Miacalcic bevat de werkzame stof calcitonine (zalm, synthetisch). Calcitonine is een hormoon dat van nature voorkomt in het lichaam van zowel mens als dier. Het reguleert de hoeveelheid calcium in het bloed. Calcitonine wordt gebruikt om botverlies tegen te gaan en helpt mogelijk ook bij de vorming van bot. Miacalcic kan worden gegeven voor de volgende aandoeningen: - Ter voorkoming van botverlies bij patiënten die plotseling geïmmobiliseerd zijn. Bijvoorbeeld bij patiënten die aan bed gebonden zijn als gevolg van een botbreuk. - De botziekte van Paget bij patiënten die geen andere behandelingen voor deze aandoening kunnen gebruiken, bijvoorbeeld patiënten met ernstige nierproblemen. De ziekte van Paget is een langzaam voortschrijdende ziekte, die verandering in de grootte en vorm van bepaalde botten kan veroorzaken. - Behandeling van een hoge calciumwaarde in het bloed (hypercalciëmie) als gevolg van kanker.
De geadviseerde dosering is: - ter voorkoming van botverlies: 100 IE per dag of 50 IE tweemaal per dag gedurende 2 tot 4 weken, toegediend in de spier of in het weefsel vlak onder de huid. - bij de ziekte van Paget: 100 IE per dag met een injectie in een spier of in het weefsel vlak onder de huid, normaal gesproken tot maximaal 3 maanden. In sommige gevallen kan uw arts besluiten uw behandeling tot maximaal 6 maanden te verlengen. - ter behandeling van een hoge calciumwaarde in het bloed: 100 IE elke 6 tot 8 uur, toegediend in een spier of in het weefsel vlak onder de huid. In sommige gevallen kan de dosis worden toegediend met een injectie in een ader.
Welke stoffen zitten er in dit medicijn? De werkzame stof in dit medicijn is calcitonine (zalm, synthetisch). Elke ml van de Miacalcic oplossing voor injectie en infusie bevat 50 IE of 100 IE. Één IE (Internationale Eenheid) komt overeen met 0,167 microgram calcitonine (zalm, synthetisch). De andere stoffen in dit medicijn zijn ijsazijn, natriumacetaattrihydraat, natriumchloride en water voor injectie. (Zie het einde van rubriek 2 voor meer informatie over natrium).