar de bacterie Escherichia coli, of E. coli, is de micro-organisme die het vaakst reizigersdiarree veroorzaakt.

Reizigers lopen het grootste risico wanneer ze reizen naar delen van de wereld waar de sanitaire en hygiënische omstandigheden ontoereikend zijn of eten op plaatsen waar de voedselhandhaving niet voldoende is. Het risico is groter voor jonge kinderen, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen vanwege het risico op uitdroging. Voor gezonde volwassenen is de ziekte onaangenaam, maar meestal mild en zal bijna altijd vanzelf verdwijnen na een paar dagen.

Zoals altijd, neem ik aan dat voorkomen beter is dan genezen, Nicolas?
Absoluut. Om het risico op ziek worden zo veel mogelijk te verminderen, zal de reiziger enkele basisregels op het gebied van hygiëne volgen.
Voor het eten en na het gebruik van het toilet, moet je altijd je handen wassen met water en zeep of een alcoholhoudende handgel gebruiken.

Vermijd rauwe groenten en salades, rauw of onvoldoende verhit voedsel, fruit dat je niet zelf hebt geschild, rauwe of ongepasteuriseerde zuivelproducten en gerechten die zijn gekookt, maar vervolgens uren op kamertemperatuur zijn gebleven.
Vermijd ook het drinken van kraanwater, zelfs om je tanden te poetsen, tenzij je het hebt gekookt. Geef de voorkeur aan flessenwater. Vermijd ook ijsblokjes als ze niet zijn gemaakt van zuiver water, want sommige microben kunnen perfect overleven in ijs.

En als preventie niet genoeg was?
Dan kan je een behandeling overwegen. Als er echter bloed of slijm in de ontlasting zit, hoge koorts die langer dan 1 of 2 dagen aanhoudt, buikkrampen of vloeibare ontlasting meer dan 6 keer per 24 uur, moet je een arts raadplegen en zelfmedicatie vermijden.

De belangrijkste behandeling is om goed gehydrateerd te blijven door water te drinken. Natuurlijk schoon water. In matige tot ernstige gevallen kunt je een zakje voor orale rehydratatie-oplossing toevoegen om het verlies van elektrolyten te compenseren.

In sommige gevallen kan een medicijn dat de darmtransit vertraagt worden aanbevolen om tijdelijk de symptomen te verminderen. In alle gevallen, voordat je op avontuur gaat en om u te helpen je reisapotheek samen te stellen, aarzel niet om advies te vragen aan je apotheker!

Behandeling van reizigersdiarree

Hydratatie

De belangrijkste behandeling is om gehydrateerd te blijven. Drink veel vloeistoffen en gebruik in matige tot ernstige gevallen orale rehydratatie-oplossingen om het verlies van elektrolyten te compenseren.

Medicijnen

Antidiarreemiddelen kunnen worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Ze mogen echter niet worden gebruikt bij bloederige diarree of hoge koorts zonder medisch advies. Antibiotica kunnen nodig zijn voor ernstige gevallen.

Dieet

Blijf kleine hoeveelheden gemakkelijk verteerbaar voedsel eten. Vermijd vezelrijk voedsel zolang de symptomen aanhouden. Bananen, rijst, appelmoes en toast worden vaak aanbevolen.

Reizigersdiarree is een veelvoorkomende maar over het algemeen milde aandoening. Door strikte preventieve maatregelen te volgen en te weten hoe je de symptomen moet behandelen, kan je de impact van deze ziekte op je reizen minimaliseren. Vergeet niet om voor vertrek een zorgverlener te raadplegen voor advies dat is afgestemd op je situatie. Geniet zorgeloos van je reis door waakzaam te blijven op hygiëne en voeding.

Ons productadvies

Ontdek de must-haves van je reisapotheek

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw8641d169/Home/Category%20Landing%20Pages/Reisapotheek/pharma-voyage-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België