4. Ondervoeding door medicatie of ziekte
Soms kunnen de bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen of ziekten leiden tot een verminderde eetlust, een verminderde opname van essentiële voedingsstoffen, braken of eetstoornissen. Onderga je een medische behandeling en ervaar je deze neveneffecten, praat er dan over met je arts of apotheker. Ze kunnen je eventueel een andere behandeling voorstellen.
Hoe herken je tekenen van ondervoeding?
Zoals je al hebt begrepen, is ondervoeding niet beperkt tot gewichtsverlies of een laag lichaamsgewicht. Het kan ook voorkomen bij iemand met een normaal lichaamsgewicht of zelfs bij iemand met overgewicht.
Let vooral op de volgende tekenen en symptomen van ondervoeding:
- Gebrek aan eetlust: eten wordt een opdracht, je vindt het moeilijk om je bord leeg te eten.
- Gewichtsverlies: kleren en broeksriemen worden te groot, het cijfer op de weegschaal daalt. Viel je in de laatste 3 maanden onbedoeld af, wacht dan niet langer en raadpleeg je arts. Bij mensen ouder dan 70 jaar spreken we over ernstige ondervoeding als de BMI (Body Mass Index) onder de 20 ligt of bij een gewichtsverlies van 10% of meer in 1 maand, vergeleken met het gewicht voor het begin van de ziekte.
- Spierafbraak: opstaan, lopen en de trap nemen kost meer inspanning dan voorheen.
- Chronische vermoeidheid: het gevoel van vermoeidheid gaat niet weg, zelfs niet na een goede nachtrust.
- Stemmings- en concentratiestoornissen.
- Een doffe teint, droog haar dat makkelijk breekt.
- Ook oedeem kan een teken zijn van ondervoeding door een gebrek aan eiwitten.
Wat zijn de behandelingen voor ondervoeding?
Het is belangrijk om ondervoeding te behandelen, zodra de eerste tekenen zich voordoen. Ondervoeding uit zich niet enkel in een gewichtsverlies, maar heeft ook een invloed op het goed functioneren van de spieren en hersenen, onze energie, immuniteit en de conditie van huid en haar. Bij ziekte of herstel kan ondervoeding bovendien het genezingsproces vertragen. Daarom bieden apotheken een reeks voedingsproducten aan. Deze producten werden speciaal ontwikkeld om het risico op ondervoeding te bestrijden en te voorkomen en zijn nuttig in geval van eetstoornissen. Ze zijn eiwitrijk, energierijk en bevatten essentiële vitaminen en mineralen.
Vervangvoeding of bijvoeding bestaat in veel verschillende smaken en in
vloeibare of puddingvorm. Ze is gemakkelijk te eten en kan worden gebruikt als maaltijdvervanger. Deze producten zijn ook verkrijgbaar in
poedervorm, om te verdunnen in water of toe te voegen aan voedsel. Als een persoon door ziekte niet normaal kan eten, kunnen producten in de vorm van
sondevoeding worden voorgeschreven.
Heb je advies nodig? Als partner van jouw gezondheid begeleidt je Multipharma-apotheker je graag bij het ontdekken van ons volledige assortiment.