Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Ondervoeding begrijpen, herkennen en behandelen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5576ffab/Home/Category%20Landing%20Pages/Denutrition/nutrition-1-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png
Ondervoeding is een gezondheidsprobleem dat iedereen kan treffen, maar dat vooral zorgwekkend is bij ouderen, zieken of herstellende patiënten. Gelukkig is het een probleem dat kan worden opgelost. In dit artikel leggen we uit hoe je ondervoeding herkent en welke behandelingen er beschikbaar zijn in de apotheek.

Ondervoeding in enkele woorden

Ondervoeding treedt op wanneer je lichaam niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt om efficiënt te kunnen functioneren. Dit komt omdat je voeding niet evenwichtig genoeg is of omdat ze te weinig calorieën bevat in verhouding tot je voedingsbehoeften. Het kan echter ook zijn dat je lichaam de voedingsstoffen niet goed opneemt. 
Om even op te frissen, is dit de lijst met essentiële voedingsstoffen: 

  • Eiwitten: essentieel voor de groei en het herstel van lichaamsweefsels, de productie van enzymen en hormonen en voor je immuunsysteem.

  • Koolhydraten: essentieel voor het goed functioneren van je hersenen en zenuwstelsel.

  • Vetten: dragen bij aan de absorptie van vetoplosbare vitaminen en zijn nodig voor de hormoonproductie. 

  • Vitaminen en mineralen: spelen een belangrijke rol bij onder meer de bloedstolling, het behoud van gezonde botten en tanden, je immuunsysteem en energieproductie.

  • Water: van vitaal belang voor alle essentiële functies, aangezien gemiddeld 60% van je lichaam uit water bestaat. Gezondheidsdeskundigen raden aan om 1,5 liter water per dag te drinken.

De vier oorzaken van ondervoeding

Ondervoeding komt zeker niet alleen voor in de derde wereld. Bij ons treft ondervoeding vooral mensen boven de 70 jaar. Maar omdat ze uiteenlopende oorzaken kan hebben, kan ondervoeding eigenlijk iedereen treffen.

1. Onvoldoende inname van voedingsstoffen 

Door een gebrek aan eetlust, slik- of kauwproblemen veroorzaakt door een neurologische ziekte zoals Parkinson of Alzheimer, kan iemand moeilijkheden ondervinden om te eten en aan ondervoeding lijden. Verlies van eetlust kan ook veroorzaakt worden door een verminderde smaak- of reukzin, eenzaamheid of depressie.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwfdd7f2c8/Home/Category%20Landing%20Pages/Denutrition/denutrition-981x451-1.jpg?sw=768&sfrm=png

2. Slechte opname van voedingsstoffen door het lichaam

In het geval van voedselintolerantie, infectie, ziekte of een darmoperatie is het mogelijk dat voedingsstoffen niet meer goed door het lichaam worden opgenomen. Wanneer de dunne darm niet voldoende voedingsstoffen kan opnemen, spreken we over malabsorptie. Als je je zorgen maakt, laat dan regelmatig een bloedtest doen om de voedingsbalans van je lichaam in het oog te houden.

3. Ondervoeding door een eetstoornis

Eetstoornissen zoals anorexia en boulimie zijn psychische aandoeningen die de gezondheid ernstig in gevaar brengen. Herhaaldelijk braken kan leiden tot overmatig verlies van essentiële voedingsstoffen. Wanneer er niet voldoende voedingsstoffen kunnen worden opgenomen (malabsorptie) ontstaat er ernstige ondervoeding. Lijd jij of je tiener aan een eetstoornis, zoek dan hulp bij een zorgprofessional.

4. Ondervoeding door medicatie of ziekte

Soms kunnen de bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen of ziekten leiden tot een verminderde eetlust, een verminderde opname van essentiële voedingsstoffen, braken of eetstoornissen. Onderga je een medische behandeling en ervaar je deze neveneffecten, praat er dan over met je arts of apotheker. Ze kunnen je eventueel een andere behandeling voorstellen.

Hoe herken je tekenen van ondervoeding?

Zoals je al hebt begrepen, is ondervoeding niet beperkt tot gewichtsverlies of een laag lichaamsgewicht. Het kan ook voorkomen bij iemand met een normaal lichaamsgewicht of zelfs bij iemand met overgewicht. 

Let vooral op de volgende tekenen en symptomen van ondervoeding:

  • Gebrek aan eetlust: eten wordt een opdracht, je vindt het moeilijk om je bord leeg te eten.

  • Gewichtsverlies: kleren en broeksriemen worden te groot, het cijfer op de weegschaal daalt. Viel je in de laatste 3 maanden onbedoeld af, wacht dan niet langer en raadpleeg je arts. Bij mensen ouder dan 70 jaar spreken we over ernstige ondervoeding als de BMI (Body Mass Index) onder de 20 ligt of bij een gewichtsverlies van 10% of meer in 1 maand, vergeleken met het gewicht voor het begin van de ziekte. 

  • Spierafbraak: opstaan, lopen en de trap nemen kost meer inspanning dan voorheen.

  • Chronische vermoeidheid: het gevoel van vermoeidheid gaat niet weg, zelfs niet na een goede nachtrust.

  • Stemmings- en concentratiestoornissen.

  • Een doffe teint, droog haar dat makkelijk breekt.

  • Ook oedeem kan een teken zijn van ondervoeding door een gebrek aan eiwitten.

Wat zijn de behandelingen voor ondervoeding?

Het is belangrijk om ondervoeding te behandelen, zodra de eerste tekenen zich voordoen. Ondervoeding uit zich niet enkel in een gewichtsverlies, maar heeft ook een invloed op het goed functioneren van de spieren en hersenen, onze energie, immuniteit en de conditie van huid en haar. Bij ziekte of herstel kan ondervoeding bovendien het genezingsproces vertragen. Daarom bieden apotheken een reeks voedingsproducten aan. Deze producten werden speciaal ontwikkeld om het risico op ondervoeding te bestrijden en te voorkomen en zijn nuttig in geval van eetstoornissen. Ze zijn eiwitrijk, energierijk en bevatten essentiële vitaminen en mineralen. 
Vervangvoeding of bijvoeding bestaat in veel verschillende smaken en in vloeibare of puddingvorm. Ze is gemakkelijk te eten en kan worden gebruikt als maaltijdvervanger. Deze producten zijn ook verkrijgbaar in poedervorm, om te verdunnen in water of toe te voegen aan voedsel. Als een persoon door ziekte niet normaal kan eten, kunnen producten in de vorm van sondevoeding worden voorgeschreven.  

Heb je advies nodig? Als partner van jouw gezondheid begeleidt je Multipharma-apotheker je graag bij het ontdekken van ons volledige assortiment. 

Vind je dit onderwerp interessant? Lees dan ook Welke voedingsstoffen heb je nodig om je huid gezond te houden?

Ons productadvies

Ontdek ons gamma Ondervoedingsproducten

Alle producten >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwdee127e3/Home/Category%20Landing%20Pages/Denutrition/nutrition-2-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België