Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Morning-afterpil of noodpil

Wat moet je weten? 


De morning-afterpil of noodpil kan voorkomen dat je zwanger wordt, nadat je (onveilige) seks hebt gehad. Met onveilige seks bedoelen we seks zonder voorbehoedsmiddel, of wanneer er iets fout ging met je voorbehoedsmiddel (het condoom is afgegleden of gescheurd, een of meerdere anticonceptiepillen vergeten in te nemen). De morning-afterpil is wel minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil en is alleen voor noodgevallen.  

Er zijn 2 soorten morning-afterpillen. De morning-afterpil met levonorgestrel moet je binnen 72 uur (3 dagen) innemen en de morning-afterpil met ulipristal binnen 120 uur (5 dagen). De “morning-afterpil” heeft die naam niet zonder reden. Hoe eerder je de noodpil inneemt, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Binnen de 24 uur na de onbeschermde seks, is deze pil in 95% van de gevallen voldoende werkzaam. Tussen de 24 en 48 is dit nog 85% en tussen de 48 en 72 uur is dit nog slechts 58%. De morning-afterpil is niet meer werkzaam wanneer de innesteling van de bevruchte eicel al is begonnen.  
De morning-afterpil is geen vervanger van de “gewone” anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, het condoom en het spiraaltje. De morning-afterpil is minder betrouwbaar en is ook niet geheel zonder bijwerkingen. Bovendien beschermt de morning-afterpil niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarvoor wordt het gebruik van een condoom aangeraden.  

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. De meeste bijwerkingen verdwijnen bij de volgende menstruatie. Let wel op indien je andere geneesmiddelen gebruikt. Bepaalde geneesmiddelen kunnen de werking van de morning-afterpil beïnvloeden. Raadpleeg dan zeker je arts of apotheker.  

In sommige gevallen dien je extra voorzichtig te zijn.  
  • Bij overgewicht (een BMI boven 26) wordt aangeraden om niet 1 maar 2 noodpillen op basis van levonorgestrel in te nemen, of een noodpil op basis van ulipristal.  
  • Als je last hebt van braken of diarree binnen de 3 uren nadat je de noodpil nam, neem dan een nieuwe noodpil of kies een andere methode (zoals een koperspiraaltje). 
  • Het is niet de bedoeling dat je de noodpil vaak gebruikt. Gebruik in dezelfde cyclus niet beide soorten noodpillen door elkaar. Ze kunnen elkaars werking negatief beïnvloeden. 
In de volgende gevallen is het niet raadzaam de morning-afterpil te gebruiken en kun je het beste de huisarts raadplegen: 
  • Als het al langer dan 120 uur (5 dagen) geleden is dat je onbeschermde seks had. 
  • Als je op korte tijd verschillende keren de morning-afterpil hebt gebruikt. Je kunt de morning-afterpil met levonorgestrel dan nog wel gebruiken, maar het is beter een andere vorm van langdurige anticonceptie te kiezen.  
  • Als je al zwanger zou kunnen zijn. 
  • Als je de ziekte van Crohn hebt, of een andere ernstige maagdarmziekte. De morning-afterpil zal dan minder goed werken. 

Vraag raad aan je apotheker 


De noodpil is verkrijgbaar bij de apotheek en is er terugbetaald. Je hebt er geen doktersvoorschrift voor nodig.

Twijfel je of het nuttig kan zijn om de morning-afterpil in te nemen, of heb je nog vragen? Aarzel dan niet om even langs te gaan bij je apotheker. 
We staan je graag bij, in alle discretie.  

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België